Uprawa mięty w szklarni

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlod61
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2014, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Uprawa mięty w szklarni

Post »

Mam pytanie: W donicach postawionych w szklarni posiałem miętę pieprzową oraz zasadziłem kupione sadzonki mięty ogrodowej (nie wiem dokładnie jaki gatunek). Czy mięta może rosnąć w takich warunkach to znaczy w donicach w szklarni. Nie bardzo mogę przesadzić ją do ogrodu ponieważ nie posiadam ogrodu warzywnego. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam wlod
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa mięty w szklarni

Post »

Nie jestem specjalistką od mięty, ale mięta to takie ziele, które lubi słońce i świeże powietrze. Ponieważ bałam się, że mięta rozlezie mi się po ogrodzie, sadzę ją w dużych donicach glinianych (30-40cm średnicy) a także w cynowych wanienkach kupionych na złomie i nie chowam na zimę , bo nie mam gdzie. Na dno tych pojemników dawałam dużo zrębków z gałęzi, bo wymyśliłam, że będą trzymać wilgoć. Pięknie rozrosła się nawet sadzonka kupiona w Maroku, przetrwała już 2 ostatnie zimy , chociaż późno startowała.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
wlod61
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2014, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Uprawa mięty w szklarni

Post »

Dzięki za odpowiedź, ja nie bardzo mam gdzie wysadzić na zewnątrz, to znaczy pewnie znalazłbym miejsce, ale po moim ogrodzie łazi masę kotów i boję się, że dla mięty i dla mojej rodziny( jako użytkowników), nic dobrego by z tego nie wyszło. :wink:
Pozdrawiam wlod
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”