Grubosz (Crasula)
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.3
Po pierwsze pokaż fotki.
Co to znaczy, że w stanie agonalnym? Przesuszone? Przelane? Zgniłe?
Te sukulenty ukorzeniają się nawet w całkowicie suchym podłożu.
Nie wolno podlewać, póki nie mają korzeni, bo zgniją.
Nie wystawiaj na zewnątrz, tym bardziej na słońce, bo się mocniej odwodnią.
Co to znaczy, że w stanie agonalnym? Przesuszone? Przelane? Zgniłe?
Te sukulenty ukorzeniają się nawet w całkowicie suchym podłożu.
Nie wolno podlewać, póki nie mają korzeni, bo zgniją.
Nie wystawiaj na zewnątrz, tym bardziej na słońce, bo się mocniej odwodnią.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Przecież napisałam, że sadzonki ukorzenione. Bryła korzeniowa była sucha jak kamień, a listki w większości połamane i zwiędnięte. Posadziłam w doniczki ? 5 cm. Crassulki mają wys.5 cm. Faukaria 2 cm. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/775 ... 64316.htmlraflezja pisze:Nie wolno podlewać, póki nie mają korzeni
- raflezja
Ok, ja źle przeczytałam, robiłam to trochę w pośpiechu, przed pracą.
Patrząc na zdjęcie - nie wyglądają wcale tak źle.
To, że mają korzenie - niewiele zmienia.
Ja nigdy ni podlewam sukulentów po posadzeniu. Nigdy też nie spryskuję. Czekam zwykle tydzień lub dwa.
Aby nie odwodniły się wybierz jasne, ale nie słoneczne i nie wietrzne miejsce.
Patrząc na zdjęcie - nie wyglądają wcale tak źle.
To, że mają korzenie - niewiele zmienia.
Ja nigdy ni podlewam sukulentów po posadzeniu. Nigdy też nie spryskuję. Czekam zwykle tydzień lub dwa.
Aby nie odwodniły się wybierz jasne, ale nie słoneczne i nie wietrzne miejsce.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
raflezja pisze:Właśnie wróciłam z urlopu i przybiegłam pokazać co podzwrotnikowe słońce potrafi zrobić z Crassula ovata minima, która u mnie zwykle bywa zielonkawa, no może lekko bordowa, ale taka jak poniżej - nigdy.
To są sadzonki pobrane z hotelowego żywopłotu, okresowo przycinanego.
Aleksandra88!
Zerknij jak krótkie są międzywęźla i tym samym liście są bardzo "gęsto" osadzone.
Suuuuper. Najbardziej robi wrażenie mnogość listków i krótkie międzywięźla.
Przy okazji przypomnę jak wyglądała moja minima w zeszłym roku. To było nasze pierwsze wspólne lato i kolorystycznie zaskoczyła pozytywnie
lipiec
wrzesień (lewy dolny róg w tle - hummel's sunset)
pzdr, andrzej
- raflezja
Andrzej!
Świetna! I co najważniejsze wybarwiona w naszym, polskim słońcu.
Zastanawiam się, czy ta Twoja i moja zagraniczna to zwykła C. ovata Minima? Bo mam też inną C. ovata i nigdy, choć stoi w pełnym słońcu, tak się nie wybarwia.
A jaką Twoja ma miejscówkę?
Aha. Nie znalazłam niestety fotki żywopłotu z C. ovata Minima, jedynie podobny z Portulacaria afra.
Zastanawiam się, czy ta Twoja i moja zagraniczna to zwykła C. ovata Minima? Bo mam też inną C. ovata i nigdy, choć stoi w pełnym słońcu, tak się nie wybarwia.
Aha. Nie znalazłam niestety fotki żywopłotu z C. ovata Minima, jedynie podobny z Portulacaria afra.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
raflezja pisze:Andrzej!
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to za bestia. W zimie z 2012 na 2013 naczytałem się o kaktusach i sukulentach i tak mnie wzięło, że zaraz poleciałem do marketu na przeszpiegi. Akurat trafiłem na wyprzedażowe C. Ovata w tragicznym stanie, ale były taniuśkie więc je przytargałem do domu (w międzyczasie zgubiłem pół jednej doniczki w śniegu, ale po paru minutach się zorientowałem i znalazłem uciekiniera). Nie byłem z zakupu jakoś szczególnie zadowolony, bo wyglądały jak zwyczajne zielone, powyciągane C. Ovata z gigantycznymi listkami powsadzane po kilka sztuk w doniczkę. Przesadziłem je. Przyszła wiosna (w 2013 bardzo zimna, mokra późna) i rośliny powędrowały na działkę. W międzyczasie pogubiły te gigantyczne liście, a nowe przyrosty miały maluśkie listki i super wybarwienie. Wydedukowałem, że to musi być Minima. Co prawda po ostatnich dwóch tygodniach ciągłych deszczy nowe liście są dwa razy większe od pozostałych (te powiększone są już obcięte), ale nie są tak gigantyczne jak na początku.
Miejscówka w której siedzą to działka z wystawą południową z pełnym słońcem od rana do wieczora. Zwykle są zupełnie odsłonięte. Przykrywam je tylko w czasie długotrwałych deszczy. Powiedzmy po tygodniu całodziennych opadów zaczynam się zastanawiać czy chce mi się je przykrywać czy nie ;) Wywalam je na zewnątrz zaraz po przycięciu najwcześniej jak się da (kwiecień) uważając na przymrozki. Tak sobie siedzą do listopada/ grudnia. Na noce z przymrozkami wnoszę je do pomieszczenia, a dopóki temperatura w dzień jest powyżej zera siedzą na zewnątrz. Takiego traktowania nie polubiła jedynie Hummel's Sunset, ale była chorowita od samego początku. Mam szczepki i zobaczymy jak będzie w tym roku
Mniejsza o mnie i moje rośliny
raflezja, Twoje zdobyczne szczepki przypomniały mi na pierwszy rzut oka C. Corymbulosa albo jakieś inne "Buddha's Temple" Oczywiście nie twierdzę, że to nie jest Ovata. Ma taki pokrój, że to było moje pierwsze skojarzenie
Czy ta zdobyczna i moja to jakaś odmiana lepiej reagująca na światło? Wydaje mi się, że to możliwe, bo dlaczego nie? Przecież mogły dostać takie geny. Więcej w temacie nie pomogę
pzdr, andrzej
- raflezja
Dzięki Andrzej!
Dokładnie opisałeś jak z nimi postępujesz i ...to mnie bardzo zadowoliło.
Moje tez stoją na placyku przed domem, mają słońce od rana do wieczora. I również ich nie chronię przed opadami. Leje deszcz - to podlewa, nie pada - trudno - mają sucho. Substrat przepuszczalny zapobiega gniciu.
Natomiast tak jak napisałam moja C. ovata nigdy nie złapała takiego koloru. Inne - np. Hummel's Sunset- zawsze, ale nie ta, o której piszę.
Więc mam nadzieję, że te zagraniczne sa podobne do Twoich, mają geny odpowiednie i jeśli się ukorzenią to pokażą na co je stać.
C. corymbulosa - mam, to roślina mała i drobno listkowa.
C. Buddha's Temple - również jest w mojej kolekcji. Zupełnie inna od C. ovata.
Dokładnie opisałeś jak z nimi postępujesz i ...to mnie bardzo zadowoliło.
Moje tez stoją na placyku przed domem, mają słońce od rana do wieczora. I również ich nie chronię przed opadami. Leje deszcz - to podlewa, nie pada - trudno - mają sucho. Substrat przepuszczalny zapobiega gniciu.
Natomiast tak jak napisałam moja C. ovata nigdy nie złapała takiego koloru. Inne - np. Hummel's Sunset- zawsze, ale nie ta, o której piszę.
Więc mam nadzieję, że te zagraniczne sa podobne do Twoich, mają geny odpowiednie i jeśli się ukorzenią to pokażą na co je stać.
C. corymbulosa - mam, to roślina mała i drobno listkowa.
C. Buddha's Temple - również jest w mojej kolekcji. Zupełnie inna od C. ovata.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Dajana1200
- 50p
- Od: 16 sie 2013, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
raflezja pisze: Aha. Nie znalazłam niestety fotki żywopłotu z C. ovata Minima, jedynie podobny z Portulacaria afra.
cudowny !!!
Iwonko - szczepki jak i żywopłot przepiękne
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2014, o 12:07
Witam wszystkich serdecznie! Jestem tu nową osobą na forum i chciałabym zaprezentować mojego gruboszka. Roślina jest bardzo zdrowa i niezwykle zielona. Dostałam go dokładnie 8 marca i od tamtej chwili jego korona bardzo się zagęściła, ma dużo liści a kolejne młode co chwilę wyrastają, jednak nie rośnie on w górę, co mnie trochę martwi. Chciałabym się dowiedzieć co mogę zrobić by odsłonić mu trochę pień i go wzmocnić no i jak go uformować tudzież uszczykiwać. Przyznam ze w temacie formowania/uszczykiwania jestem zielona. Będę wdzięczna za pomoc i wszelkie wskazówki/porady. Dziekuje.
Pozdrawiam Asia
P.s. Oto kilka zdjec mojej Crassuli:
Pozdrawiam Asia
P.s. Oto kilka zdjec mojej Crassuli:
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Joanna ja Ci nie powiem jak go uformować, ponieważ się na tym nie znam ale powiem Ci, że masz SUPER gruboszka i bardzo ładną doniczkę. Ogólnie pasuje do siebie ta kompozycja roślinka, doniczka i te kamyczki... SUPER
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, Asiu - ja szczerze mówiąc w tym roku niewiele jeszcze bym z nią cokolwiek robiła. Jest bardzo ładnym okazem, ale jeśli koniecznie chcesz, to przycinanie samych czubków powoduje, że wyrastają nowe człony. Niemniej nie jest powiedziane, że wszystkie krasulki trzeba przycinać, a już na pewno niekoniecznie od razu.
Ja tej bym nie ruszała, pozwoliła rosnąć, a w przyszłym roku w marcu właśnie podcięła same wierzchołki. Ale to ja, a pewnie dużo innych osób zrobiłoby inaczej
Ja tej bym nie ruszała, pozwoliła rosnąć, a w przyszłym roku w marcu właśnie podcięła same wierzchołki. Ale to ja, a pewnie dużo innych osób zrobiłoby inaczej
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2014, o 12:07
Droga Kasiu, mimo wszystko miło mi słyszeć tak pozytywny komentarz na temat mojego gruboszka i kompozycji. Jest mi niezmiernie milo. Bardzo fajnie uslyszeć tak pochlebny komentarz. Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam
-- 3 cze 2014, o 18:59 --
-- 3 cze 2014, o 18:59 --