Mech - czym zwalczać?
- bogdanm
- 200p
- Od: 29 kwie 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mech na dzialce
Istotnie jest tego trochę a poza tym miejsce gdzie jest najwięcej mchu jest dość zacienione o dziwo tam gdzie jest dużo słońca nie ma go ,występuje najwięcej wlasnie pod drzewami zresztą dość wysokimi i rosną od południowej strony zasłaniając słonce .
Zastanawiam się jeszcze nad wycinką może nie wszystkich ale choć części drzew aby trochę w to miejsce dochodziło więcej słońca.
Mimo wszystko zastosuję się do rady jaką otrzymałem choć wiem ,że jest trochę za póżno .
Dzięki ,pozdrawiam.
Zastanawiam się jeszcze nad wycinką może nie wszystkich ale choć części drzew aby trochę w to miejsce dochodziło więcej słońca.
Mimo wszystko zastosuję się do rady jaką otrzymałem choć wiem ,że jest trochę za póżno .
Dzięki ,pozdrawiam.
- jukilop
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2013, o 18:38
Re: Mech na dzialce
Mech nie lubi grabi :):0 , ja co roku wiosona jadę areatorem i wertrykulatorem , mam mało mchu , a moja działka także blisko lasu , a na samej działce tez dużo wielkich drzew zasłanijacych słońce. Posypałem też preparatem przeciw mchu .
JUKILOP
Re: Mech i kostka brukowa jak walczyć ?
Witam,
Ze swojej strony mogę polecić koncentrat AlgoClear - spam reklamowy jest niedozwolony na tym forum, pomidorzanka.
Środek do wszelkich twardych nawierzchni. Można stosować również do kostki brukowej.
Środek usuwa mech, algi, glony, grzyby i bakterie. Jest to nowość na polskim rynku.
Ze swojej strony mogę polecić koncentrat AlgoClear - spam reklamowy jest niedozwolony na tym forum, pomidorzanka.
Środek do wszelkich twardych nawierzchni. Można stosować również do kostki brukowej.
Środek usuwa mech, algi, glony, grzyby i bakterie. Jest to nowość na polskim rynku.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lip 2014, o 14:03
A może prosta metoda - -czyli ocet+ soda+woda http://www.greenideareviews.com/2012/04 ... s-it-work/
...żyj i pozwól innym żyć...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 gru 2010, o 00:33
Metoda prosta i ekologiczna: wiertarka, na wiertarce szczotka druciana płaska i mech wyskakuje spomiędzy kostki.
Usuwanie mchu z płytek chodnikowych
Mam problem .na ścieszce w mocno zacienionej części działki poawił się mech. Zdrapywanie nie pomaga.Boję się używać chemii ,bo obok rosną hosty i bluszcz.Może ktoś ma doświadczenie i podsunie jakiś pomysł.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 wrz 2010, o 07:57
Jeśli miejsce jest zacienione i/lub w pobliżu wody - to mech będzie tam wracał zawsze.Lepiej polubić, niż walczyć. A jak już to raczej naturalnymi środkami zamiast chemicznymi. Zmyć pod ciśnieniem, przeszorować.
A jak już chemia to domowa - jak do zabrudzonej kostki.
Ludwik i woda 1:3.
A jak już chemia to domowa - jak do zabrudzonej kostki.
Ludwik i woda 1:3.
Nigdy nie używać żadnych szczotek drucianych do czyszczenia kostki.
Takie działanie powoduje niszczenie warstwy dekoracyjnej kostki.
Dodatkowo powstające pory w betonie sprzyjają szybszemu porastaniu.
Czyszczenie kostki brukowej wykonać myjką pod ciśnieniem, a jak wyschnie kilkukrotnie nanieść warstwę impregnatu hydrofobowego w celu zmniejszenia chłonności.
Zajmuje się czyszczeniem kostki, także sprawa walki z mchem jest mi znana.
Takie działanie powoduje niszczenie warstwy dekoracyjnej kostki.
Dodatkowo powstające pory w betonie sprzyjają szybszemu porastaniu.
Czyszczenie kostki brukowej wykonać myjką pod ciśnieniem, a jak wyschnie kilkukrotnie nanieść warstwę impregnatu hydrofobowego w celu zmniejszenia chłonności.
Zajmuje się czyszczeniem kostki, także sprawa walki z mchem jest mi znana.
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Knys a czym - jakim środkiem walczysz z mchem?
Nie sądzę ,żeby tylko mycie kostki załatwiało problem?
Nie sądzę ,żeby tylko mycie kostki załatwiało problem?
Pozdrawia cynia
- janina1949
- 50p
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19
Mech na rabatach kwiatowych
Bardzo prosze o poradę jak pozbyć się mchu na rabatach kwiatowych jest go zkażdym rokiem więcej,wapnowanie wygrabianie nic nie daje.Wszystkie kwiaty obrośniete mchem.nie ważne czy w słońcu czy w cieniu. Pozdrawiam JANINA
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Re: Mech na rabatach kwiatowych
Na mało przepuszczalnych glebach tak będzie i chyba nie ma na to rady.
Witajcie,
mam przeogromny problem. Ostatnio próbowałam przekopać ziemię na działce, jednakże jest tam sama glina, a dodatkowo jest porośnięta mchem i trawą samosiejką i nie idzie wbić szpadla ani wideł. Potrzebuję porady:
- jak zmiękczyć taką ziemię i jak się pozbyć trawy i mchu, bo chciałabym posadzić nową. Wjazd ciężkim sprzętem nie wchodzi w grę bo w alejkach sprzęt nie wykręci i tym samym nie ma mowy o wywrotkach z ziemią.
HELP ME!!
Z góry dziękuję.
mam przeogromny problem. Ostatnio próbowałam przekopać ziemię na działce, jednakże jest tam sama glina, a dodatkowo jest porośnięta mchem i trawą samosiejką i nie idzie wbić szpadla ani wideł. Potrzebuję porady:
- jak zmiękczyć taką ziemię i jak się pozbyć trawy i mchu, bo chciałabym posadzić nową. Wjazd ciężkim sprzętem nie wchodzi w grę bo w alejkach sprzęt nie wykręci i tym samym nie ma mowy o wywrotkach z ziemią.
HELP ME!!
Z góry dziękuję.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak się pozbyć? - mech, trawa samosiejka na glinie
Dobra sztychówka i mocny mężczyzna rozwiąże ten problem. No i obornik.
Pozdrawiam Piotr