Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
HB- to hydrolizat białka, w mojej stopce oraz na pierwszej stronie tego wątku są linki.
O przepis należy się zwrócić do założyciela wątku- forumowicz
O przepis należy się zwrócić do założyciela wątku- forumowicz
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co do mszycy - pada po opryskaniu , ale trzeba pamiętać że jak jest mszyca to w pobliżu są mrówki, jak nie zawalczymy z mrówkami to na drugi dzień będziemy mieć świeżutkie mszyce na roślinach.
A to relacji ciąg dalszy z oprysku gruszy . Walczyłam z grzybem od lata ubiegłego roku. Grusza była już przeznaczona do utylizacji.
Tak wygląda dziś .
Pryskam cały ogród co 7-12 dni w zależności jak czas , pogoda i zdrowie pozwolą . Już w ubiegłym roku stosując MW zauważyłam że ślady po oprysku długo trzymają się na pomidorach.Jabłonie i pigwa rosną pięknie. Z wiśnią mam troszkę pod górkę. U sąsiada ogromna morela zaatakowana jest zgnilizną drzew pestkowych , ta zgnilizna przechodzi chyba na moją wiśnię i młodą morelę . Te drzewka pryskam regularnie co tydzień. Pod koniec tygodnia młode gałązki na moreli więdną po dwóch dniach po oprysku uwiąd mija, i tak mam zabawę w ciuciubabkę , sąsiad nic nie robi, chyba czeka aż drzewo uschnie. Zobaczymy czy moje drzewka poradzą sobie.
A to relacji ciąg dalszy z oprysku gruszy . Walczyłam z grzybem od lata ubiegłego roku. Grusza była już przeznaczona do utylizacji.
Tak wygląda dziś .
Pryskam cały ogród co 7-12 dni w zależności jak czas , pogoda i zdrowie pozwolą . Już w ubiegłym roku stosując MW zauważyłam że ślady po oprysku długo trzymają się na pomidorach.Jabłonie i pigwa rosną pięknie. Z wiśnią mam troszkę pod górkę. U sąsiada ogromna morela zaatakowana jest zgnilizną drzew pestkowych , ta zgnilizna przechodzi chyba na moją wiśnię i młodą morelę . Te drzewka pryskam regularnie co tydzień. Pod koniec tygodnia młode gałązki na moreli więdną po dwóch dniach po oprysku uwiąd mija, i tak mam zabawę w ciuciubabkę , sąsiad nic nie robi, chyba czeka aż drzewo uschnie. Zobaczymy czy moje drzewka poradzą sobie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moja grusza rok temu była w pomarańczowe piegi i mszyce,teraz ani jednego i nie pryskana czymkolwiek.Taki rok ,niestety
- Tacca
- Kontakt:
Kolo, to jesteś szczęściarzem, ja tak dobrze nie mam, u sąsiadki są jałowce i chore grusze, wolę nie czekać biernie na zarazę.
Mam pytanie? Błyszczące liście na gruszy jak po zastosowaniu nabłyszczacza to efekt zastosowania OW czy SCORE250EC ,którego użył syn bez mojej wiedzy,a może działanie 2 substancji w okresie 14dni zastosowania.Rdzy nie ma, mszycy nie było przed pryskaniem ,są śladowe ilości czarnych plamek na niewielkiej ilości liści.
Uff, przebrnąłem dzisiaj przez kilkadziesiąt stron tego tematu i kredę mam już zamoczoną.
Pozostaje jeszcze pozyskanie właściwego octu i akcja OW u mnie również ruszy za kilka dni.
Pozostaje jeszcze pozyskanie właściwego octu i akcja OW u mnie również ruszy za kilka dni.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rano zrobiłam oprysk HT na truskawki/aktywny komunikat na szarą pleśń/. Pod wieczór burza, deszcz, grad, jak myślicie, oprysk powtórzyć
Pozdrawiam Eugenia
Moje nadzieje na skuteczność HT na szarą pleśń / Botritis cinerea / znalazły swoje uzasadnienie doświadczalne
http://www.progress.plantprotection.pl/ ... 4-2-10.pdf
Siilne właściwości antybakteryjne i antygrzybowe olejku tymiankowego związane z zawartością tymolu i karwakrolu wpływają na inhibicję Botritis cinerea
http://www.progress.plantprotection.pl/ ... 4-2-10.pdf
Ja dziś cały dzień czytałem ten wątek.Z początku bylem sceptycznie nastawiony. Ale pod koniec tamtego roku ,po waszych próbach z MW postanowiłem w tym roku zastosować, jednak kiedy czytam o waszych spostrzeżeniach nt. OW jestem zachwycony. Zaraz szukam kredy. Pozdrawiam.
- Tacca
- Kontakt:
Bardzo ładne i zdrowe pomidorki
Witam.Znalazłam w sklepie Lewiatan ocet winny z czerwonego wina 6proc.
Producenci-KAMIS,FRUBEX,DELAVEJ.
Czy ktoś używał,a jak to z jakiej firmy i jakie są efekty.
Do tego czasu używałam ocet jabłkowy z firmy KAMIS.
Producenci-KAMIS,FRUBEX,DELAVEJ.
Czy ktoś używał,a jak to z jakiej firmy i jakie są efekty.
Do tego czasu używałam ocet jabłkowy z firmy KAMIS.
- Tacca
- Kontakt:
Ja używam taki jaki wpadnie w ręce, aby miał 6%, jabłkowy lub winny. Na razie nie widzę różnicy, zawsze tak samo reaguje.
a to róża pryskana średnio co 10 dni.
Mszece po MW+HB spadają, ale mrówek nie mogę się pozbyć i co kilka dni pojawiają się nowe mszyce na innych gałązkach, ale ich liczebność nie jest niepokojąca i regularne opryski usuwają nadmiar.
a to róża pryskana średnio co 10 dni.
Mszece po MW+HB spadają, ale mrówek nie mogę się pozbyć i co kilka dni pojawiają się nowe mszyce na innych gałązkach, ale ich liczebność nie jest niepokojąca i regularne opryski usuwają nadmiar.