Fasolka szparagowa cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2014, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fasolka szparagowa cz.2

Post »

BobejGS pisze:Dla mnie wygląda na grupowe przelanie, przy zbyt wysokiej temperaturze :)
Temperatura jest dość wysoka i z nią nic nie zrobię. Ale z przelaniem.... ups! Da się to odratować? Rzadko podlewać? Będzie żyć? Wyda plony czy wywalić i nie marnować cennego miejsca?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ta wysoka, na pierwszym zdjęciu nie wygląda źle. W sensie, że już jest na tyle wyrośnięta, że te niewygody przetrzymała. Gorzej wykładają te maluchy. Nawet te pomidory na pierwszym zdjęciu wyglądają na przelane. na pewno należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperature. A przede wszystkim dotlenić korzenie. Albo spulchnić ziemię, lub wymienić na nową. Albo wymieszać tamtą z nową. Za ładne te wysokie, aby wyrzucać :)
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

BobejGS pisze:Za ładne te wysokie, aby wyrzucać :)
Miałam na myśli te marne fasolki (na ostatnich 2 zdjęciach), że może je wyrzucić.
BobejGS pisze:Ta wysoka, na pierwszym zdjęciu nie wygląda źle. (...) na pewno należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperature.
Dobra, koniec podlewania :D Co do temperatury: w dzień drzwi szklarni są otwarte (nie ma okien dachowych), na noc jednak zamykam. Może zostawić otwarte (temp. w nocy jest jakieś 12-16*C)?
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

BobejGS pisze:Nawet te pomidory na pierwszym zdjęciu wyglądają na przelane.
Aha, co do pomidorów. Chyba mają się nieźle (te, których ślimaki nie wyżarły!). Tylko ten jeden zaraz za fasolką jest taki marny. Wczoraj dopiero posadzony, przytaszczyłam go z ogrodnizego. Był za darmo, bo taki zwiędnięty. Chciałam zobaczyć czy coś z niego będzie, no i zupełnie inna odmiana od tych moich. ;)

-- 26 maja 2014, o 00:59 --
joggy pisze:No to tylko pogratulować półtora metra krzaki szparagowej.(...) niedługo będą miały z 5 metrów. Mocno wybiegniete.
Może taka odmiana tej mojej fasolki? Uszczknęłabym jej ewentualnie wierzchołki, ale już ma tam kwiaty...
Jedną fasolkę złamałam podczas prac w szklarni i poszła w pędy boczne. Chyba zupełnie jej to nie zaszkodziło...
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

To to w gruncie to jest do skasowania , w życiu czegoś podobnego nie widziałem :) , to przez to , że za długo trzymałaś sadzonki w szklarni, za gorąco było, za duże zagęszczenie i wybiegły, teraz już pozamiatane, a ogólnie to najlepiej w szklarni tylko kiełkują , potem wyrzucasz je na zewnątrz , chowasz na noc ewnentualnie jak zimno , kilka stopni, przy takich dużych temperaturach tak wybiegnie, i o ile będziesz mieć dużo kwaitów to w wysokiej temperaturze fasola źle wiąże, więc w szklarni raczej siię ni powinno uprawiać fasoli, posiej jeszcze raz , przytrzymaj do skiełkowania pierwszych liści potem wynoś na zewnątrz , przy drugim liściu wysadzasz,
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dyrydyry7 pisze:za długo trzymałaś sadzonki w szklarni, za gorąco było
Akurat wtedy pogoda była fatalna, kilka stopni powyżej zera, więc w szklarni też nie było zbyt ciepło. Ale będę pamiętać na przyszłość, dzięki! :)
dyrydyry7 pisze:posiej jeszcze raz , przytrzymaj do skiełkowania pierwszych liści potem wynoś na zewnątrz , przy drugim liściu wysadzasz
Posiałam w gruncie jakiś tydzień temu, jeszcze nie wzeszła. To źle, nie wzejdzie już? Mam nadzieję, że jednak wzejdzie, bo ciepło jest teraz (w dzień do 27*C, w nocy najzimniej 12*C).
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faycelina pisze: Co do temperatury: w dzień drzwi szklarni są otwarte (nie ma okien dachowych), na noc jednak zamykam. Może zostawić otwarte (temp. w nocy jest jakieś 12-16*C)?
Oczywiście ,że przy takich temperaturach nie zamykamy foliówki -moja od przeszło tygodnia jest otwarta non-stop.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Wtedy to znaczy kiedy? jak było zimno to fasolka zaczęła lecieć w górę ? czy wyrosła ci taka w gruncie? bo chyba wyrosła ci taka w szklarni, za gęsto i za ciepło
Fasolkę przed wysadzeniem dobrze jest podkiełkować, bo przynajmniej w polskich nasionach to z połowa może nie wykiełkować, potem wrzucasz do doniczek, może być po dwie do jednej i w szklarni czekasz jak wyjdą z ziemi, wtedy wyrzucasz od razu na zewnątrz , pamiętaj ,żeby miały mokro i trzymaj w bezpiecznym miejscu na zewnątrz, ślimaki lubią bardzo fasolkę, jak podrośnie to na miejsce stałe, fasolka szparagowa w tunelu potrafi wyrosnąc na spore krzaki dlatego lepiej nieech rośnie normalnie w gruncie
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W szklarni wyrosła na jakieś 50 cm, potem dorosła w gruncie.

Natomiast ta nowa w gruncie jeszcze nie wykiełkowała... Ile czasu potrzebuje fasolka, żeby wykiełkować w gruncie (jeśli w ogóle wyjdzie z ziemi :D)? Pierwszy tydzień po posadzeniu był mokry i zimny (podobno temp. spadała nawet do 3*C w nocy i 8*C w dzień, akurat wtedy nas nie było), teraz w drugim tygodniu jest bardzo ciepło (20-28*C).

Ale chyba wysadzę ją w szklarni w wielodoniczce jak radzisz. Dzięki!
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Po przykrym doświadczeniu w ubiegłym roku, kiedy to nasiona tycznej fasoli szparagowej zgniły mi w ziemi wskutek nadmiernej wilgoci i chłodu w tym roku wsiałem rozsadę wprost do kubków 0,5 l z początkiem maja i na dziś fasola już się wspina i bardzo ładnie rosnie.

Obrazek
Faycelina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

forumowicz, jaka piękna ta fasola.
Zmartwiłeś mnie, że Twoja fasola zgniła w ub. roku. Zatem nie mam innego wyjścia ;)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja siana do gruntu 07 maja też zgniła, a z 17 maja wygląda nieźle - ta jaśniejsza na dole - Galopka. U góry Złota Saxa z rozsady.
Obrazek
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czym podkarmić fasolkę, ma jasne a nie intensywnie zielone liście, chociaż ładnie rośnie?
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”