Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Re: Perukowiec podolski
Czy mlode perukowce ,jakos przycinac? Ksztaltowac je od malego czy pozostawic naturze?
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przycinaj od małego o 2/3 zeszłorocznych przyrostów
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wszystko zależy od odmiany . Mój royal po kilkunastu latach jest szerszy niż wyższy i nigdy nie był cięty . Na rynek wchodzi nowa odmiana wyselekcjonowana na royal purple LILLA i ona ma dorastać do 1 metra . Właśnie czekam na cieplejsze dni
i zamówię sobie dwie nowości. .
Pozdrawiam
Beata

Pozdrawiam

Mój Royal Purple za to bardziej rośnie wzwyż niż szeroko, wiec zaczęłam go ciąć, bo puszcza długie brzydkie badyle z liśćmi na końcach.Jednak cięcie zawsze jest kosztem peruk, ale mój Royal zamiast peruk ma kwiatki na których mi nie zależy, ale bardziej na kolorze listków młodych przyrostów.
Radzę nie ciąć młodego, zobaczysz jak będzie rósł, wolno po posadzeniu rośnie. Bardzo dobrze odbija ze starszego drewna.
Radzę nie ciąć młodego, zobaczysz jak będzie rósł, wolno po posadzeniu rośnie. Bardzo dobrze odbija ze starszego drewna.
W ubiegłym roku kupiłam Golden Spirit - jest śliczny, ale prawie wcale nie urósł. Czy to taki urok tej odmiany i rośnie wolniej, niż pozostałe?
Mam też 2 perukowce Royal Purple. Oba krzewy zostały posadzone w 2010r., jeden ma już prawie 3 metry wysokości, a drugi nie urósł nawet 10 cm
Warunki mają niemalże identyczne, są nawożone, podlewane, podsypywane wapnem... Jaka może być przyczyna braku przyrostów?
Mam też 2 perukowce Royal Purple. Oba krzewy zostały posadzone w 2010r., jeden ma już prawie 3 metry wysokości, a drugi nie urósł nawet 10 cm

- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
Jakie piękne drzewoMarcin P pisze:Tak wyglądał mój tego lata... Jak nigdy taki gęsty...

Aż załuję, że swojego tak nie prowadziłam. Rozlazły mi się gałęzie na boki, bo wcale nie cięłam, i teraz nie wiem, czy ruszać czy zostawić

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Ciąć aż będą wióry lecieć... Na początku to też był krzak. Ale po pewnym czasie zacząłem obcinać boczne pędy i prowadzić go w niewielkie drzewko. Teraz wygląda to tak. Tylko przycinać z rozsądkiem
Ps. Po sporym przycięciu peruk nie będzie miał prawie w cale. Ale na drugi rok będzie nimi cały obłożony. W Tym roku mi zmarzły liście w trakcie wiosennych przymrozków. Dopiero teraz widać że będzie żyć... Minus mnóstwo małych przyrostów z starego drewna które skrupulatnie wyrywam. Jeśli się boisz stary egzemplarz tak ciąć to zawsze można nową sadzonkę nabyć i bawić się od początku...

Można tak prowadzić, ale trzeba wiedzieć jedno...perukowiec jest podatny na fytoftorę, ale jednocześnie sam ' lubi się odmładzać' (efektem są owe pędy od starego drewna, które usuwasz), a stare pędy, gałęzie mogą zasychać z czasem.Mojemu ok.20 letniemu po kolei, co rok jeden, dwa pozasychały stare konary i gałęzie. W środku, na przekroju drewna ciemny pierścień.Zostały obcięte i teraz odbija od podstawy.
Nie życzę Ci tego, ale pewnej wiosny, to skrupulatnie formowane drzewko może nie puścić liści jak na tyle się zestarzeje, a młodych pędów z boku nie pozwalasz mu wytworzyć.Ale to nic, obcięte wtedy odbije od podstawy znów będzie krzewem

Poczytaj na str.13 i 14 tego wątku, co pisze Stachu1956
Nie życzę Ci tego, ale pewnej wiosny, to skrupulatnie formowane drzewko może nie puścić liści jak na tyle się zestarzeje, a młodych pędów z boku nie pozwalasz mu wytworzyć.Ale to nic, obcięte wtedy odbije od podstawy znów będzie krzewem

Poczytaj na str.13 i 14 tego wątku, co pisze Stachu1956
- Menysek
- 200p
Ile tu się człowiek nie nadowiaduje
Lecę czytać
Mnie mój na razie zadowala bez cięcia - usunęłam tylko zbyt na bok rosnącą gałąż - ale siedzi w kompozycji i wolałabym, żeby nadal ją zdobił w przyszłości, a nie szpecił

Lecę czytać

Mnie mój na razie zadowala bez cięcia - usunęłam tylko zbyt na bok rosnącą gałąż - ale siedzi w kompozycji i wolałabym, żeby nadal ją zdobił w przyszłości, a nie szpecił

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
mi trafiła się fajna sadzonka royal purple, bo w sumie 3 pędowa, co prawda dodatkowe pędy wyrastały trochę wyżej, ale wpadlam na pomysł żeby zapleść je w warkocz i związać:) przyrosty przycinam w zależności od tego kiedy i jakie się pojawiają.Założyłam że mój perukowiec będzie niskim poskręcanym drzewem a nie krzewem- został posadzony pojedyńczo bez żadnego tła ani niższego piętra więc takie rozwiązanie będzie dla niego idealne.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Mój zaczyna kwitnąć i sama już nie wiem czy to royal . Jak widzę sadzonki w sklepach to liście są takiego samego koloru , ale od tamtego roku mam nowego royala i liście są mocno bordowe .Oderwałam gałąż z mojego staruszka i posadziłam dla porównania obok .Na trzecim zdjęciu siewki dwu albo trzy letnie z tego kwitnącego .
Pozdrawiam
Beata

Pozdrawiam

Nie wiem jak wy to robicie, ale mi nigdy nie zakiełkował. żadnej siewki się nie doczekałem. Mam go już parę dobrych lat i odkąd pamiętam zawsze miał jakieś peruczki... Więc o co chodzi... Tak wiem o tym że lepiej mu pozwolić rosnąć po swojemu... Ale czy takie drzewko nie wygląda uroczo ?? To jest zdecydowanie mój hit. Wielu moich znajomych już sobie go nabyło ( oczywiście nikt nie wiedziała jak się nazywa ta roślina a to pewien problem jeśli się chce coś kupić ) Mój jeszcze nie kwitnie... ledwo co się zregenerował po przymrozkach... Już myślałem że z bólem serca będę go musiał wyciąć
- Menysek
- 200p
Beatka! Na drugim zdjęciu wygląda jak berberys 

- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Mój staruszek to na pewno nie Royal , chociaż jak był mały to o wiele ciemniejszy . Z roku na rok ma mniej przyrostów , ale bardziej kwitnie . Te przyrosty co wyrastają po kwitnieniu są w miarę ciemne i jest ich mało . Ponieważ teraz obficie kwitnie może nic nie przyrosnąć . W tamtym roku widziałam może ze trzy nowe gałązki . Czy Ktoś ma takiego liliputa na 2,5 m 15 letniego.

jego siewki

Royal kupiony w tamtym roku na allegro , bo w sklepach widziałam z jasnymi liśćmi a pisało Royal , naturalnie jest jeszcze ciemniejszy

Grace ,liście są dużo większe niż u poprzednich

Pozdrawiam
Beata

jego siewki

Royal kupiony w tamtym roku na allegro , bo w sklepach widziałam z jasnymi liśćmi a pisało Royal , naturalnie jest jeszcze ciemniejszy

Grace ,liście są dużo większe niż u poprzednich

Pozdrawiam