Problemy ze storczykami

ODPOWIEDZ
krisja68
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2014, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy to wirus?

Post »

Cześć,
Nie ma powodu do obaw. Phalaenopsisy czasami mają takie prążki oraz obwódkę w kolorze wiśniowym lub purpurowym. Jest to oznaka, że dostają dużą dawkę światła. Jest to maksymalna graniczna dawka światła i wskazane jest przesunięcie rośliny w miejsce odrobinę mniej naświetlone, zwłaszcza, że idzie lato, czyli pora ze znacznie większym naświetleniem. Na chwilę obecną nie powinnaś się niepokoić.
Pozdrawiam
krisja68 ;:136
Isilmeiel
50p
50p
Od: 9 lut 2014, o 11:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krisja68, dziękuję Ci bardzo, kamień spadł mi z serca :tan

Co do tego prążka, ten Phalaenopsis stał na oknie wschodnim, tam podobno światło jest optymalne, czy się mylę? ;:218
Na imię mi Ada :wit Madness - is like gravity. All it takes is a little... Push.

Moje pierwsze kolorki :)
krisja68
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2014, o 18:09

Post »

No niby optymalne, ale czasami "okno wschodnie nie równe oknu wschodniemu". Ja mam okno "prawie" wschodnie i o godz. 10.00 jest już zacienione a phalaenopsisy też mają takie wiśniowe obwódki i kwitną jak szalone. Nawet nie bardzo mam szanse je przesadzić, bo co obetnę stary pęd kwiatowy to już nowy wyrasta :D .
Uważam, że obserwacja twoich roślin przyniesie lepsze rezultaty niż sztywne trzymanie się kanonów. Pamiętaj tylko aby już nie zwiększać im naświetlenia. Jak przyjdą upalne dni czerwca i lipca radzę nieco cieniować albo odsunąć od okna, a będzie ;:333

Powodzenia
krisja68
Isilmeiel
50p
50p
Od: 9 lut 2014, o 11:26

Post »

Dziękuję za cenne rady ;:304

Reszta ma zielone listki, ten stał w kuchni jako jedyny, te w moim pokoju nie dostają aż tyle światła bo mój luby to nietoperz i jak tylko zacznie razić poranne słońce lub ja wyjdę do pracy - opuszcza rolety XD
Na imię mi Ada :wit Madness - is like gravity. All it takes is a little... Push.

Moje pierwsze kolorki :)
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2014, o 17:06

Kłopoty ze storczykiem

Post »

Witam,
Od miesiąca jestem posiadaczką Phalaenopsisa zakupionego w Ikei. Storczyk ładnie kwitnie, wydaje mi się że wypuszcza nowego liścia, ale jakieś dwa tygodnie temu zaczęły się z nim dziać dziwne rzeczy. Otóż, na początku na jednym liściu od czasu zakupu na zewnętrznej stronie było wgłębienie, jakby obtarcie, które z czasem zaczęło się pogłębiać, widoczne było też żółte , suche obramowanie naokoło ranki. Z czasem takie suche ranki zaczęły się też pojawiać na innych liściach. Zaniepokoiłam się i doglądałam często storczyka, aż pewnego dnia zobaczyłam na pierwszej rance małego, białego robaczka, szybko go zdjęłam i odseperowałam roślinę od innych. Przeczytałam, że można przemywać liście rozcieńczonym płynem do naczyń, zrobilam to kilka razy, kładłam też czosnek(podobno pomaga) na podłoże storczyka, jednak większej ilości robaków nie było widać, po podlaniu też nic nie wyszło. kiedy już myślałam ze kryzys mam za sobą( ranek przestało przybywać, nie powiększały się) na jednym liściu od spodniej strony, po środku zobaczyłam kilkanaście czarnych plamek przypominających nakłucia igłą, do tego dzisiaj zauważyłam że liść, od którego wszystko się zaczęło jest zwiotczały, a od spodu pomarszczony i już nie wiem co robić, podejrzewam że problem może być w korzeniach chociaż wyglądają na zdrowe, są zielone. To mój pierwszy storczyk i nie chciałabym go stracić. Jutro zamierzam zajrzeć do doniczki i zobaczyć czy nie kryje się tam coś złego. Kupiłam już Topsin, nową doniczkę i nowe podłoże. Dodam ze storczyk stoi na półce około 3 metry od okna, jest podlewany średnio co 11 dni, wtedy kiedy korzenie robią się srebrne. Podlewam przez namoczenie przez jakieś 20 minut( pierwszy raz moczył sie około 1h, nie wiedziałam ile powinien sie moczyć, myślicie ze go przelałam?), na razie był podlewany 3 razy, pierwsze dwa z nawozem do storczyków w dawce mniejszej niż na opakowaniu, trzeci raz już nie, do tego wydaje mi się że te złe rzeczy zaczynają mu dokuczać po podlewaniu, ale może mi sie tylko wydaje. Pąki kwiatów rozwijały się normalnie, nie są uszkodzone, nawet te które rozwinęły się po wyskoczeniu zmian.Jak myślicie, co mu dolega? Proszę o pomoc :(

P.S Mam pytanie co do podlewania. Czy gdy namaczacie storczyka czekacie aż wszystkie korzenie zrobią się zielone? Bo w moim zielone robią się tylko te na spodzie, te które są bliżej trzonka już nie.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale chyba wszystko widać to co mnie jeszcze niepokoi to te białe kropki na zewnętrznej stronie liścia, było ich na początku mniej niż teraz. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Re: Kłopoty ze storczykiem

Post »

Korzenie wyglądają na zdrowe. A z podlewaniem to ja robię tak, że na dno osłonki sypię warstwę kamieni, zalewam wodą i stawiam na tym roślinę. Parująca woda nawadnia korzenie i cały czas są zielone :)
Czy możesz opisać bliżej tego robaczka? Jaki miał kształt?
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dziękuję za odpowiedź :D Robak był biały, bardziej podłużny ale bardzo malutki i cienki gdyby się nie ruszał to bym nie powiedziała że to robak, pewnie w ogóle bym go nie zauważyła.
A gdy podlewasz to wszystkie korzonki robią sie zielone czy tylko te na dnie? Bo u mnie właśnie tylko te na dnie
Czy w takim razie jest sens zaglądać do tej doniczki, czy nie stresować rośliny?
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Ja podlewam raz na miesiąc od góry i wszystkie są zielone :) podlewanie takie rzadkie ze względu na wodę w osłonce :wink:

Hm, obstawiam larwę ziemiórki (wtedy te zmiany na liściach to mogłoby być zwykłe poparzenie) -żyją w korzeniach, jak jest ich mało nie są szkodliwe. Ewentualnie mączlik. Nie ma pajęczyny?
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Faktycznie gdy kupowałam była mała pajęczynka, ale nie przejęłam się bo w niej siedział mały pająk, który został od razu wyniesiony. Najbardziej spanikowałam gdy zobaczyłam czarne plamki od spodu na jednym z liści, wiem że na zdjęciach bardzo słabo je widać, ale są dla mnie powodem do niepokoju no bo przecież ich nie było i nagle się zrobiły, tak jak pisałam przypominają nakłucia igłą, są czarne.
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

To mogły być przędziorki (jeśli ten pajączek był mały i biały). Albo po prostu zwykły, pożyteczny pająk :wink:
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 10:18

Post »

Wygląda to na żerowanie przędziorka.Zraszaj codziennie liście ,potrzeba zwiększyć wilgotność wokoło rośliny.Przędziorek nie lubi wilgoci,ślady pozostaną z czasem te liście zestarzeją sie i pozbędziesz sie ich. Najlepeij raz w tyg. zanurz doniczkę w wodzie ,koraz namoknie i też trzyma wilgoć,samo parowanie wody wokoło rosliny nie pomoze.
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za rady. Storczyka zraszam codziennie. Dzisiaj zauważyłam, że kolejny liść robi się pomarszczony od spodu, myślicie, ze to z braku wody czy jakieś robaki są za to odpowiedzialne?
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Witam :) moje "falki" rosna sobie w normalnej ziemi kwiatowej i nie mam z nimi żadnych problemów :0 To co pokazałaś to albo przędziorek albo początki wełnowca ( pare lat temu wełnowiec pochłonął mi 20 storczyków :evil: Gnida jedna :evil: ) Liście moga się robic pomarszczone przez zbyt wysoką temperaturę powietrza.
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26

Post »

Jak to możliwe, że utrzymują się przy życiu ?
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Całkiem normalnie :D Mam 32 falenopsisy i wszystkie rosną w ziemi z woreczka :D Podlewam jak ziemia całkiem wyschnie i tyle filozofii :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”