Czosnek zimowy cz.3
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
Sąsiedzi wspominali mi że należy liście czosnku związać w supeł żeby nie poszedł w kwiat. Macie takie praktyki?
Moje są tak na 70cm, przy czym końcówki liści są już żółte. Nie podkopywałam się więc nie wiem co tam rośnie pod ziemią
Moje są tak na 70cm, przy czym końcówki liści są już żółte. Nie podkopywałam się więc nie wiem co tam rośnie pod ziemią
Pozdrawiam Jola
-
- 50p
- Od: 2 cze 2013, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zawiązuję w supeł dopiero gdy czosnek zaczyna tworzyć kwiat - wydaje mi się, że teraz jest zdecydowanie za wcześnie.
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
W sobotę podlałam gnojówką rozcieńczoną zobaczę czy dalej będą żółknąć końcówki a do kiedy można podlewać gnojówką....ja nie wiąże liści tylko jak pokaże się pęd kwiatowy to od razu obrywam nie czekam aż urośnie duży dzisiaj zerwałam już z kilkanaście młodych pędów.
Bożena
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Gnojówką z? Mam z pokrzywy i robię kolejną ze skrzypu. Gdzieś czytałam że gnojówki dla korzeniowych nie bardzo stąd się wstrzymałam z podlewaniem
Pozdrawiam Jola
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś zauważyłem już b.dużo pąków kwiatowych na czosnku zimowym.Od jutra akcja zrywania pąków. Wiązanie czy zawijanie właściwie nic nie daje,bo kwiat dalej się rozwija.Usunięcie kwiatostanu może dać 30% zwyżki plonu.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
W czerwcowym działkowcu jest wzmianka, że wiązanie na supeł jest bezcelowe, a wręcz niekorzystne
Pozdrawiam, Jacek
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
U mnie mają średnio 5-7 liścia ale kwiatostanów jeszcze nie widać . Jedynie co mogę stwierdzić ,że po tych ulewach super rośnie .
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Kwiatostany oczywiście obrywać, ale nie wyrzucać . Wrzucić do blendera i zrobić pesto .
Dorota
U nas zaczyna pojawiać sie kwiatostan. Pesto ? Dobry pomyśl .masz jakis sprawdzony przepis?
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Tu jest mnóstwo rożnych wersji http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... o#p3993099
Dorota
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Pozwolę sobie dodać bo z ciekawości przejrzałem wątek do której link jest wyżej dla tych którzy będą szukali, że przepis jest zaraz w 1 poście na samym jego końcu za spisem wszystkich przepisów.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2014, o 22:03
Tak w ogóle to Dzień Dobry.
Sadze po raz pierwszy czosnek ozimy i zamieżam zerwać kwiatostany tylko powiedzcie mi gdzie je uciąć poniżej kolanka,na kolanku, czy powyżej kolanka. Pilnie prosze o odpowiedz bo jutro chce je ucinać a troche tego mam bo ok 900 sadzonek.
Sadze po raz pierwszy czosnek ozimy i zamieżam zerwać kwiatostany tylko powiedzcie mi gdzie je uciąć poniżej kolanka,na kolanku, czy powyżej kolanka. Pilnie prosze o odpowiedz bo jutro chce je ucinać a troche tego mam bo ok 900 sadzonek.
Ja przy swoim obrywam maksymalnie do dołu ile się da.