Hortensja ( Hydrangea ) - identyfikacja odmian
Kasiu, dziękuję za piękne zdjęcia i informacje. Obydwie hortensje są cudowne! Miałam obsadzić patio hortensją jednego rodzaju (plus jakieś niskie iglaki), ale jeśli kwitną w różnych porach (zaraz poszukam coś o tej Anabelle, bo to jest coś - skoro kwitnie tak długo), to waham się między koncepcją z pomieszania rodzajów. Żeby jak najdłużej wokół było kwieciście. ;:2
PS Przy okazji, Kasiu, jeśli teraz przechodzisz etap różany, to pozwól, że Ci podsunę do pooglądania pewną stronę, którą zaliczam swoich do niezwykle pożytecznych różanych inspiracji:
http://www.rosefog.us/
Ciągle tam zaglądam, żeby pomarzyć...
Pozdrawiam, JJ
PS Przy okazji, Kasiu, jeśli teraz przechodzisz etap różany, to pozwól, że Ci podsunę do pooglądania pewną stronę, którą zaliczam swoich do niezwykle pożytecznych różanych inspiracji:
http://www.rosefog.us/
Ciągle tam zaglądam, żeby pomarzyć...
Pozdrawiam, JJ
Okazuje się, że jednak istnieją róże bez kolców ;)
Hortensja ( Hydrangea ) - jaka odmiana?
Jak w temacie -hortensję kupiłam w zeszłym roku i miał to być krzew ale dopiero teraz zakwitła i wg kwiatków mam podejrzenie że jest pnąca!?,
Mój Ogród...zaniedbałam ...
Stawiam na hortensję bukietową choć jest ona tak mała, że te wiechy kwiatowe mogą miejscami przypominać baldachy.
W pierwszej dekadzie lipca to u mnie jeszcze żadna bukietówka nie kwitła ale wiem, że o tej porze kwitła już odmiana Kyushu. Kolor pędów też by się zgadzał ale to nie rozstrzygające. Czy strona wierzchnia liści jest bardzo gładka, skórzasta i dość mocno błyszczy? Na ostatnich zdjęciach niespecjalnie to widać a to pierwsze zdjęcie z 11 lipca było robione pod słońce więc może wprowadzać w błąd.
Ale to tylko taka zgadywanka, zupełnie NIC pewnego.
W pierwszej dekadzie lipca to u mnie jeszcze żadna bukietówka nie kwitła ale wiem, że o tej porze kwitła już odmiana Kyushu. Kolor pędów też by się zgadzał ale to nie rozstrzygające. Czy strona wierzchnia liści jest bardzo gładka, skórzasta i dość mocno błyszczy? Na ostatnich zdjęciach niespecjalnie to widać a to pierwsze zdjęcie z 11 lipca było robione pod słońce więc może wprowadzać w błąd.
Ale to tylko taka zgadywanka, zupełnie NIC pewnego.
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.