Winobluszcz (Parthenocissus) dyskusje różne
Mam pytanie jestem młodym działkowcem więc wiedze mam marną . A więc mam straszną ochotę zrobić na swojej działce parawan odgradzający moją działke od widoku beczek i innych takich widoczków, bardzo spodobał mi się winobluszcz.Zona zaś zapragneła mieć winogrono więc moje pytanie brzmi czy można na zmiane wsadzić,winobluszcz,winogron i tak daleji .
A drugie pytanie to co szybciej rosnie winogrono czywinobluszcz, i czy ten winobluszcz to w ogóle doby pomysł dzięki za odpowiedzi
POZDRAWIAM
Poprawiłam temat na bardziej sensowny, samo słowo "POMOCY", nawet pisane dużymi literami, nic nikomu nie mówi. Nalewka
A drugie pytanie to co szybciej rosnie winogrono czywinobluszcz, i czy ten winobluszcz to w ogóle doby pomysł dzięki za odpowiedzi
POZDRAWIAM
Poprawiłam temat na bardziej sensowny, samo słowo "POMOCY", nawet pisane dużymi literami, nic nikomu nie mówi. Nalewka
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tej sytuacji postawiłabym na winną latorośl, czyli winogrona.
Masz i liście i owoce.
Kolory i smaki jednocześnie.
Ozdobny parawan z liści i użytkową roślinę, w jednym.
Nie ma sensu dosadzać " dzikiej" formy winorosli, bo będzie stanowiła
tylko konkurecję korzeniową/ pokarmową.
Tempo wzrostu- takie samo, jak form owocujących.
Masz i liście i owoce.
Kolory i smaki jednocześnie.
Ozdobny parawan z liści i użytkową roślinę, w jednym.
Nie ma sensu dosadzać " dzikiej" formy winorosli, bo będzie stanowiła
tylko konkurecję korzeniową/ pokarmową.
Tempo wzrostu- takie samo, jak form owocujących.
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na pomoc
winobluszcz jest mniej wymagajacy i bardziej dekoracyjny
sadzenie naprzemienne odradzam
niestety na efekt trzeba bedzie poczekac 2-3 sezony
sadzenie naprzemienne odradzam
niestety na efekt trzeba bedzie poczekac 2-3 sezony
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Na pomoc
Byle nie pięciolistkowy, potwornie ekspansywny, łatwo się ukorzenia i na dodatek sieje. Po kilku latach ciężko nad nim zapanować. No chyba że mamy naprawdę dużą powierzchnię do obsadzenia. Ładniejszy jest trójklapowy, ale może przemarzać.
Pozdrawiam, Marta
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Trójklapowy,gdy już sie dobrze zakorzeni-też jest bardzo ekspansywny i prawdopodobnie też sie łatwo nasiewa.Pewnego razu,latem,gdy stałem obok sciany,po której piął sie winobluszcz trójklapowy-słyszałem non-stop dziwne odgłosy-trudno mi je opisać.W końcu zaciekawiony zajzałem pod liście-okazało sie,że to były odgłosy pękających torebek nasiennych,zebrałem też mnóstwo nasion z tej odmiany(veitchii),ale nie bedę siał,łatwo sie toto ukorzenia z sadzonek.Teraz mój winobluszcz wygląda chyba najpiękniej,szkoda,że tylko do pierwszych przymrozków.
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Kontakt:
Imponujący... to jednak poszukam jakiegoś innego pnącza.
Mnie po chyba 6 latach uprawy "cugu" dostała hortensja pnąca, wcześniej pałętała sie gdzieś po ziemi a teraz zaczyna opanowywać ścianę:)
Mnie po chyba 6 latach uprawy "cugu" dostała hortensja pnąca, wcześniej pałętała sie gdzieś po ziemi a teraz zaczyna opanowywać ścianę:)
Pozdrawiam, Marta
,ale nie bedę siał,łatwo się toto ukorzenia z sadzonek.
Mozesz zdradzić,w jaki sposób?
Od wiosny usiłuję zrobic sadzonki z mojego balkonowego - bez skutku. a kilka roślin juz w swoim zyciu ukorzeniałam
Własnie trzy tygodnie temu musiałam ogołocic balkon, bo panowie ocieplają ściany bloku.
Planowałam po remoncie puścić go po barierce. Zostałam bez sadzonki. Mam kilka w torfie z piaskiem pod słoikiem, kilka w wodzie, ale nie daję im raczej szans.
Pozdrawiam, Lilka
Mozesz zdradzić,w jaki sposób?
Od wiosny usiłuję zrobic sadzonki z mojego balkonowego - bez skutku. a kilka roślin juz w swoim zyciu ukorzeniałam
Własnie trzy tygodnie temu musiałam ogołocic balkon, bo panowie ocieplają ściany bloku.
Planowałam po remoncie puścić go po barierce. Zostałam bez sadzonki. Mam kilka w torfie z piaskiem pod słoikiem, kilka w wodzie, ale nie daję im raczej szans.
Pozdrawiam, Lilka
-
Jeśli będziesz w potrzebie,służę pomocą
W tym roku robiłem sadzonki późną wiosną-wykorzystując do tego pędy zeszłoroczne-już zdrewniałe,jednooczkowe.Ukorzeniałem w ziemi doniczkowej,przyjęły sie w 100%..
W tym roku robiłem sadzonki późną wiosną-wykorzystując do tego pędy zeszłoroczne-już zdrewniałe,jednooczkowe.Ukorzeniałem w ziemi doniczkowej,przyjęły sie w 100%..
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Pnącze mam około 8-10 lat,nie pamietam dokładnie.Fotka powyżej pokazuje winobluszcz na budynku gospodarczym od strony południowej(stąd takie ładne wybarwienie).Roślina zaczyna powoli opanowywać dach.Od strony wschodniej kolor liści jest zielony.W tym roku porobiłem sadzonki i poobsadzałem scianę północna i zachodnią.Mam nadzieję,że za 10 lat budynek będzie całkowicie porośnięty pnączem,łacznie z dachem.Na fotce-strona wschodnia-liście większe,ale kolor zielony.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.