Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

No, pomidory już prawie wszystkie posadzone :) Mam pytanie: od kiedy mogę zacząć je podlewać gnojówką z pokrzyw i w jakim stężeniu :?:
Awatar użytkownika
Kawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 mar 2012, o 18:49

Post »

Witam wszystkich,
potrzebuję pomocy w sprawie ustalenia właściwej kolejności oprysków pomidora w gruncie.
Pomidory posadzone 20 maja, pierwszy oprysk planowanuję na początek czerwca, w zależności od pogody.
Mam Acrobat, Mildex i Ridomil Gold. Który z tych środków będzie najlepszy na pierwszy zabieg?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma czegoś takiego ,jak właściwa kolejność .Zależy co się najpierw przypałęta.
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

No właśnie kiedy można tą gnojówką podlać.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No matko święta, kiedy podlać gnojówką... jak się przyjmie, jak będzie rosło i jak będzie potrzebować.
Odnoszę wrażenie że ludzie to by lali, sypali, pryskali i natychmiast chcieli mieć te czerwone, okrągłe do jedzenia.
Relanium, to chyba najlepsze co powinien przyjąć ogrodnik.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Gleba musi być pod uprawę przygotowana odpowiednio. Wtedy nie potrzeba przebierać nóżkami.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

O to właśnie chodzi.
Osobiście preferuje.. spulchnić odpowiednio glebę, kurzeniec do nawożenia rzędowego, (oczywiście przefermentowany, zalany wodą ponad 3 tygodnie) posadzić do dołeczka do którego uprzednio leje ok. litrę wody i czekam aż się w południe pokłonią i poproszą o pierwsze picie. Wtedy w zależności od potrzeb podlewam gnojówką bądź samą wodą. Mają rosnąć, to wszystko.
Obrazek
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
piotraspl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2014, o 14:59

Post »

Powyżej o gnojówce a ja mam pytanie o podlewanie florovitem, przypomnę tylko kilka aspektów mojej mini uprawy-uprawy:

- obecnie na parapecie w mieszkaniu ale wylądują na tarasie
- krzaczki "mieszkają" w doniczkach 7,5L w ziemi uniwersalnej ze sklepu - nie pamiętam jakiej :/
- obecnie mają po ok 100cm wysokości (jeden 150cm - wysoka odmiana cherry)

Na forum poradzono mi zakup florovitu dla peralgonii (6/4/8) - proporcje rozcieńczania znam.

Teraz pytania:

1) przede wszystkim, czy doniczka 7,5L nie jest za mała? Wydaje mi się, że widzę delikatne włókna korzeni które wychodzą już na powierzchnię. Może to norma a może warto przesadzić do większej?

2) Jak często podlewać roztworem? W jednym z postów znalazłem info o prędkości wchłania nawozów dolistnie. Zakładając, że przez system korzeniowy będzie podobnie to wygląda na to że 2 razy w tygodniu.

3) Czy jest jakiś limit roztworu na krzaczek czy jakaś inna metoda?
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Ten nawoz na raczej proporcje NPK 4/6/8
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

szostani pisze:No właśnie kiedy można tą gnojówką podlać.

Kiedy krzak będzie prosił o jedzenie, wznosząc wieczorem listki do słonka. Wyluzujcie z tym podlewaniem nawozami od startu...
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

I ja dalej nie wiem nic na temat tej widzę kłopotliwej gnojówki.
Moje pomidory wznoszą listki co wieczór , czyli mam je podlewać od dzisiaj? ;:oj

Czy nie łatwiej byłoby napisać , że podlewanie tego typu nawozami zaczynamy jak pomidorki maja....no nie wiem ile np. 3 tygodnie? i że podlewamy np. raz dziennie albo nie częściej jak raz w tygodniu?
Tego typu wypowiedz jest konkretem ...i ja chciałabym prosić kogoś kto podlewa gnojówką z pokrzyw o jakąś twórczą odpowiedz.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Ola ja nie jestem ekspertem od gnojówki ale powiem Ci jak podlewałam w zeszłym roku :D Pamiętam, że ktoś mnie tu opier... na tym forum, że za często używam tej gnojówki i że wtedy krzaki rosną wielkie a nie owoce.
Więc ja w zeszłym roku zrobiłam 2 wiadra gnojówki z pokrzywy i podlewałam tak, że do wiaderka 10 litrowego wlewałam słoikiem 1 litr gnojówki z pokrzywy, (czyli robiłam 1 litr gnojówki na 10 litrów wody).
Później każdy krzak osobno podlewałam 1 litrem tego rozcieńczonego roztworu.
Tym roztworem podlewałam co drugie podlewanie.
Pamiętam, że gnojówkę zrobiłam w dniu gdy wsadziłam pomidory a zaczęłam podlewać po jakimś 1,5 - 2 tygodni od wsadzenia krzaczków do ziemi. Ta gnojówka chyba jeszcze nie byłą dobrze przerobiona, bo przy pierwszych podlewaniach jeszcze tak nie śmierdziała :D
Gnojówka strasznie śmierdzi, więc do wiaderek z tym śmierdzidłem dolewałam trochę kropli walerianowych, żeby neutralizować zapach (kupione w aptece, koszt około 4 zł, dokładnie nie pamiętam).

Jak pomidory zaczęły kwitnąć to coraz częściej zamiast gnojówki z pokrzywy podlewałam gnojówką z żywokostu (ma dużo potasu-wtedy więcej kwitną) proporcje i sposób podlewania były te same co przy gnojówce z pokrzywy.

Pewnie za często podlewałam tymi gnojówkami bo te krzaki pomidorów były ogromne i zrobił się busz wyższy niż ja a później krzaki zawijały się na górze tunelu i już nie nadążałam z obrywaniem tych pędów bocznych ;:131 .
Jak chcesz możesz rzadziej podlewać niż ja, ale to też zależy jaką masz ziemię, jak masz słabą ziemię to podlewaj gnojówkami częściej a jak masz dobrą ziemię to możesz rzadziej.
Dodam tylko że owoców był wysyp i już rodzina i sąsiedzi byli prześladowani przeze mnie, że mają jeść pomidory, wiec krzaki były wielkie ale owoców też strasznie dużo :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Olu bardzo proszę :D mam nadzieję, że nie będziesz miała problemów przez te moje dawkowania :D
mi się nigdy nie zdarzyło zniszczyć (spalić) krzaczka gnojówką z pokrzywy, więc u Ciebie też powinno być ok :wink:

Więcej o gnojówce z pokrzywy i bardziej fachowo jest w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... wka#p86842
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Posty nie związane z tematem będą lądować w kartoniku.
Ja nie jestem w stanie nieustannie przenosić posty do odpowiedniego wątku,
bo wynikają z tego czasem tylko same komplikacje (niezgodności czasowe z innymi już istniejącymi postami).

To nie jest tak, że moderator siedzi 24 godziny na dobę przed komputerem
i tylko czeka co by tu przenieść czy poprawić.

Jest zrobiony spis treści.
Wystarczy czasem tylko spojrzeć na stronę,
bo teraz i tak o niczym innym się nie mówi, jak o nawożeniu, chorobach i uprawie.
Wszystko jest na wyciągnięcie ręki.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
piotraspl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2014, o 14:59

Post »

>>Pyxis oczywiście masz rację , powinno być NPK 4/6/8 :)

Ktoś pomoże z odpowiedziami na moje 3 pytania? Ani tu ani na google nie znalazłem odp albo szukam nie to co trzeba :/
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”