Nieszpułka jadalna - rozmnażanie z nasion
Jak wysiewać Nieszpułkę?
Witam mam nasiona Nieszpułki jadalnej, zwyczajnej. Proszę o informację jak wysiać. Jaka gleba czy może piasek, czy trzeba moczyć, stratyfikować itd. Szukałem w necie i się poddaję już. Z góry dziękuję.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak wysiewać Nieszpułkę?
Nieszpułka Mespilus germanica L.
Nasiona powinny być świeże jeśli zostaną wysuszone to kiełkowanie może być kiepskie, przedłużać się, a nawet nastąpić dopiero po kolejnej zimie.
Poza tym typowo: namoczyć przez dobę-dwie, stratyfikować w chłodzie 2-3 miesiące w wilgotnym podłożu. Wysiew w cieple. Gleba przepuszczalna, ogrodowa. Klimatu wymaga ciepłego, u nas raczej na południu czy zachodzie, w miejscach cieplejszych i osłoniętych. Powoli rośnie.
Nasiona powinny być świeże jeśli zostaną wysuszone to kiełkowanie może być kiepskie, przedłużać się, a nawet nastąpić dopiero po kolejnej zimie.
Poza tym typowo: namoczyć przez dobę-dwie, stratyfikować w chłodzie 2-3 miesiące w wilgotnym podłożu. Wysiew w cieple. Gleba przepuszczalna, ogrodowa. Klimatu wymaga ciepłego, u nas raczej na południu czy zachodzie, w miejscach cieplejszych i osłoniętych. Powoli rośnie.
Bardzo Ci dziękuję. Wiszę piwko ;) czy jakoś tam przy okazji się odwdzięczę
Wiosną posadziłam na ogrodzie nieszpułkę.Teraz jednak widzę,jak fatalnie wybrałam jej miejsce.Doradźcie mi,czy teraz,po tak dużej ilości deszczu mogę ją przesadzić,pomimo,że ma sporo liści?
Ulka
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już nie polecam przesadzania. Nawet przy takiej wilgotności zbytnio to odcierpi. Poczekaj do jesieni.
Posłucham Twojej rady i poczekam.Najwyżej odetnę gałąź berberysa, która przeszkadza nieszpułce.
Ulka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 paź 2014, o 14:14
Nieszpułka jadalna - rozmnażanie z nasion
Witam serdecznie,
jestem dopiero początkująca w ogrodnictwie, z związku z czym proszę o radę gdyż nie znalazłam żadnej informacji na interesujący mnie temat w internecie.
Mianowicie; moja mama przywiozła mi z Niemiec dosyć sporo owoców nieszpułki jadalnej. Wpadłam na pomysł że rozmnoże je z nasion, jednak nie do końca wiem jak się za to zabrać, ponieważ owoce są bardzo twarde i boje się że nasiona ulegną one uszkodzeniu w trakcie wyciągania. W internecie piszą że są to tzw. "ulęgałki", czy dopiero po ulęgnięciu wyciąga się nasiona ? Ma ktoś doświadczenie z tą rośliną ;-) ?
Czy są szanse że roślina urośnie z nasion, czy szkoda się nawet tym "zarażać" ?
Pozdrawiam.
[img]https://www.google.pl/search?q=nieszpuł ... B450%3B300[/img]
jestem dopiero początkująca w ogrodnictwie, z związku z czym proszę o radę gdyż nie znalazłam żadnej informacji na interesujący mnie temat w internecie.
Mianowicie; moja mama przywiozła mi z Niemiec dosyć sporo owoców nieszpułki jadalnej. Wpadłam na pomysł że rozmnoże je z nasion, jednak nie do końca wiem jak się za to zabrać, ponieważ owoce są bardzo twarde i boje się że nasiona ulegną one uszkodzeniu w trakcie wyciągania. W internecie piszą że są to tzw. "ulęgałki", czy dopiero po ulęgnięciu wyciąga się nasiona ? Ma ktoś doświadczenie z tą rośliną ;-) ?
Czy są szanse że roślina urośnie z nasion, czy szkoda się nawet tym "zarażać" ?
Pozdrawiam.
[img]https://www.google.pl/search?q=nieszpuł ... B450%3B300[/img]
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nieszpułka jadalna - rozmnażanie z nasion
Szkoda czasu i zawracania głowy, młode drzewko nieszpułki można kupić już i w Polsce. Zanim wyrośnie z nasiona coś sensownego, z sadzonki będziesz już mieć owoców na kilogramy.
Tak, owoce powinny poleżeć aż będą miękkie, albo powisieć na drzewie aż je trochę przemrozi.
Tak, owoce powinny poleżeć aż będą miękkie, albo powisieć na drzewie aż je trochę przemrozi.
Zielonym do góry!!!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sty 2025, o 12:49
Re: Nieszpułka jadalna - rozmnażanie z nasion
Dzień dobry!
Czy zna ktoś skuteczny i efektywny sposób na wydobycie nasion z owocu nieszpułki? Jak łatwo wyczyścić miąższ obklejający nasionka?
Czy zna ktoś skuteczny i efektywny sposób na wydobycie nasion z owocu nieszpułki? Jak łatwo wyczyścić miąższ obklejający nasionka?