Bób cz.2
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bób cz.2
Mojemu bobowi też coś się dzieje. Liście robią się szaro-brązowe. Boję się o to, że po okresie deszczowym dopadła go szara pleśń lub jakaś choroba grzybowa. Nie chciałabym opryskiwać bobu chemią. Czy jest jakiś sposób, żeby mu pomóc w inny sposób? Może oberwać zaatakowane liście a resztę spryskać wywarem z czosnku czy czymś tego typu?
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja osobiście pryskałem swój bób jak miał 15-20 cm topsinem. A jakieś 2 tygodnie temu walczyłem z oprzędzikami i myślę że ich załatwiłem.
Pozdrawiam Paweł
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
Kochani, dopiero "uruchamiam" swój warzywnik i wiem, że bób jest przeznaczony do wczesnego wysiewu, ale... jakbym wysiała teraz do gruntu Karmazyn, to mam szansę na jakieś zbiory? Bardzo mi zależy....
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
A mój bób kwitnie, a potem nic, kwiaty odpadają i strąki się nie tworzą. Ogólnie roślinki wyglądają dobrze, brak choróbsk i mszyc, które opanowały po sąsiedzku buraczki. Jaka może być tego przyczyna?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
moższ spokojnie siaćspagusia pisze:Kochani, dopiero "uruchamiam" swój warzywnik i wiem, że bób jest przeznaczony do wczesnego wysiewu, ale... jakbym wysiała teraz do gruntu Karmazyn, to mam szansę na jakieś zbiory? Bardzo mi zależy....
zawsze opadną jakieś kwaty, ważne jednak żeby miał dużo wody.docentandrzej pisze:A mój bób kwitnie, a potem nic, kwiaty odpadają i strąki się nie tworzą. Ogólnie roślinki wyglądają dobrze, brak choróbsk i mszyc, które opanowały po sąsiedzku buraczki. Jaka może być tego przyczyna?
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
Dziękuję za odpowiedź Czy bób potrzebuje podpór?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Dzięki za odpowiedź na moje pytanie . Wody to on ostatnio miał pod dostatkiem bo poza obecnym tygodniem, w którym cały czas padało, wcześniej też deszcz regularnie padał i go podlewał. Czekam więc na strąki z obecnych kwiatów, bo kwitnie jak szalony.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Duże znaczenie w uprawie bobu odgrywa bor, ma wpływ na kwitnienie.
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Dotychczas nie stosowałem żadnych podpór mimo że rośnie wysoki i mocno się chwieje na wietrze. Posadzony w odpowiedni sposób (nie za rzadko) sam może się wspierać na sąsiednich łodygach bobu.spagusia pisze:Dziękuję za odpowiedź Czy bób potrzebuje podpór?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Ja zawsze pryskam dolistnie borem, przed kwitnieniem i w trakcie... Mogę zmieszać Karate z odżywką dolistną?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja przy bobie wbijam paliki i wiążę sznurki by mi się nie pokładał. Ale tylko na obrzeżach, środek sam siebie wspiera.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 maja 2014, o 21:16
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42