Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Wczoraj mówiłem o mojej kredzie pastewnej,której nie mogłem rozpuścić w wodzie. Dziś ususzyłem skorupek jajek pokruszyłem i dodałem bezpośrednio do octu winnego, nastąpiła piękna reakcja. Więc tego samego spróbowałem z moją kredą pastewną i reakcja jest również dobra.Dlatego mam pytanie do forumowicz czy można rozpuszczać w ten sposób kredę bez przygotowywania zawiesiny?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja rzadko się wypowiadam, ale czasami mam albo zwidy albo nie wiem co Jest przepis i ile to razy była mowa aby się trzymać ściśle Wg tego przepisu aby mieć jasną sytuację co do skuteczności OW. Wcześniej mnie wstrząsła wypowiedź pewnej osoby, która napisała, że ogórki bodajże wypuszczają pierwszy lisc właściwy i zapytanie kiedy zacząć oprysk Normalnie oczy mi wychodzą na wierzch gdy to czytam
Ja już przestałem na to reagować. Ważniejsze moje zdrowie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2014, o 09:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosia, od początku tzn od kiedy? Pytam bo chciałabym się dowiedzieć czy taki preparat zadziałał tak jak się od niego oczekiwało? Nie wiem czy mam się uganiać za nową kredągosiawil478 pisze:Ja od samego początku testowania OW używam kredy malarskiej z Obi. Na początku używałam octu winnego z Auchana a teraz octu jabłkowego z Biedronki. Przy winnym reakcja była bardzo burzliwa przy jabłkowym mniej( coś się spieni, po syczy i koniec). Jedno co zauważyłam to efekt stymulacji wzrostu był bardzo widoczny przy occie winnym. Przy jabłkowym krzaki są ładne krępe, ciemno zielone ale nie rosną tak szybko.
Mam również pytanie do posiadaczy kredy Zakładów Anser, czy kupowaliście w sklepie internetowym czy może w jakimś markecie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2014, o 09:06
Mam również pytanie do posiadaczy kredy Zakładów Anser, czy kupowaliście w sklepie internetowym czy może w jakimś markecie?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja kupiłam w osiedlowym sklepiku z art. malarskimi, w Warszawie .
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
No i właśnie takie małe sklepiki, gdzie niekiedy obsługuje nas sędziwy sprzedawca maja te artykuły, których nie można inaczej ocenić jak "właściwe". Mało tego, ten dobry, właściwy towar można otrzymać za grosze w przeciwieństwie do hiper marketów gdzie płaci się krocie.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zaczęłam testowanie preparatów jako jedna z pierwszych osób. Była to zima dokładnie luty. Cofnij się do pierwszej strony i poczytaj. Te testowe pomidorki trafiły w wiadrach na balkon i już mają zawiązane owoce.
Pozdrawiam GOSIA
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 kwie 2014, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w sprawie przepisu na HT. Piszę tutaj bo nie wiem gdzie powinienem. W 1 przepisie po zmieszaniu 0,5l wódki 40% (zwykła wódka) z 0,5l wody otrzymamy 1l 20% roztworu alkoholu.
Natomiast w drugim przepisie z 250g cukru rozpuszczonego w 1l wody (pominę tu objętość cukru) otrzymamy co najwyżej roztwór alkoholu 15% więc preparat finalnie będzie trochę inny.
Natomiast w drugim przepisie z 250g cukru rozpuszczonego w 1l wody (pominę tu objętość cukru) otrzymamy co najwyżej roztwór alkoholu 15% więc preparat finalnie będzie trochę inny.
Tylko pozornie. Nie liczy się ilość alkoholu w oprysku, a ilość olejku tymiankowego wyługowanego alkoholem z ziół. Ta ilość się nie zmienia, ponieważ w obu przypadkach wychodzimy z tej samej ilości wagowej ziół.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 kwie 2014, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za wyjaśnienie - myślałem że "procenty" też mają znaczenie a jednak 1/4kg cukru + trochę drożdży jest 10x tańsze niż flaszka z bandycką akcyzą. Ktoś się kiedyś pytał czy nie można by użyć denaturatu jako alkoholu - ale odpowiedź chyba nie padła.
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
W sprawie nalewki tymiankowej.
forumowicz mam pytanie wlałem pól basa okowity pól litra wody, odsączu zostało coś koło 500 cyrka 600 gram, teraz pól litra wrzątku wody z filtra RO do resztek, odcedzone i do pełnej butli 1,5 litra brakuje dopełniać, czy zostawić. Alkohol bez akcyzy coś koło 60 oktanów.
forumowicz mam pytanie wlałem pól basa okowity pól litra wody, odsączu zostało coś koło 500 cyrka 600 gram, teraz pól litra wrzątku wody z filtra RO do resztek, odcedzone i do pełnej butli 1,5 litra brakuje dopełniać, czy zostawić. Alkohol bez akcyzy coś koło 60 oktanów.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
To gdzie się podziało pół litra ?. A czy fusy na sitku wycisnąłeś dobrze ?.