Araukaria chilijska (Araucaria araucana)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Małpie drzewo - Araucaria araucana
Jeżeli jest to to drzewo o którym myślę to rośnie sobie pomiędzy budynkiem a kompleksem szklarniowym w wąskiej "kiszce". Od północy osłonięte budynkiem, od południa szklarnie a od zachodu łącznik szklarni. I chyba jest to kuningamia a nie araukaria.
Pozdrawiam,
J
J
- zbyszko
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 paź 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie to jest to samo miejsca,ale upierałbym się,że to jest araukaria.Musiałbym zadzwonić do katedry roślin ozdobnych do dr Wiesława Szydło,którego okno gabinetu akurat wychodzi na stronę gdzie rośnie to drzewo.Kuningamia rośnie między budynkiem weterynari a niskim budynkiem od południowej strony.Tam również są dwa łączniki.Jako ciekawostkę mogę podać,że na tym wydziale studiował Robert Janowski,który prowadzi program ''Jaka to melodia?''
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Super informacja i super by było jak Zbyszko byś załatwił zdjęcie . Chyba się skuszę i jedną z moich araukari wsadzę do gruntu w ciepłym zakątku
Maniak roślin egzotycznych
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lut 2014, o 00:27
A my jesteśmy na etapie kupna domu w Hamburgu, przed którym stoi takie właśnie ładne drzewko Ma spokojnie 10 metrów i ok. 30 lat
Postaram się dodać niebawem zdjęcie
Postaram się dodać niebawem zdjęcie
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam wszystkich wielbicieli Araucarii
Ja przymierzałem się do posadzenia kilka razy. Za każdym razem przemarzały.
Tym razem po przywiezieniu z Holandii drzewko na zimę ląduje na ganku domu gdzie temperatura zimą jest w granicach 5 stopni.
Przesadziłem już w większą donicę ale kusi aby wsadzić do gruntu. Mam jedno upatrzone miejsce lecz obawiam się częstych przeciągów w tym miejscu. Czy ktoś próbował nawozić Araucarię jakimś nawozem ? Ja w tamtym roku sypnąłem popularną polifoskę i nie wiem czy dzięki temu czy to normalny proces ale drzewko nabrało ładnego koloru, od pnia wyszły 3 gałązki. Podczas robienia zdjęć zauważyłem że w pniu szykują się kolejne 4 gałązki.
Ja przymierzałem się do posadzenia kilka razy. Za każdym razem przemarzały.
Tym razem po przywiezieniu z Holandii drzewko na zimę ląduje na ganku domu gdzie temperatura zimą jest w granicach 5 stopni.
Przesadziłem już w większą donicę ale kusi aby wsadzić do gruntu. Mam jedno upatrzone miejsce lecz obawiam się częstych przeciągów w tym miejscu. Czy ktoś próbował nawozić Araucarię jakimś nawozem ? Ja w tamtym roku sypnąłem popularną polifoskę i nie wiem czy dzięki temu czy to normalny proces ale drzewko nabrało ładnego koloru, od pnia wyszły 3 gałązki. Podczas robienia zdjęć zauważyłem że w pniu szykują się kolejne 4 gałązki.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To normalne że przyrost mają teraz najlepszy ;-) , u mnie tak samo przyrastają
Maniak roślin egzotycznych
-
- 0p - Nowonarodzony
Udało się i już remontujemy nasz domek, przed którym stoi nasza wieeeelka araucaria
Wszystkim życzymy udanej hodowli!
Wszystkim życzymy udanej hodowli!
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Arukaria chilijska
Ciekawa z wyglądu bardzo ostra o egzotycznym wyglądzie nie zimuje u nas w Polsce
Roślinę podlewamy delikatnie lubi słońce i nielubi przeciągów przesadzamy w razie potrzeby
Roślinę podlewamy delikatnie lubi słońce i nielubi przeciągów przesadzamy w razie potrzeby
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Sfotografowana w Hamburgu, plantunblumen.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odpuść sobie araukarię,obserwuję próby uprawy od 30 lat, efekty są mizerne. W wyjątkowo ciepłych, nielicznych miejscach coś się udaje.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Co oczywiście nie znaczy, że nie uda Ci się dołączyć do grona ludzi, którym się to udało... A jeżeli chodzi o zakup, to często latem widuję je w sprzedaży w marketach. O tej porze roku to chyba tylko na All. Zobacz koniecznie Kuningamię, też wygląda super -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=14