Dalie z nasion cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie z nasion
Moje od trzech dni w gruncie.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moje w gruncie od dwóch tygodni prawie a to dlatego że były już na etapie rozwoju że nie mogły już czekać bo się strasznie szybko rozwijały w skrzynce z uwagi na wczesne posianie.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje dalie z nasion wysadziłam do gruntu 7 maja. Nic im się nie dzieje, poza tym, że żółkną im dolne liście i całkiem zahamowały wzrost....może temperatura za niska.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Ja posadziłem 10 maja. Wcześniej na okres zimnych dni siewki wystawiłem na balkon, co prawda zatrzymał się im wzrost ale bardzo wzmocniło to rośliny więc łatwo takie sztywne roślinki przepikowałem wprost do gruntu.
Wcześniej pojedyncze Mignon posadziłem w skrzynce, drugiego dnia te najbardziej wiotkie i wybujałe połamał wiatr, poprzycinałem niektóre do samych liścieni a one powypuszczały twarde pędy i grube liście.
W przyszłym tygodniu będą letnie temperatury i dużo słońca więc dalie pewnie zaczną szybko rosnąć
Wcześniej pojedyncze Mignon posadziłem w skrzynce, drugiego dnia te najbardziej wiotkie i wybujałe połamał wiatr, poprzycinałem niektóre do samych liścieni a one powypuszczały twarde pędy i grube liście.
W przyszłym tygodniu będą letnie temperatury i dużo słońca więc dalie pewnie zaczną szybko rosnąć
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Francuski klimat powala mnie coraz mocniej. Potraktowałem siane w zeszłym roku dalie jako rośliny jednoroczne ? nie wykopałem karp, stwierdziłem, że zgniją sobie spokojnie i zasilą glebę. Jakież było moje zaskoczenie, jak kiedyś, kopiąc w ziemi, by posadzić bodziszka, natrafiłem na sporą, zdrową karpę. Odłożyłem ją na miejsce i zakopałem. Jak patrzę, co mi wyłazi z ziemi na grządce, to nie była ona jedyna... Wniosek ? u mnie nawet dalie zimują w gruncie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Tej zimy również w Polsce w wielu regionach niewykopane pewnie by przetrwały
Dalie Mignon, pierwszy raz na balkonie = mój test przydatności tych roślin w warunkach innych niż ogród:
Dalie Mignon, pierwszy raz na balkonie = mój test przydatności tych roślin w warunkach innych niż ogród:
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Bardzo ładne zdrowe,nie powyciągane.Az przyjemnie spojrzeć.
Paweł
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:58
Za Waszą poradą moje - półpełne "zielone i brązowe" są już w gruncie, czekam, aż będą pąki kwiatów. Uszczknąłem już je 2 tyg. temu, wyraźnie się wzmocniły i rozkrzewiły. Błąd tylko taki, że jak pozostawiłem, dwie obok siebie, to potem nie da się, ich rozdzielić bez uszkodzenia jednej czy drugiej.
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
No,najważniejsze że się ładnie krzewią to się zagęszczą i będą daj Boże piękne jak marzenie.Życzę samych sukcesów i zadowolenia z uprawy tych pięknych skądinąd kwiatów.
Paweł
Ja w tym roku też testuję jak się sprawdzą dalie jako rośliny balkonowe, w sumie to spory eksperyment dla mnie bo nigdy dali z nasion nie uprawiałam. Na razie ładnie rosną, wystawione na balkon ładnie się wzmocniły.
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
I o to chodzi ziuta00 żeby eksperyment się powiódł,bardzo Ci tego życzę.Jestem zdania że trzeba eksperymentować.Nabieramy wówczas wiedzy i doświadczenia praktycznego.
Paweł
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Miałem dalie na balkonie i świetnie się sprawdzają.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:58
Dziś będąc w markecie nie mogłem się oprzeć i podejść do półki z nasionami ...... i ujrzałem paczkę Dali MIGNON, oczywiście kupiłem, czy teraz jak posadzę w domu czy szklarni jeszcze coś z tego będzie ?? Ja swoje poprzednie siałem w marcu ....