Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.

Post »

Moje bakłażany (2) już w foliaku.
Obrazek
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Post »

I mam pytanie jeszcze jeśli chodzi o bakłażany. Wysadzone tydzień temu i Albo zaszkodził im miedzian, OW, albo M źle wypłukał opryskiwacz po Roundapie ;:oj
Listki zrobiły się srebrno-białe.
Obrazek Obrazek Obrazek

Dwa razy miałam bakłażany, dwa razy tak właśnie objawiały zmarznięcie. One bardzo nie lubią zimna, wiatru, zimnych nocy. Dobrze, jeśli im zrobić parawan, jakąś osłonę od wiatru.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

To wychłodzenie by pasowało. Mocno wiało ostatnio. Dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A ja obstawiam poparzenie słonecznie.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

qshka pisze:Czyli jak mam dziury w liściach to to może być stonka? :(
Może być stonka,może być ślimak Moje w tunelu zasmakowały slimakom :?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

W sumie to jedno i drugie mogło być. Wysadzałem w ostatni dzień "zimnego" , było niby 4 na plusie a przy gruncie mogło być mniej. Kilka papryk dostało też białe liście. Off topem zajechało :wink:
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poparzenie raczej odpada bo przez kilka dni po wysadzeniu słońca u mnie nie było. Tylko wiatr i deszcz. A objawy pojawiły sie przed słońcem. A na pomidory z mojego postu ze zdjęciami macie pomysł?
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja raczej randoup obstawiam :shock: Jeśli mają się coraz gorzej to właśnie on.

Jeśli z czubka wzrostu wychodzą zielone listki to tylko wychłodzenie/poparzenie słoneczne i dadzą radę.
Udanych plonów.
Magda
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31

Post »

U mnie oberżyna tez takie liście miała następnego dnia po posadzeniu a słońce świeciło bardzo mocno ostatnio. Nie sadziłam w słońcu, tylko wieczorem. Część papryk to samo. Natomiast te bakłażany w doniczkach, ściągane ze słońca w samo południe maja się znakomicie. Raundapu nikt u nas nie stosował ani żadnych oprysków. O wychłodzeniu nie ma mowy, bo upały były i nocami 15 stopni. Wiatr owszem, w połączeniu ze słońcem daje taki efekt. Część moich rośnie w doniczkach, przesadzane kilka razy i nic im nie szkodzi. Stoją na wysokości, nie na ziemi. Nawet stonka jeszcze ich nie znalazła. ;:306 Nie śmie na tarasy widać wchodzić i niechby tak zostało. A te w gruncie to słońce załatwiło, wiatr i stonka. Nie wysadzam więcej swoich, zostaną w doniczkach.
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03

Post »

Miałam nasionka bakłazana długiego z akcji wymiany i raptem jeden mi tylko wykiełkował,Chodziłam koło niego,chuchałam ,dmuchałam no i doczekał sie posadzenia do gruntu ;:138 .Rano poszłam a tam juz brak wierzchołka,urwany przez szpaka ;:145 .Siedział na szczycie dachu i zawsze podglądał co robię,jak tylko posadziłam roslinkę lub jak wykielkowały nowe odrazu sfruwał z dachu i zostawał kikut.Tym sposobem załatwił mi kilka pomidorow,2 dynie z 4 jakie udało mi się wychodowac no i oczywiscie fasolę tyczną i tą zwykłą.Nadmienię,ze juz tak przyjaznie nie patrzę na niego ;:174
Marianna
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie działki pilnuje "kot stróżujący" Jest to mój kot który po wyprowadzce do miasta, został na wsi z moją teściową. Kot bardzo lubi tam chodzić sam, dziś go zastałam jak między pomidorami siedział. Sasiad mówił że chwilę wcześniej jemu na ręce patrzył. Dlatego u mnie nie szkodnikują ptaki i gryzonie. Dziś kot upolował zaskrońca i... zjadł go do połowy. Moje baklażany do połowy wyglądają tragicznie. Ale góra jest ładna. Mam nadzieję że coś z nich będzie.
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18

Post »

Moje rosną pomalutku, ale to jednak stonka je pożera :( Chyba nic się nie uchowa do czasu kiedy będą jakiekolwiek owoce na nich :( Chyba, że na bakłażana można zrobić oprysk przeciw stonce?
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mmożna oczywiście,mi kiedyś do łodyg obgryzła,nic nie zostało.W tym roku mam już arsenał gotowy do walki z tą paskudą ;:163 :mospilan,decis,calypso.Możesz pryskać wszystkim co nadaję się na pomidory i ziemniaki,bo to jedna rodzina psiankowatych.
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Ja stonkę zbieram i zabijam i to pomaga bo na ziemniakach nie ma, na bakłażany mi nie wchodzą.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

A moje oberżyny zaatakowała mszyca w ilości hurtowej! Non stop trzeba swoje rośliny obserwować i to dokładnie! Oglądana od góry z pozycji stojącej ok ale gdy się pochyliłam i przyjrzałam wierzchołkom i liściom od spodu MASAKRA! Rosną obok ogórków więc wszystkim zrobiłam oprysk na razie traktuje je wywarem czosnkowym i widzę poprawę ale chyba to nie będzie jednorazowa akcja :(.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”