Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany cz.2

Post »

Ostatnie kwitną

Obrazek Obrazek Obrazek

Szkoda, że to już koniec.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

To jest mój ostatni tulipan - Sorbet, wczoraj wiatr mu odwiał kwiaty ;:145

Na wiosnę :wit

Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
Agusiia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 kwie 2014, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rotos, wiesz może jak się nazywa ten piękny pełny biały tulipan na Twoim zdjęciu?
tulipany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2014, o 20:30

cebulki tulipanów

Post »

Potrzebuję pomocy. Dostałam cebulki tulipanów holenderskich 20 maja - już kiełkują. Co powinnam z nimi zrobić, żeby zakwitły
wiosną.

Proszę nie dublować tematów i używać naszej wyszukiwarki./Iwona
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Czy jeżeli teraz wykopane jakieś 3 tygodnie temu cebulki tulipanów bym przechłodził to zakwitły by jeszcze raz w tym sezonie? Jeżeli tak to w jakiej temperaturze i przez jaki czas należy to robić?
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
Agusiia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 kwie 2014, o 10:40

Re: cebulki tulipanów

Post »

tulipany pisze:Potrzebuję pomocy. Dostałam cebulki tulipanów holenderskich 20 maja - już kiełkują. Co powinnam z nimi zrobić, żeby zakwitły wiosną.
Temat holednerskich tulipanów był omawiany przez osobę która pracowała przy nich w Holandii, z tego co pamiętam należy je jak najszybciej wsadzić do ziemi, bo oni je przechładzają tak że kwitną tam prawie całe lato i cały czas jest sezon na tulipany.
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcie troszkę spóźnione bo już przekwitły ;:306 ale oko jeszcze z monitora cieszą :)

Obrazek
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05

Post »

Może mi ktoś powiedzieć, czy liście przekwitniętych tulipanów można usuwać już wtedy gdy są pożółkłe, czy dopiero kiedy są całkiem suche? To co jest w pożółkłej łodydze i liściu wraca jeszcze do cebuli?
washi
200p
200p
Od: 5 lut 2012, o 19:57

Post »

Ja wykopuję tulipany wtedy, gdy liście prawie całkiem zżółkną, tylko u nasady łodyżki są jeszcze zazielenione. Po wykopaniu lekko otrzepuję je z ziemi i odkładam w suche przewiewne miejsce aż część nadziemna i korzonki całkiem zaschną i dopiero wtedy usuwam zupełnie suchą już łodygę i liście i dokładniej czyszczę cebulki. Raz czekałam z wykopkami aż do całkowitego zaschnięcia liści i miałam kłopot z dokopaniem się do cebulek, bo już "wciągnęły się" głębiej, nie trzymały się łodygi, większości z nich przy wykopywaniu odłaziła łuska, sporo już się podzieliło i rozpadało w rękach na mniejsze w ogóle jeszcze bez łuski, dlatego teraz prawie co roku wykopuję tulipany zżółknięte a nie zaschnięte. Jeśli masz więcej tulipanów i popularne odmiany to możesz poeksperymentować i wykopywać je sukcesywnie od momentu kiedy liście zaczną żółknąć aż do czasu kiedy będą już zupełnie suche i sam zobaczysz jaki termin będzie optymalny dla Twoich cebulek.
Pozdrawiam! Maria
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Ja juz swoje tulipany wykopalam.Wykopuje jak zaczynaja zolknac liscie. Pozniej bardzo ciezko szuka sie cebulek.
Teraz czekam , az wszystko naturalnie odpadnie od cebulki, a pozniej wkladam cebulki do papierowej torby.
Aga
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Ostatnie kwitnące :)
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05

Post »

Z tym rozdrabianiem cebul przy niewykopywaniu to faktycznie jest problem. Starych odmian nigdy nie wykopywałem i się nie rozdrabiały, czasami jedna przybyszowa, a te kupione przez internet do jesieni rozsypują się na 6-7 przybyszowych, guzik potem z nich jest. Zastanawiam się czym to jest spowodowane, oni je jakoś pędzą? Raz mogę je wykopać wcześniej, jeżeli to zapobieże podziałowi na kilka malutkich, ale tak co roku? Nie chce mi się :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”