Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
Moje sadzonki Yellow Pearshaped są niższe niż np. Pokusy. Ale ten na balkonie to już sięga okna. Zobaczymy jak będzie dalej ;)
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani listki moich pomidorków powywijały się do góry - zupełnie jak łódeczki. Pewnie czegoś im brakuje, ale nie wiem czego. Pewnie było już o tym pisane, ale nawet nie wiem gdzie się cofnąć.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Według mnie wyglądają na głodne.kozula napisał(a):
Pomidor sam Ci powie kiedy chce jeść . Uważnie obserwuj wierzchołkowe liście wieczorem , albo wcześnie rano .
Powinny być podwinięte pod spód, a w ciągu dnia mają się wyprostować lub pozostać nieznacznie podwinięte.
Jeśli w dzień pozostają mocno podwinięte lub skręcone , oznacza to przekarmienie , jeśli są wzniesione na ,,sztorc''głodują .
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
Dzięki, właśnie tej wypowiedzi Kozuli szukałam - nie mogłam jej zlokalizować. Jutro dam im papuniu - dziś już były podlewane, Czy lepiej jest je podlać, czy dolistnie dokarmić. Mam Florovit do kwitnących.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Tysonka, ja sama mam 1.60m wiec 1.5 to dla mnie dużo ;) On był na prawdę rozrośnięty, taki bałagan gałązkowo - pomidorkowy
Pozdrawiam ;)
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja mam niewiele więcej
Wiele z moich odmian to olbrzymki, 1,8 m o ogłowieniu to minimum, więc te 1,5 m to byłaby dla mnie raczej niska odmiana.
Wybacz, nie chciałam być złośliwa
Rozumiem, że 1,5 m w gruncie a w donicy to jednak różnica
Wiele z moich odmian to olbrzymki, 1,8 m o ogłowieniu to minimum, więc te 1,5 m to byłaby dla mnie raczej niska odmiana.
Wybacz, nie chciałam być złośliwa
Rozumiem, że 1,5 m w gruncie a w donicy to jednak różnica
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Bo ja to jeszcze mało doswiadczona jestem.. Mozna powiedziec, że to moj pierwszy taki poważny sezon pomidorkowy dzięki Wam i forum (w ogole ogródkowy, choć na wiosce juz 5lat mieszkam) Taki od ziarenka do własnego krzaczka
Pozdrawiam ;)
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Justynko, dobrze trafiłaś Ja na tym forum jestem 1.5 roku. jak zaczynałam byłam zupełnie zieloniutka a teraz... ho,ho
Pozdrawiam. Ania
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Gdy pierwszy raz miałam Yellow Pearshaped puściłam go na żywioł, głupia myślałam, że jak koktajlowy to będzie mały . Na dodatek za gęsto posadziłam, musiałam potem usuwać kilkudziesięciocentymetrowe pędy żeby wpuścić trochę tlenu. Teraz prowadzę na 1 pęd za to ma ponad 2 metry wysokości.
Dorota
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Jak Black Cherry ogławiałam jak miał jakieś 2,2 m w gruncie, chciał rosnąć dalej
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Jeden mój Black Cherry omyłkowo nie został ogłowiony i wlazł na altanę. Jak zebrałam z niego owoce to zrobiła się niezła kobiałka, i one prawie wszystkie dojrzały w domu, jedliśmy je do 1 listopada.
Beata
Cały dzień szukałam odpowiedzi, ale o ile dużo napisano o nawożeniu tak nie znalazłam jednego konkretu. Do rzeczy - moje pomidory na balkonie postanowiłam zasilać wyłącznie naturalnie. Gnojówka z pokrzyw ok. Ale z tego co czytam - po zawiązaniu owoców (chyba) powinnam dostarczać potasu, którego pokrzywkówka podobno za wiele nie ma. Tu też są sprzeczne opinie. Czy ktoś ma w tym temacie doświadczenie? Wystarcza tylko gnojówka z pokrzyw czy po zawiązaniu owoców zmienić na taką z mniszka? Albo jakaś inna metoda dostarczenia potasu? Oczywiście naturalna
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Gnojówki roślinne, są raczej mało sprecyzowane co do ilości poszczególnych składników. Ja znalazłem takie info dotyczące potasu Sam stosowałem zarówno pokrzywe jak i mniszek
Żywokost lekarski
Do 1 kg świeżego żywokostu lub 200 g suszonego dodać 10 l wody. Zawiera dużo potasu, węgla i azotu. Do podlewania stosuje się w rozcieńczeniu 1:10. Bardzo dobrze na podlewanie gnojwką reagują pomidory.
http://pumpkin.pl/content/NawozyMniszek lekarski
Do 1 kg liści i korzeni mniszka dodać 10 l wody. Zawiera dużo potasu. Wzmacnia rośliny, pomaga w tworzeniu próchnicy.