Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 maja 2014, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Mam pytanie jako początkujący farmer. Czego mogę sie spodziewać po tych ulewach na swoich pomidorach w gruncie? Na co szczególnie zwrócić uwagę, boję sie pleśni. Moze coś zastosować profilaktycznie?
Dzis przestało padać, zbadałam ogród niestety zauważyłam wesołe czerwone przędziorki wychodzące z ziemi. ciszą się robaczki bo nie lubią wilgoci . Jutro idę z nimi na woję .
Dzis przestało padać, zbadałam ogród niestety zauważyłam wesołe czerwone przędziorki wychodzące z ziemi. ciszą się robaczki bo nie lubią wilgoci . Jutro idę z nimi na woję .
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przędziorki nie siedzą w ziemi tylko na liściach a raczej na ich spodniej stronie i nie są czerwone i trzeba mieć naprawdę sokoli wzrok, żeby dojrzeć coś co ma ok. 0,5 mm . A wytaczać od razu wielką armatę nie ma sensu .
Czy przypadkiem te "wesołe czerwone przędziorki" to nie są czerwone robaki kompostowe ew.rosówki,które po opadach deszcz wyłażą na powierzchnię i dlatego są takie "wesołe".
Jeżeli tak to do pudełka i na ryby.Bardzo pożyteczne stworzenia.
Jeżeli tak to do pudełka i na ryby.Bardzo pożyteczne stworzenia.
-
- 10p - Początkujący
chyba jednak nie, to są malutkie czerwone, bardzo jaskrawe pajączki. znalazłam w internecie tak wygląda "samica zimowa" cokolwiek miało by to znaczyć. Ach a moze sie mylę moze to sympatyczne robaczki bardzo pożyteczne. Mam je juz w sałacie i truskawkach. Wielkość gówki od szpilki trudno bedzie ze zdjęciem.
Zbędny tekst usunęłam-mod.jokaer
Zbędny tekst usunęłam-mod.jokaer
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jeżeli wielkość główki od szpilki to nie jest to przędziorek, ale może inne roztocze
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Meluzyna_ze jeśli to te co myślę (małe intensywnie czerwone, chodzą po ziemi, wyglądają jak pajączki - ok 1-2 mm) to u mnie są odkąd pamiętam. A ogródek mieli moi rodzice, sąsiad ma, ja też i nic się nie dzieje złego. One się interesowały samą ziemią bardziej niż sadzonkami. U mnie koło szczypiorku chodzą w tym roku.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu coś jest więcej
http://www.drzewko-bonsai.pl/szkodniki.html
http://www.drzewko-bonsai.pl/szkodniki.html
Dorota
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
...................Usunęłam tekst- mod.jokaer.
Nie jestem pewna ale może to jest lądzień czerwonatka.Meluzyna_ze pisze: to są malutkie czerwone, bardzo jaskrawe pajączki
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Tekst usunięty- mod.jokaer.
Pewnie chodzi, o tego lądzienia
To takie ociupinki czerwone, pajęczaki.
Pewnie chodzi, o tego lądzienia
To takie ociupinki czerwone, pajęczaki.
Pozdrawiam Kaśka
Meluzyna, u mnie pojedyncze sztuki czerwienią się od wielu lat i nic się nie dzieje, nic z nimi nie robię, ale nie wiem co to jest dokładnie. Ot małe , czerwone pajączki
Kasia
-
- 10p - Początkujący
Burza mnie nie odstraszła i wygrzebałam robala z ziemi ale jest taki malutki ze nic nie widać. Na dwoje babka wróżyła albo przędziorek albo lądzień. Dam znać , jak bedzie na liściach to przedzior paskudny a jak pójdzie spać z 3 tyg to lądziel. Dzięki. jutro tak czy inaczej potraktuje uprawy citroseptem.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Stawiam na przędziorka chmielowca
Kolejna część wątku jest tu Pomidory-choroby i szkodniki cz.11Samice mają kształt owalny, zmieniają barwę w zależności od pory roku. Zimujące samice są koloru ceglastopomarańczowego, natomiast w lecie są koloru żółto-zielonego. Samice mają zdolność do wytwarzania pajęczynki. Samce są kształtu romboidalnego i mniejsze od samic. Działanie szkodliwe mają pajęczaki dorosłe oraz larwy i nimfy. Stadium zimującym jest zapłodniona samica, która chowa się w glebie. Jaja są składane po spodniej stronie liści.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny