Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Ja moje wysadzam do gruntu 1 czerwca. :))
Dobra pora?: )
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

Moje siane 4 kwietnia kwitną mi na parapecie, kilka kwiatów ma pod sobą zalążki arbuza, zapyliłem je ręcznie, idą do ziemi w przyszłą sobotę.
W porównaniu z zeszłym rokiem nie są bardzo powyciągane, może to kwestia czystych okien ;) wszystkie w kubeczkach 0,5 L od czasu do czasu do czasu stosuję odżywkę, sadzonki intensywnie zielone nie to co rok temu.

ps. może to głupie pytanie ale czy stosując matę ściółkującą powinienem dla każdej sadzonki wyciąć mały kulisty otwór czy zrobić rozcięcie w kształcie krzyżyka i po posadzeniu rośliny złożyć materiał a by wystawała tylko łodyga ? nie chcę zadusić sadzonek ale i uniknąć chwastów.
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi w tym roku wszytko też lepiej rośnie. Kwestia chyba tego, że zeszła wiosna była zimna, dużo śniegu, deszczu, mało słońca.

Ja w agrowłókninie wycinam otwory, takie około 5x5 cm, żeby tylko dało się sadzonkę wsadzić.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Ja swoje również wsadziłem. Właśnie przed chwilą wróciłem z ogrodu. :wink:
I mam pytanie. Czy Wy też sadzicie swoje arbuzy na kopczykach ? Bo ja najpierw robię dołek, do niego daję obornika, następnie nagarniam tę ziemię, którą wykopywałem i z niej tworzę kopczyk. Dopiero na takim czymś sadzę roślinkę. :D
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Ayaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2013, o 11:15

Post »

ja przekopałam kwadrat ok. 35cm x 35cm no i jeszcze z 20cm głębokości, to wymieszałam z kompostem. Na takim poletku po 3 sadzonki (trochę ciasno ale nie mam więcej miejsca, będe kierować je w różne strony). Nie wiem, czy dobrze czy źle, ale tak zrobiłam :D Ale tak wgl to ja się pytam jakie kwiaty, jakie zawiązki?! U mnie mają dopiero pierwszy prawdziwy liść! To przez pogodę, bo w te chłody mieszkały na dworze, w inspekcie...
justysiaaa1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2013, o 21:36

Post »

możecie mi powiedzieć jakiej odżywki czy nawozu używacie do tych wsadzonych już do ziemi??
pozdrawiam

Moje jutro wędrują pod inspekt;)
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

Ja kupiłem obornik koński w granulacie 10L.
W lipcu podsypię następny.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja swoje arbuzy planuję posadzić jutro lub pojutrze do skrzyni (2- 3 szt). Nasypałam do duużej skrzyni ziemi z kompostownika( pod ziemią jest przerobiona skoszona trawa) i zastanawiam się, czy do dołka dać jeszcze przerobiony obornik :roll: Jak mysliecie ,czy ziemia z kompostownika im wystarczy?
Asia
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18

Post »

Ja chce swoje wysadzić do tunelu, a resztę do gruntu. Ale u mnie ponad tydzień lało.. teraz od dwóch dni jest pogoda... Wysadzić je teraz, czy poczekać? Czy po wysadzeniu przykrywać je na noc folią/otuliną?
sebens
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2014, o 21:06

Post »

Chyba mieszkasz w zachodniopomorskim:D bo u mnie taka sama pogoda, mi niestety wszystkie sadzonki co wysadziłem w grunt padły, za dużo deszczu za mało słońca, taka moja diagnoza:D ale mam jeszcze kilka krzaków w tunelu już z miesiąc i ładnie sie porozrastały, ale kwiatów jeszcze nie ma. Teraz ciekawostka, moje arbuzy pod tunelem 2 razy przetrwały mrozy, jeden był łagodny ok.-1, a drugi -4,aż folia była sztywna:D kilka listków zczarniało, ale puściły nowe i jest dobrze:D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - częSadziłemść 4

Post »

Sadziłem arbuzy przed deszczami.Gdy padał deszcz nic im się nie działo .Zrobiło się ciepło i wszystko uschły,zgniły !!!!! (było ich ok. 20 )
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Re: Kawon ( arbuz ) - częSadziłemść 4

Post »

seba1999 pisze:Sadziłem arbuzy przed deszczami.Gdy padał deszcz nic im się nie działo .Zrobiło się ciepło i wszystko uschły,zgniły !!!!! (było ich ok. 20 )
Mogłeś zabezpieczyć swoje arbuziki :( ja tak zrobiłam nałożyłam butelki 5 l na wszystkie arbuziki i pomidorki :)

Na drugi rok będziesz już wiedział :wit

Obrazek

Pozdrawiam .
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18

Post »

Ja swoje wczoraj wysadziłam do tunelu Obrazek

Jeszcze mam parę, ale boję się jeszcze je wysadzać pod gołe niebo mimo, że od 3 dni jest ciepło.. Po tych ulewach ziemia jest jeszcze bardzo mokra..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”