MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Wraz z powrotem dobrej pogody wszystko wraca do normy. Oprócz murarki ogrodowej i jej co nieco mniejszej krewniaczki pojawiły się jeszcze mniejsze pszczółki, które wchodzą do najmniejszych rurek o średnicy około 3 mm.
Ale jest i zła wiadomość. Pokazała się złotolitka. Udało się ją zlikwidować, jest to jednak mało pocieszające ponieważ należy oczekiwać większego nalotu.
Nie widać natomiast śladów działalności nożycówek (miesierek).
Pozdrawiam.
Ale jest i zła wiadomość. Pokazała się złotolitka. Udało się ją zlikwidować, jest to jednak mało pocieszające ponieważ należy oczekiwać większego nalotu.
Nie widać natomiast śladów działalności nożycówek (miesierek).
Pozdrawiam.
- kwiateczek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 maja 2014, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
My mamy na naszych ogródkach działkowych sąsiada co to sobie ustawił kilka uli. Wszystko byłoby dobrze, ale mieliśmy oczko wodne a pszczoły chyba nie miały dostatecznie wody i tylko przesiadywały nad naszym oczkiem wodnym. Oczywiście normalnie krzywdy nie robiły, ale wokół oczka trawa, biega się boso i już dwa, trzy razy zdarzyło nam się nadepnąć pszczołę z nieprzyjemnym skutkiem. W każdym razie nie jestem zwolenniczką uli na działkach i ogrodach.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2014, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na działkach to może nie, bo dużo dzieci na ogórdkach nigdy nei wiadomo co takiemu maluchowi przyjdzie do głowy jak zobaczy nowego owada, może go rozdrażnić, a ten może się odpłacić.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
U mnie nadal murarki wytrwale pracują, o dziwo jeszcze się kręcą też przy uliku. Rurki prawie wszystkie zaklejone od frontu, ale z racji tego że włożyłem tam pakiety rurek z kolankiem w środku, teraz wchodzą do końca i zajmują mieszkania z tyłu
Zauważyłem też, że murarki zajmują coraz bardziej przedziwne miejsca. To, że wchodzą i buszują wewnątrz spróchniałych desek na starym kurniku mnie nie zdziwiło, ale zakleiły mi też przewód antenowy wypuszczony przez ścianę z domu (pod wpływem temperatury kabel się schował, pozostała wysunięta izolacja zewnętrzna. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy to ujrzałem chcąc w końcu podłączyć antenę, w takim układzie odbioru nadal nie będzie ).
Natomiast rozbroiła mnie widziana wczoraj jedna z nich, która "uwiła" sobie gniazdko pod uchwytem od kosza na śmieci
Zauważyłem też, że murarki zajmują coraz bardziej przedziwne miejsca. To, że wchodzą i buszują wewnątrz spróchniałych desek na starym kurniku mnie nie zdziwiło, ale zakleiły mi też przewód antenowy wypuszczony przez ścianę z domu (pod wpływem temperatury kabel się schował, pozostała wysunięta izolacja zewnętrzna. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy to ujrzałem chcąc w końcu podłączyć antenę, w takim układzie odbioru nadal nie będzie ).
Natomiast rozbroiła mnie widziana wczoraj jedna z nich, która "uwiła" sobie gniazdko pod uchwytem od kosza na śmieci
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sie 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie.
Czytam wszystkie Wasze spostrzeżenia i z każdym wpisem, jak ten ostatni, rośnie mój szacunek dla naszych podopiecznych. My je podglądamy, serwujemy "domy", a ja cały czas myślę, czy my ludzie z taką determinacją, i UCZCIWIE przedłużalibyśmy gatunek z takim oddaniem, służąc jedynie temu celowi, nie patrząc na własny czubek nosa.
U mnie nie jest źle. Wypuściłem "z lodówki" moje PRACOWITE CUDEŃKA 1.04.2014.
Pracują do dzisiaj z wielką wytrwałością. Myślę, że ten sezon będzie dla ich rozrodu rewelacyjny.
Nie koszę nic. Każdy najmniejszy chwast jest do dyspozycji tej PRACUJĄCEJ CHMARY. Aż miło popatrzeć.
Czytam wszystkie Wasze spostrzeżenia i z każdym wpisem, jak ten ostatni, rośnie mój szacunek dla naszych podopiecznych. My je podglądamy, serwujemy "domy", a ja cały czas myślę, czy my ludzie z taką determinacją, i UCZCIWIE przedłużalibyśmy gatunek z takim oddaniem, służąc jedynie temu celowi, nie patrząc na własny czubek nosa.
U mnie nie jest źle. Wypuściłem "z lodówki" moje PRACOWITE CUDEŃKA 1.04.2014.
Pracują do dzisiaj z wielką wytrwałością. Myślę, że ten sezon będzie dla ich rozrodu rewelacyjny.
Nie koszę nic. Każdy najmniejszy chwast jest do dyspozycji tej PRACUJĄCEJ CHMARY. Aż miło popatrzeć.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Suppa
Ja tak naprawdę dowiedziałem się , że mam u siebie murarki kiedy moja mama stwierdziła , że ktoś pozalepiał dziurki po śrubkach w krzesłach balkonowych i denerwowało ją , że cały czas po stołkiem lata pszczoła w następnym roku wystawiłem rurki i tak się zaczęło....
Ja tak naprawdę dowiedziałem się , że mam u siebie murarki kiedy moja mama stwierdziła , że ktoś pozalepiał dziurki po śrubkach w krzesłach balkonowych i denerwowało ją , że cały czas po stołkiem lata pszczoła w następnym roku wystawiłem rurki i tak się zaczęło....
Nie wiem,czy akurat nożycówka ( Chelostoma ) to miesierka ( Megachile )...Nie widać natomiast śladów działalności nożycówek (miesierek).
Jednak nożycówek rzeczywiście nie ma.Wystawiłem sporo rurek trzcinowych,bo te najlepiej pasują pod nożycówkę,średnica 3-4 mm.Obficie kwitnie mi facelia i jakieś inne pszczółki się też pojawiają,w tym różne porobnice i trzmiele.
Chodziło mi o nożycówki - podrodzina pszczół miesiarkowatych (Megachilidae) - jednak użyłem niefortunnie skrótu "miesierki".
Jak się obawiałem jest coraz więcej złotolitek, ale pszczół przy rurkach nie ubywa.
Pozdrawiam.
Jak się obawiałem jest coraz więcej złotolitek, ale pszczół przy rurkach nie ubywa.
Pozdrawiam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2014, o 11:44
Na ogrodach działkowych ROD regulamin zabrania stawiania uli na działce. Jednak zarząd za zgodą Walnego zebrania może postawić wspólną pasiekę w miejscu wydzielonym i odpowiednio ogrodzonym. Indywidualnie to już nie.
U mnie obok ulika murarek w ziemi mam kilkanaście otworów w które wchodzą pszczoły znoszące pyłek na odnóżach - co to?
U mnie obok ulika murarek w ziemi mam kilkanaście otworów w które wchodzą pszczoły znoszące pyłek na odnóżach - co to?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Ule z pszczołami miodnymi to jak napisałeś. Murarki - bez ograniczeń (przynajmniej w moim okręgu)pasjonat pisze:Na napisane pismo do zarządu okręgu dostałem odpowiedź że murarki można hodować na działkach ROD bez zezwolenia
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Moje dzikie pszczółki, które sobie upodobały podsufitkę dachu jakoś zniknęły nie wiem co się z nimi stało, nic nie słychać nic nie lata czy wasze pszczółki też poznikały
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 19:47
Witam
U mnie murarkami już koniec, od kilku dni cisza.
U mnie murarkami już koniec, od kilku dni cisza.
--
ksysju
ksysju
U mnie dosłownie kilka lata.