Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
Re: Efektywne mikroorganizmy EM
nie wiem,ale czy to może być za dużo nawozu?
ok.6-go kwietnia posypałam garść nawozu pod każdą,a potem ok.10-go maja .teraz lało dość solidnie.
po kilku dniach nagle wszystkie liście opadły,oczywiście nie ze wszystkich,bo mam chyba 7 gatunków.
Dzisiaj spryskałam EM-5 zobaczę co to da.
ok.6-go kwietnia posypałam garść nawozu pod każdą,a potem ok.10-go maja .teraz lało dość solidnie.
po kilku dniach nagle wszystkie liście opadły,oczywiście nie ze wszystkich,bo mam chyba 7 gatunków.
Dzisiaj spryskałam EM-5 zobaczę co to da.
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- best
- 50p
- Od: 2 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
@emet,emet pisze:Szklankę ryżu zalej 2szkl. wody mineralnej lub ze studni i wymieszaj.Powstałą zwiesinę zlej do słoika i nakryj gazą.Odstaw w ciemne ciepłe miejsce na parę dni do fermentacji.W tym czasie zasiedlą go bakterie i mikroorganizmy występujące w twoim mikroklimacie a nie made in Japan.Gdy fermentacja ruszy(lekko kwaśny zapach) delikatnie zlej płyn bez osadu na dnie.Ten płyn wlewasz 1-10 do mleka.1 objętość zakwasu ryżowego 10 obętości mleka.Odstawiasz do ponownej fermentacji.Jakbyś robił ser lub jogurt.Gdy po czasie zrobi się ser zbierasz go i cedzisz powstała serwtkę.Masz gotoweEM1.Podczas fermentacji mleka może pojawić sie nalot na mleku to nasze fungi.jeśli będzie czarny wylej do kibla i zacznij od nowa.Zlany płyn przechowój w lodówce.jeśli nie możesz zapewnić im niskej temperatury musisz im dać papu.Njlepiej melasę1-10.Powtały sre daj psu,kurom,krowom lub wywal na kompost.Stąd to już parę kroków do EM2,3,4,5.Pamiętać należy że NIE jest to mawóz lecz środek pomagający roślinom pobiernie składników odżywczych.Ja rozcieńczam 1-1000 do porysku wraz z Florowitem.,polewam kompost 1-100.To cała tajemnica(SERWATKI) EM1 dla naszego mikroklimtu.Jeśli ktoś liczy na cuda to tylko w komostowaniu ,zabijaniu zapachów np.kanalizacji,poprawa kondycji zwierząt.
Pozdrawiam Emet
zainteresowała mnie sprawa odnośnie zwierząt (psy, koty). I pytania, może głupie... Czy ryż może być brązowy a mleko kozie? Takimi akurat dysponuję.
Jak się ma EM1 w stosowaniu dla ludzi? - jestem po radioterapii i w trakcie brania chemii.
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Im bardziej nturalne składniki tym lepiej.Dla Ciebie pewnie leprza będzie serwatka z samego mleka koziego bez magicznego ryżu.Cała ta magia polega na uzyskaniu bakterii kwasu mlekowego ktore póżnej prowadzimy do wyższych EM przez pożywki,wtórną fermentację itd.Dla pytających o melasę proponuję 3 cz.cukru trzcinowego 1cz.wody.Jeśli kupujemy melasę upwenijmy się że nie jest konserwowana siarką.Siarkę stosuje się do powstrzymania fermentaji np.tanich win.Naturalna melasa to żywy organizm i ma krótki okres przydatności.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- best
- 50p
- Od: 2 sie 2012, o 14:52
- Kontakt:
@emet,
czy mógłbyś (tak łopatologicznie) opisać dalsze etapy wtajemniczenia, czyli uzyskiwania kolejnych EM-ów?
Ogrodowi też się przyda
czy mógłbyś (tak łopatologicznie) opisać dalsze etapy wtajemniczenia, czyli uzyskiwania kolejnych EM-ów?
Ogrodowi też się przyda
Dzięki za odpowiedź. Parę dni temu nastawiłam sobie "produkcję" własnych EM-ów. Teraz rozejrzę się za tą melasą.pierwek pisze:Melasę trzcinową kupisz albo w jakimś markecie spożywczym (Lidl/LeClerk). Melasę buraczaną kupisz w sklepie wędkarskim albo na portalu aukcyjnym Alle...
Pozdrawiam. Jola.
Chyba natrafiam na przeszkodę w stosowaniu EMow dla mnie nie do pokonania.
Tzn na brak dostępu do większej ilości niechlorowanej wody.
Na razie nalewam wodę do wiaderek i używam jej następnym razem jak znów jestem na działce, ale niedługo przyjdą upały i będzie to za mało. Wole podlać woda z chlorem niż żeby mi wszystko uschło.
Chyba skończy się na bokashi, i na Emach na wiosnę bo latem tego sobie nie wyobrażam.
Tzn na brak dostępu do większej ilości niechlorowanej wody.
Na razie nalewam wodę do wiaderek i używam jej następnym razem jak znów jestem na działce, ale niedługo przyjdą upały i będzie to za mało. Wole podlać woda z chlorem niż żeby mi wszystko uschło.
Chyba skończy się na bokashi, i na Emach na wiosnę bo latem tego sobie nie wyobrażam.
Wystarczy dołek wyłożyć folią i będziesz miała "studnię"gdzie możesz odchlorować wodę
Pozdrawiam ED.
1. Mam działkę 500metrow - trochę mało miejsca na taki dołek
2. 3 małych chłopców i taki dołek - taaaaaaaaa moja wyobraźnia już mi podpowiada rożne scenariusze.......
3. zastanawiam się czy to nie byłaby idealna wylęgarnia dla komarów....
2. 3 małych chłopców i taki dołek - taaaaaaaaa moja wyobraźnia już mi podpowiada rożne scenariusze.......
3. zastanawiam się czy to nie byłaby idealna wylęgarnia dla komarów....
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 kwie 2014, o 10:47
w castoramie mają takie fajne zielone pojemniki z pokrywą około 200l w cenie niecałe 100zł - albo kupić beczkę plastykową 200l odciąć górę i wkopać do połowy w ziemię (koszt to około 40zł)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lip 2014, o 00:03
Jest to mój pierwszy wpis na forum więc witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym wtrącić 2 zdania na temat domowej kultywacji emów.
Domowy "przepis" na EM1 można bez większego trudu znaleźć w sieci (głównie anglojęzycznej). Opisy korespondują z tym co napisał Emet - zakwas z wody ryżowej i mleka.
Wydaje lecz się tylko, że upublicznione w sieci receptury nie są kompletne. Przecież Technologia EM1 oprócz bakterii mlekowych zawiera także tzw. purpurowe bakterie fotosyntezujące (Rhodopseudomonas palustris; Rhodobacter sphaeroides) oraz drożdże.
O ile "Photosynthetic Bacteria" dla "niebiologa" to zagadnienie mocno abstrakcyjne to przecież wzbogacenie serum o drożdże brzmi swojsko i chyba logicznie.
Proszę forumowiczów o opinie.
pozdrawiam,
Adam.
Chciałbym wtrącić 2 zdania na temat domowej kultywacji emów.
Domowy "przepis" na EM1 można bez większego trudu znaleźć w sieci (głównie anglojęzycznej). Opisy korespondują z tym co napisał Emet - zakwas z wody ryżowej i mleka.
Wydaje lecz się tylko, że upublicznione w sieci receptury nie są kompletne. Przecież Technologia EM1 oprócz bakterii mlekowych zawiera także tzw. purpurowe bakterie fotosyntezujące (Rhodopseudomonas palustris; Rhodobacter sphaeroides) oraz drożdże.
O ile "Photosynthetic Bacteria" dla "niebiologa" to zagadnienie mocno abstrakcyjne to przecież wzbogacenie serum o drożdże brzmi swojsko i chyba logicznie.
Proszę forumowiczów o opinie.
pozdrawiam,
Adam.
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
Słuchajcie wy tu o namnażaniu, a ja bardziej po niższej linii oporu.
Za radą sprzedawcy w ogrodniczym sklepie, zakupiłam 2 produkty firmy ProBiotic Polska: jeden to EmFarma Plus, a drugi w małej buteleczce z wrotyczem.
Chciałabym go użyć do:
1) Maliny- sprzedawca zalecił oprysk 1l na 30 litrów wody. Maliny mają zawiązane owoce i zawiązują nowe- czy lepiej zrobić oprysk czy podlać krzaczki?
2) truskawki- już po zbiorze- robić coś czy dopiero opryskać na wiosnę?
3) Winogron- posadzony w tym roku- oprysk, podlewania czy nic?
4) warzywnik- podlewać czy w ogóle zaniechać?
Jak myślicie? Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie malin, warzywnika i winorośli, proszę o radę
Za radą sprzedawcy w ogrodniczym sklepie, zakupiłam 2 produkty firmy ProBiotic Polska: jeden to EmFarma Plus, a drugi w małej buteleczce z wrotyczem.
Chciałabym go użyć do:
1) Maliny- sprzedawca zalecił oprysk 1l na 30 litrów wody. Maliny mają zawiązane owoce i zawiązują nowe- czy lepiej zrobić oprysk czy podlać krzaczki?
2) truskawki- już po zbiorze- robić coś czy dopiero opryskać na wiosnę?
3) Winogron- posadzony w tym roku- oprysk, podlewania czy nic?
4) warzywnik- podlewać czy w ogóle zaniechać?
Jak myślicie? Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie malin, warzywnika i winorośli, proszę o radę
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Zielona ja robię tak:
jesienią szczepię glebę/jeśli dostałaś broszurkę to tam będzie o stężeniach/,a od wiosny już tylko pryskam,więc wszystkie 4 punkty to teraz oprysk
jesienią szczepię glebę/jeśli dostałaś broszurkę to tam będzie o stężeniach/,a od wiosny już tylko pryskam,więc wszystkie 4 punkty to teraz oprysk