Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

Małgosiu, oficjalne imię i nazwisko róży to Dorothy Perkins :wink: Apropos Dorotki, wyglada na to, że zmarnowałam cięte wiosną sadzonki (podobnie jak hortensje) :evil: Marysiu, bo Ty jesteś mistrzem ukorzeniania, kiedy teraz mogę znowu pobrać do ukorzeniania - po kwitnieniu?

Zakwitły Fantin Latour

Obrazek

Obrazek

i Therese Bugnet, która chyba jednak nią nie jest, bo ma kwiaty jasnoróżowe zamiast fuksjowych :( Na dodatek, tak jak w zeszłym roku zaczyna mi podejrzanie podsychać, czyżby jakiegoś grzyba wrodzonego miała?

Obrazek

Inne też już tuż-tuż:

Obrazek

Obrazek

Wczoraj wsadzałam roślinki od Joli i.....skończyły mi się rabaty cieniste ;:145 Na największą, nie wcisnę już nic, bo wygląda tak (90% zieleni to rośliny, nie chwasty :wink: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod jabłonką nic nie mogę poszerzyć, póki się z zasiekami nie uporam:

Obrazek

Obrazek

więc musiałam lekko poszerzyć drugą cienistą pod płotem :)

Obrazek

Jednak w cieniu wszystko wychodzi mi znacznie lepiej niż na słońcu - tam też jakoś rośnie, np. lawenda, która w marcu wyglądała, jakby zdechła, a teraz:

Obrazek

Obrazek

niemniej na wyschniętej słońcem glinie nie wszystko daje radę. Wniosek - trzeba dosadzić drzew, żeby więcej cienia było :wink: Apropos drzew...co ja tu posadziłam?:

Obrazek

Na pewno sadzone celowo, ale co to było, to za chiny sobie nie przypomnę :(

I zapraszam na poranną ogrodową kawę :wink:

Obrazek
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na kawusie się stawiłam :wink: . Lawendę siałaś z nasionek, czy gotową sadzonkę kupiłaś? Ja wysiewałam w zeszłym roku, ale nic nie wyszło. Różyczki zaczynają pokaz! ;:138
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

:wit Pat - to ja łapnę kawę - widzę, że tu dla odmiany kubeczek jest niebieski :wink:
Róże dadzą niezły pokaz w tym roku, ten Twój przedogródek to będą w telewizji pokazywać jak wszystko zakwitnie. ;:108
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

O! Pod ten kubek to i ja się podpinam :wink:
Masz rację co do róży, moja Therese Bugnet jest różowo-fuksjowa, wieczorem strzelę fotkę. Twoja przypomina mi Ritausmę, ślicznie się zapowiada.
No i ja się nie dziwię, że Ci serce dokucza. Gdybym przeryła tyle ziemi pod nową rabatę to zeszłabym zaraz przy niej :wink:
Ewa-Gloriadei kazała mi opryskać wszystkie róże mildexem na mączniaka rzekomego i podlewać dużo co 2-3 dni.
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Piękne róże.Jak Dorotka zakwitnie, to nie furtka będzie kierunkowskazem do Ciebie a kobierzec róż. Może posadź gdzieś tą jadalną? U mnie kwitnie, pachnie na cały ogród i muszę zebrać na konfiturę do pączków, albo sok.
Ale nie jest za gorąco na mildex?
Widzisz? I lawenda rośnie w cieniu! Czyli już masz czym obsadzić górkę, a i pożytek z tego będziesz miała do szaf. Moja posiana z 2 paczek (z przeceny po 30 gr paczka ;:224 ) wzeszło chyba z 10 szt, ale jeszcze kiełkują. miały mieć ciemno i zimno, no to miały i chyba je ruszyło .
Kawkę poproszę , na otrzeźwiałkę . Młoda ma anginę...
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Piękne słoneczne fotki ;:3 festiwal różyczkowy rozpoczęty ;:138 Dorotka szaleje :shock:
bardzo fajnie połączenie orlików na tle łubinu w tym podobnym kolorze ;:215
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lawenda jest z sadzonek od EwyM, pięknie porosła....a nie rośnie w cieniu, cień tam jest przez dwie godziny, jak słońce za drzewem przechodzi, a tak to oślepiające słońce...z drugiej strony po wycięciu ostatnich krzaków i dzikich wisienek obserwuję skarpę zazasiekową i wygląda na to, że ma co najmniej 6 godzin pełnego słońca w dzień....i tak oto w dwa lata ponury ogród północny przekształcił mi się w Prowansję :) W sumie mnie to cieszy, bo mogę trochę drzew dosadzić bez skrupułów, a jednocześnie lawendę uprawiać :wink:

Byłą Tereskę wstawię do identyfikacji, ale nie zmartwiłabym się, jakby była Ritausmą, bo tę też chciałam :wink: generalnie, choć rosa...m ma u mnie dużą liczbę pomyłek, to ...niech się tak dalej mylą, bo pomylona Fantin jest najpiękniejszą różą w moim ogrodzie, a sama bym jej nie wybrała, bo mi jakoś umknęła przy poszukiwaniach :wink: Właśnie otworzyłam okno przy niej i kwiaty zaczynają wchodzić do środka, a że mają wyjątkowo silny zapach, to za parę dni będzie się można odurzać, nie wychodząc z domu :)

Marto, spokojnie, rabata już była, ja jej tylko 50 cm szerokości dodałam, a tam akurat jest piękna ziemia, bo pod drzewem, więc chwasty same wychodzą :wink: A skoro już się poszerzyło, to jej chyba jeszcze, jak upały przejdą, małe półkole dodam...tak na zaś ;:224

dziś prace ogrodowe chyba dopiero wieczorem, bo już 25 stopni, dzieci na ten upał nie wygnam, a i sobie nie bedę fundować doznań ekstremalnych. Zostawiam tymczasem jeszcze kilka wczorajszych impresji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdjęcia: z orlikami+łubin w tle i kolejne - rewelacja! Kotłują się rośliny, aż miło. Moja centifolia jednak różni się od Twojej primo voto Tereski. Kwiaty jednak są inne. Fantin cudna. Na mojej różance jeszcze faza zielonego pąka. I zielonych mszyc :evil:
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tak te orliki mnie też zachwyciły, oczywiście z łubinem. Ja zaś mam więcej cienistych, a rośliny rosną mi lepiej na słonecznych ;:223 noż k..... nigdy nie dogodzisz ....
A moje róże to chyba dwa tygodnie potrzebują jeszcze, ale na szczęście nic im nie dolega....jak czytam u Was o tej chemii to jakoś dreszczy dostaję. Ale masz ogród ;:215
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

podobno Fantin daje odrosty ;:224 A cienistą powiększaj, powiększaj...
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

No to już wiem ,piękna ta Dorotka widzę,że też potężnie się rozrasta a takich wlaśnie róż szukam.
Pozdrawiam Malgosia
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EwaM pisze:podobno Fantin daje odrosty ;:224 A cienistą powiększaj, powiększaj...
Ano właśnie....daje....ale...popatrzcie na ten krzak i przyjrzyjcie się lewej i prawej stronie:

Obrazek

Po prawej stronie mamy klasyczną Fantin Latour:

Obrazek

Obrazek

Natomiast po lewej, co zauważyłam dopiero wczoraj, wybił pęd z takimi pakami:

Obrazek

które dziś rozwinęły się w to:

Obrazek

i co ja mam teraz zrobić? Ta wyrośnięta podkładka też piękna jest, dokładnie w moim ulubionym typie róż, ale może zdominować szczepiony krzak...nie chcę się pozbywać ani jednego ani drugiego....to jak zachować oba???
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Są na to sposoby, wklejam Ci link bo za długo by pisać. Dla Ciebie najprostszy w tej sytuacji byłby odkład. Jednak ja bym zaryzykowała sadzonki zielne. Szkoda osłabiać różę odmianową.Jeśli zielne Ci nie wyjdą , to akurat tę różę można bardzo tanio nabyć.
Ja bym usunęła.
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id721.html
Agata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”