Obiela (Exochorda)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Obiela (Exochorda)
Obiela zasługuję na większą popularyzację z uwagi na swoja bezproblemowość upray i urodę kwiatostanów. Szkoda tylko że nie pachnie
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
miki, przepraszam Cię za nietakt.
Masz rację, obiela jest przepiękna i od kilku dni, kiedy ją zobaczyłam mówię o tym swoim znajomym, zachęcając ich do kupienia. Z moją sadzonką przyjechały jeszcze dwie dla rodziny.
Masz rację, obiela jest przepiękna i od kilku dni, kiedy ją zobaczyłam mówię o tym swoim znajomym, zachęcając ich do kupienia. Z moją sadzonką przyjechały jeszcze dwie dla rodziny.
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Ja pożegnałam moją malutką kwitnącą obielkę (ma się doskonale w ogrodzie mamy - żal mi było przesadzać dzielnego malucha), a kupiłam okaz bez kwiatów, ale ładnie rozrośnięty, więc czekam do przyszłego sezonu na pierwszy pokaz kwitnienia. Uznałam, że nie warto kupować przekwitającej rośliny takiej samej wielkości. Liczę, że siły zaoszczędzone na kwitnieniu włoży w rozrost
.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
-
Ma ktoś już doświadczenie w rozmnażaniu (sadzonkach) obieli ? Mam dużo zachwyconych chętnych, a z pewnością będę nieco przycinał mój krzaczek. Teoretycznie wiem, że po przycięciu do ukorzeniacza, ale jakiego i jakiej długości kawałki? Chodzi mi o praktyczne spostrzeżenia.
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Moja ubiegłoroczna zdobycz ma 30 cm i już kwitnie.
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy te białe królowe są ładne też po kwitnieniu?
Życie mnie nauczyło, że czasem fontanna kwiatów zamienia się w kaskadę burych śmieci, a potem w brzydkiego krzaczora, a oczywiście w necie zdjęcia tylko kwitnących![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Życie mnie nauczyło, że czasem fontanna kwiatów zamienia się w kaskadę burych śmieci, a potem w brzydkiego krzaczora, a oczywiście w necie zdjęcia tylko kwitnących
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
-
Po kwitnieniu Zostaja zwyczajne zielone listki a na zimę badylki
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Listki chyba niebrzydkie? ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
![;:7](./images/smiles/hello.gif)
Jestem już posiadaczką obieli. W końcu! Krzew niewielki.
Nie wiem, czy już w tym wątku była o tym mowa, bo jestem ostatnio trochę leniwa i nie czytałam całego.
Więc uprzejmie zapytuję
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
Doradzałabym cierpliwość. To znaczy przyrosty ma spore, ale one się zwieszają, więc wizualnie krzew robi się szerszy, lecz niewiele większy.
W każdym razie moja tak ma - bo te, które tu widzę, to albo inne odmiany, albo to kwestia prowadzenia.
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/610/b3a43da88663f681.jpg)
W każdym razie moja tak ma - bo te, które tu widzę, to albo inne odmiany, albo to kwestia prowadzenia.
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/610/b3a43da88663f681.jpg)
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
Saskja dziękuję za odpowiedź.
Mi akurat zależy, aby szybciej rozrosła się wszerz niż wzwyż i żeby pokładała się, więc raczej mnie Twoja odpowiedź cieszy.![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
Mi akurat zależy, aby szybciej rozrosła się wszerz niż wzwyż i żeby pokładała się, więc raczej mnie Twoja odpowiedź cieszy.
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Wyhodowałem wiele siewek ale bardzo rzadko trafi się taka, która od razu chce rosnąc w górę. Przeważnie od początku maja tendencje do pokładania Chcąc mieć na pniu trzeba jej już we wczesnej fazie wzrostu prowadzić przy paliku albo utworzyc wielopień z kilku splątanych pędów
Tu jedna z nielicznych o prostym pniu.
![Obrazek](http://i64.tinypic.com/1z7rwj.jpg)
Tu jedna z nielicznych o prostym pniu.
![Obrazek](http://i64.tinypic.com/1z7rwj.jpg)
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz