Żaby, jaszczurki,zaskrońce i inne żyjątka na działce cz.2
Re: Żabki, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.II
W budce sikorek się zaroiło...
Wczoraj były 2 jajka jeszcze całe i 10 piskląt - taki ślepe embriony tylko reagują na ruch wyciągając rurkowate żółto obrzeżone dziobki.
Obserwowałem ogród dłuższą chwilę i nasunęły mi się takie refleksje:
1. sikory/rodzice przeszukują krzaki porzeczek, drzewa owocowe i zbierają teraz coś maleńkiego; mszyce, pajączki; skąd wiedzą że niemowlaki muszą mieć najpierw takie "bebiko" a później coraz większe robale?
2. w promieniu ~100m są 4 budki szpacze, moje sikry, oraz kręcą się mazurki, kopciuszki, para kosów,
które też gdzieś tusz muszą mieć gniazda u sąsiadów... i dla wszystkich tego robactwa wystarczy - w przyszłym roku wszyscy dostaną nowe domki
Wczoraj były 2 jajka jeszcze całe i 10 piskląt - taki ślepe embriony tylko reagują na ruch wyciągając rurkowate żółto obrzeżone dziobki.
Obserwowałem ogród dłuższą chwilę i nasunęły mi się takie refleksje:
1. sikory/rodzice przeszukują krzaki porzeczek, drzewa owocowe i zbierają teraz coś maleńkiego; mszyce, pajączki; skąd wiedzą że niemowlaki muszą mieć najpierw takie "bebiko" a później coraz większe robale?
2. w promieniu ~100m są 4 budki szpacze, moje sikry, oraz kręcą się mazurki, kopciuszki, para kosów,
które też gdzieś tusz muszą mieć gniazda u sąsiadów... i dla wszystkich tego robactwa wystarczy - w przyszłym roku wszyscy dostaną nowe domki
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sobotę miałem okazję obserwować atak pająka na muchówkę (podobną do komarnicy). Jak ona walczyła o uwolnienie Patrzyłem na to 5 minut a ona cały czas próbowała się wyrwać. Ale pająk trzymał ją mocno i wprowadził jad. Zerknąłem na miejsce ataku po jakichś 20 minutach i owad wisiał już sam na krzaku bez ruchu. Żałowałem że nie mam ze sobą aparatu.
Następnie, dostałem od sąsiada skoszoną trawę (używam do ściółkowania i na kompost) Usłyszałem po rozłożeniu jej na rabacie jakieś dziwne dzwięki, podniosłem ostrożnie ściółkę, a tam Pani Ropucha we własnej osobie Ucieszyłem się jak nigdy - biedne ślimaki, pomysłałem
Następnie, dostałem od sąsiada skoszoną trawę (używam do ściółkowania i na kompost) Usłyszałem po rozłożeniu jej na rabacie jakieś dziwne dzwięki, podniosłem ostrożnie ściółkę, a tam Pani Ropucha we własnej osobie Ucieszyłem się jak nigdy - biedne ślimaki, pomysłałem
Cyt.:" a tam Pani Ropucha we własnej osobie Ucieszyłem się jak nigdy - biedne ślimaki, pomysłałem "
Jedni uważają, że ropuchy (inni,że np.i jeże...) zjadają ślimaki, drudzy, że nic tego świństwa nie rusza ;
jak to jest naprawdę?
Wiem/widziałem jak bocian zjadał duże nagie pomrowy, a co do innych zwierząt (?) krążą sprzeczne opinie.
Jedni uważają, że ropuchy (inni,że np.i jeże...) zjadają ślimaki, drudzy, że nic tego świństwa nie rusza ;
jak to jest naprawdę?
Wiem/widziałem jak bocian zjadał duże nagie pomrowy, a co do innych zwierząt (?) krążą sprzeczne opinie.
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno kaczki biegusy są rewelacyjne na ślimaki nawet te ze skorupkami.
- kwiateczek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 maja 2014, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masakra takie traszki Jak ja wydobyłabym coś takiego to chyba bym padła z przerażenia! Wiem, że one groźne dla ludzi nie są, ale to jest takie obślizgłe i w ogóle.. kiedyś na działce w oczku wodnym mieliśmy żaby - kupiliśmy trochę kijanek i potem się ich namnożyło. No myślałam, że padnę potem, jak mi znajomi zaczęli je na rękach przynosić i pokazywać Generalnie na przykład pająków się nie boję, ale takie płazy to już wprawiają mnie w osłupienie
Cyt.:"Generalnie na przykład pająków się nie boję, ale takie płazy to już wprawiają mnie w osłupienie"
To też uczucie "Była sobie czarodziejka, pokochała wilkołaka..."
A bez żartów - traszki to zjawisko reliktowe, trochę lodowe, trochę wodne, wygląd smoków w miniaturce ale żywot wielce pożyteczny ( w obu środowiskach). To co dobre, nie musi być piękne ( i na odwrót- niestety).
To też uczucie "Była sobie czarodziejka, pokochała wilkołaka..."
A bez żartów - traszki to zjawisko reliktowe, trochę lodowe, trochę wodne, wygląd smoków w miniaturce ale żywot wielce pożyteczny ( w obu środowiskach). To co dobre, nie musi być piękne ( i na odwrót- niestety).
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 18:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobny do modraszka, ale zdjęcie trochę małe dla mnie.
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Tarczówka rudonoga?_fox_ pisze:Dziś upolowany taki jegomość
Ps: Albo Arma custos, kto go tam wie.
Arhiz Chyba on należy do rodziny pluskwiaków, ale wdzięczny model
No i jeszcze taki *meserszmit*
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
No dziś jeszcze taki gość mnie odwiedził chyba wyczuł że mam opuncje na działce nie chciałem go stresować a on niezbyt chętny do pozowania
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Należy do rodziny tarczówkowatych, które z kolei należą do rzędu pluskwiaków ;)_fox_ pisze:Arhiz Chyba on należy do rodziny pluskwiaków, ale wdzięczny model
A można prosić o podanie przybliżonych rozmiarów *meserszmita*? Czyżby Tipula Maxima, będąca chyba największą muchówką w Polsce?
A jeżyk też zacny
To ja dam coś od siebie - taki oto gość odwiedza czasem mój balkon na dziewiątym piętrze. Przeszukuje korytka w poszukiwaniu jedzonka.
http://i.imgur.com/b0T7YMm.jpg
Arhiz ten komar to taki wielki
nie wiem czemu ale zawsze jak focę takie sytuacje to odwracają się do mnie zadkiem
nie wiem czemu ale zawsze jak focę takie sytuacje to odwracają się do mnie zadkiem