Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.
Madziu skrobnij coś do nas
Pięknieje Twoja działeczka Musieliście sią bardzo napracować.
Trzymam kciuki za magnolie Piękne iglaczki z cudownymi nowymi przyrostami
Meble masz bardzo oryginalne
Trzymam kciuki za magnolie Piękne iglaczki z cudownymi nowymi przyrostami
Meble masz bardzo oryginalne
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Asiu ja też w tym roku przyjaźnię się z Rosahumusem. Ciekawa jestem jak na tym wyjdę
Duszyczko wiele opinii dobrych słyszałam o tym Rosahumusie. Kupiłam mimo jego ceny. Jeśli nie podziała, to może przerzucę się na Humus Active.
Reniusiu wpadł mi w oko taki wielki wiatrak. Tzn. ponad 2 m ale szkoda mi na niego kasy. Może zdecyduję się kiedyś na 170 cm. Jest ciutkę tańszy. Ładnie by się prezentował po drugiej stronie mojej działki.
Ilonko mój mąż też przymierza się do wędzenia ryby. Może podzielisz się ze mną przepisem? A ten Humulus to też eko?
Ewuś "łykend" u mnie przyzwoicie wypoczynkowy. Poza pracą w ogrodzie, udało nam się wybrać na dłuuugi spacer i po podglądać działki na innych wsiach. Troszkę pomysłów podłapałam Lubię takie spacery.
Aniu już skrobię
Smolka magnolka jedna chyba właśnie padła. Po majowych przymrozkach. Ech.. sporo strat w tym roku.
Mąż kosił burty od stawu. A w nich znalazło się takie coś. Następnego dnia znaleźliśmy kolejne Będziemy mieć małe kaczuszki
Berberys reaktywacja. To ten który zniszczyli faceci od wiercenia studni.
Jak co roku, dostałam od Taty bukiecik konwalii. Roznosi się zapach dosłownie wszędzie. A tak miło się przy nich pije kawkę.
Uwielbiam działkę po koszeniu
Białobok pokazał wszystkie swoje łapki. Mimo tego że jest mały, to go bardzo lubię.
Jest wyraźnie bledszy od Maigolda.
Rabatka przybrała swój prawidłowy wygląd.
Postanowiliśmy odciąć część ogniskową. Zaakcentowaliśmy to rabatą z kamieni. Wydawało nam się że to będzie najlepszy pomysł . Obok jest rabata z krzewuszkami która też jest wypełniona kamieniami. Tą nową rabatę chcemy jednak wyłożyć korą. Jest jeszcze nie skończona, bo brakło nam kory. Musimy wyruszyć do lasu w poszukiwaniu korzeni które mogłyby ją trochę urozmaicić. Posadzone są na niej : magnolia, trzy lawendy biała, foletowa, biała, świerk Picea Bicolor, trzy lawendy, migdałek, trzy lawendy i magnolia ( która na 99 procent zmarzła i jej miejsce będzie musiała zająć nowa magnolia. W półkolach posadzony jest świerk na pniu a pod nim jałowiec. Musimy jeszcze dokupić jednego świerka. Jeśli róże w tym roku u nas się ładnie spiszą to jakieś niskie odmiany trafią przed lawendę. Po dwie sztuki po bokach, aby nie były zbyt blisko ogniska. Wejście do części ogniskowej będzie przez pergolę obsadzoną powojnikami ( które już są posadzone ). Pozostało zbierać fundusze na rośliny i pergolę. Wiem że teraz ta pergola może wyglądać kiepsko, gdyż po prawej jest druga która prowadzi do warzywniaka. Ale kiedyś jak te wszystkie świerki i inne rośliny porosną to myślę że będzie ładnie.
Bób już kwitnie, nie mogę doczekać się zbiorów.
Irysy u mnie w takim stadium, ale nie narzekam. Cieszę się, że w ogóle postanowiły kwitnąć.
Jeszcze nie doczekałam się żadnego kwiatu róży. W pąkach jest już Eden Rose (tegoroczna)
Sympathia
Piano
Hosty z tej strony ruszają zdecydowanie wolniej. Mają tu słońce tylko od rana.
A tu trawkę już widać
Takie pogody, to ja lubię
Ze spacerku.
Mam działkę pod lasem. Ale tak jak pachniało w tym miejscu to normalnie.... .
I Foxer jak zwykle ze swoim przyjacielem. Chyba muszę mu wymyślić jakieś imię. Tak jak Tom Hanks w Cast Away
Ostatnio czytałam w gazecie o wyrywaczu do chwastów. Pytałam potem Was tutaj na fo o niego. Ponieważ pierwszy raz o czymś takim słyszałam. Zakupiłam go. Trochę cena straszyła, ale naczytałam się o nim i powiem Wam.. że nie żałuję ani grosza na niego wydanego. Jest rewelacyjny. W dodatku wyrywa nie tylko mlecze. Po kilku chwilach napełniłam dwa wiadra. Nawet nie wiedziałam że tyle chwastów u mnie na trawniku rośnie. Faktycznie wyrywa pięknie z korzeniami.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej Madziu,
jak chodzi o magnolię - nie trać nadziei - jeszcze może puścić liście z pączków śpiących (moje zmarzlaki już wytworzyły nowe, duże pąki liściowe, a niektóre nowe, młode listki). Chyba, że była bardzo mała i pęd przemarzł. Ale w takim układzie może odbić od korzenia. Mam taką jedną. Kiedyś padła całkowicie, a po pewnym czasie wypuściła pęd od korzenia. W tym roku miała 7 albo 8 kwiatków.
A jeśli nawet nie odbije - cóż na wojnie straty muszą być.
jak chodzi o magnolię - nie trać nadziei - jeszcze może puścić liście z pączków śpiących (moje zmarzlaki już wytworzyły nowe, duże pąki liściowe, a niektóre nowe, młode listki). Chyba, że była bardzo mała i pęd przemarzł. Ale w takim układzie może odbić od korzenia. Mam taką jedną. Kiedyś padła całkowicie, a po pewnym czasie wypuściła pęd od korzenia. W tym roku miała 7 albo 8 kwiatków.
A jeśli nawet nie odbije - cóż na wojnie straty muszą być.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
No wreszcie! Magda ale kazałaś czekać na siebie.
Wybaczam. Fotorelacja fantastyczna. Pięknie, czyściutko u Ciebie. Roślinki rosną jak szalone.
Ja jednak chciałabym więcej na temat tego wyrywacza chwastów. Podaj cenę i firmę. Może byłaby szansa na pozbycie się setek mleczy z mojego trawnika...
Moja magnolia też w stanie opłakanym przez te przymrozki.
Wybaczam. Fotorelacja fantastyczna. Pięknie, czyściutko u Ciebie. Roślinki rosną jak szalone.
Ja jednak chciałabym więcej na temat tego wyrywacza chwastów. Podaj cenę i firmę. Może byłaby szansa na pozbycie się setek mleczy z mojego trawnika...
Moja magnolia też w stanie opłakanym przez te przymrozki.
-
Madziu magnolia jeszcze w ziemi. Ciągle jej mówię że ma przestać ze mnie drwić i rosnąć do góry. Nie ma ani jednego listka. Ale pęd jest jeszcze zielony. Miejscami czarny. Jeśli mówisz że może wypuścić z korzenia, to ją jeszcze potrzymam. Do jesieni?
Aniu przepraszam że kazałam na siebie czekać Z tym "rosną jak szalone" to mnie rozbawiłaś . U Was już tyle kwitnień. Róże w kwiatach a u mnie małe pączki. U mnie rosną jak szalone ślimaki chyba . Wyrywacz jest fantastyczny, specjalnie wkleiłam zdjęcie z wiadrem chwastów żeby pokazać jakie korzeniska wyciąga. Cena spora, ale od teraz biorę się za odchwaszczanie . Nie będą mnie przynajmniej plecy boleć. No i jak wyrwę z korzeniami to liczę że wreszcie wygram wojnę a nie tylko bitwę. Więcej info dam Ci na pw. Żebym znowu od moderków nie dostała za reklamowanie.
Aniu przepraszam że kazałam na siebie czekać Z tym "rosną jak szalone" to mnie rozbawiłaś . U Was już tyle kwitnień. Róże w kwiatach a u mnie małe pączki. U mnie rosną jak szalone ślimaki chyba . Wyrywacz jest fantastyczny, specjalnie wkleiłam zdjęcie z wiadrem chwastów żeby pokazać jakie korzeniska wyciąga. Cena spora, ale od teraz biorę się za odchwaszczanie . Nie będą mnie przynajmniej plecy boleć. No i jak wyrwę z korzeniami to liczę że wreszcie wygram wojnę a nie tylko bitwę. Więcej info dam Ci na pw. Żebym znowu od moderków nie dostała za reklamowanie.
- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Madziu, ale koniczyny tym nie wyrwę, prawda ? Szkoda, że takiego cuda na koniczynę nie wymyślili
Ślicznie u Ciebie, tak czyściutko i zadbanie jakbyś wcale z ogródka nie wychodziła, a nie przyjeżdżała tylko na weekendy. Ależ u Ciebie będzie wspaniale jak Ci te wszystkie magnolie się rozrosną i będą kwitły. Chciałabym zobaczyć taki efekt
Ślicznie u Ciebie, tak czyściutko i zadbanie jakbyś wcale z ogródka nie wychodziła, a nie przyjeżdżała tylko na weekendy. Ależ u Ciebie będzie wspaniale jak Ci te wszystkie magnolie się rozrosną i będą kwitły. Chciałabym zobaczyć taki efekt
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaczernienia na pędzie nie wróżą dobrze. Magnolia powinna odbić od korzenia w czasie do dwóch miesięcy. Czy tuż obok miejsc, gdzie były listki formują się nowe pączki (przypominają jasno zieloną kropkę)? A tak w ogóle kiedy ją sadziłaś i jaka była duża?
Ogrom pracy włożyliście w swoją działeczkę.Pięknieje na każdym zdjęciu.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Madziu, obok Twojej działeczki nie da się przejść obojętnie. To fantastyczne zaciszne miejsce. A ile w nim Twojej pracy Nie martw się, magnolia będzie rosła- daj jej czas. A ta rabata http://images62.fotosik.pl/1004/93cbb42910a0f5bbmed.jpg prezentuje się oszałamiająco
- Izolek
- 200p
- Od: 26 lut 2014, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu pięknie u was tyle rabatek, krzewów i kwiatów i te mebelki drewniane są prześliczne
Pozdrawiam
Mój wątek,moje kwiatki
Mój wątek,moje kwiatki
Też widziałam w gazetce taki wyrywacz do chwastów i się zastanawiałam czy faktycznie dobry kosztował trochę ponad 100 zł, piszesz że dobra rzecz więc chyba będzie trzeba zainwestować , a ty za swój ile płaciłaś?
-
Aniu no niestety chyba koniczyny nie wyrwie Może i wyrwie ale trzeba by było narobić dużo dziur Taaak na efekt dużych magnolii czekam jak na zbawienie
Madziu ta magnolia to jedna z dwóch maleństw. Druga ma już spore liście a ta nic a nic. No trudno, poczekam te dwa miesiące i zobaczymy co z nią będzie.
Elu bardzo mi miło, dziękuję.
Wolusiu cieszę się, że rabatka Ci się podoba. Nasza działka, mimo że przy drodze to faktycznie jest cicha. Można tu odpocząć i o to chodzi
Izuś dziękuję
szostani bardzo dobra rzecz! Jestem absolutnie zachwycona. Ja dałam 125 zł bo kupowałam go przy okazji z innymi produktami. Są tańsze od 113 zł widziałam. Ale za jedną przesyłką wzięłam tamten. Jestem mega zadowolona.
Madziu ta magnolia to jedna z dwóch maleństw. Druga ma już spore liście a ta nic a nic. No trudno, poczekam te dwa miesiące i zobaczymy co z nią będzie.
Elu bardzo mi miło, dziękuję.
Wolusiu cieszę się, że rabatka Ci się podoba. Nasza działka, mimo że przy drodze to faktycznie jest cicha. Można tu odpocząć i o to chodzi
Izuś dziękuję
szostani bardzo dobra rzecz! Jestem absolutnie zachwycona. Ja dałam 125 zł bo kupowałam go przy okazji z innymi produktami. Są tańsze od 113 zł widziałam. Ale za jedną przesyłką wzięłam tamten. Jestem mega zadowolona.