Towarzystwo brzóz
- darekpinio1
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 kwie 2012, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Towarzystwo brzóz
A co sądzisz o wpleceniu tam paproci?
Dlatego właśnie pytałam na początku jakie tam jest nasłonecznienie
Pisałeś, że dużo światła... Ale wydaje mi się, że jak brzozy się zazielenią to nie jest tego światła za dużo w głębi zagajnika. Dlatego proponowałam na obrzeżach wrzosy. Paprocie ( uwielbiam paprocie) lubią ciemniejsze miejsca i wilgoć, a brzoza to drzewo typowo światłożądne... więc jakoś mi nie idzie w parze, ale osobiście spróbowałabym z paprociami jak nie musisz ponosić kosztów ich zakupu i ryzykować tylko trzeba znaleźć im ciemniejsze i wilgotne miejsce... Spróbować zawsze można
Tak sobie jeszcze przypomniałam, że z brzozą pięknie wygląda dereń biały, zwłaszcza zimą. Nie chcę Ci mącić już więcej, ale wyśle ci fotkę na PW i maila
Pisałeś, że dużo światła... Ale wydaje mi się, że jak brzozy się zazielenią to nie jest tego światła za dużo w głębi zagajnika. Dlatego proponowałam na obrzeżach wrzosy. Paprocie ( uwielbiam paprocie) lubią ciemniejsze miejsca i wilgoć, a brzoza to drzewo typowo światłożądne... więc jakoś mi nie idzie w parze, ale osobiście spróbowałabym z paprociami jak nie musisz ponosić kosztów ich zakupu i ryzykować tylko trzeba znaleźć im ciemniejsze i wilgotne miejsce... Spróbować zawsze można
Tak sobie jeszcze przypomniałam, że z brzozą pięknie wygląda dereń biały, zwłaszcza zimą. Nie chcę Ci mącić już więcej, ale wyśle ci fotkę na PW i maila
- darekpinio1
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuję ! Prześlę fotkę z zagajnika nocą gdy jest podświetlony myślę że z bedzie wyglądał bardziej atrakcyjnie gdy coś w nim jeszcze posadzę.
- darekpinio1
- 20p - Rozkręcam się...
Świetnie to wygląda, aż mi się zachciało tam być... Jak ja uwielbiam nasze rodzime brzozy, z podświetleniem jest cudownie! Teraz musisz posadzić coś tak ,żeby nie zasłonić podświetlenia drzew. Już coś wymyśliłeś? Będzie fajnie cokolwiek zrobisz, byleby w kierunku naturalistycznym. A! Zapomniałam napisać, żebyś zrezygnował z kamieni. Po pierwsze średnio będzie pasować, po drugie jak liście na jesień opadną - nie wyzbierasz ich z kamieni do następnego lata
- darekpinio1
- 20p - Rozkręcam się...
Kora ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2014, o 14:10
Co posadzić/posiać w pobliżu lasku brzozowego?
Mam młody lasek brzozowy - wym. ok. 25 x 50m.
Z jednej strony, tak na gł. 2...5m chwasty zarastają... Koszenie jakoś niespecjalnie coś daje...
A oprysków nie chcę stosować.
Pomyślałem, że coś wysieję, posadzę, aby ciągle z nimi nie walczyć...
Może coś jest szczególnie polecane?
Chodzi mi o jakieś niskie ( w miarę ) rośliny okrywowe, ew. płożące...
Zdecydowanie niewysokie krzaki, aby widoku na las nie zasłaniały...
Co by tu rosło w miarę korzystnie z brzozami?
Oczywiście bez jakiegoś wielkiegoi nakładu i roboty?
Z jednej strony, tak na gł. 2...5m chwasty zarastają... Koszenie jakoś niespecjalnie coś daje...
A oprysków nie chcę stosować.
Pomyślałem, że coś wysieję, posadzę, aby ciągle z nimi nie walczyć...
Może coś jest szczególnie polecane?
Chodzi mi o jakieś niskie ( w miarę ) rośliny okrywowe, ew. płożące...
Zdecydowanie niewysokie krzaki, aby widoku na las nie zasłaniały...
Co by tu rosło w miarę korzystnie z brzozami?
Oczywiście bez jakiegoś wielkiegoi nakładu i roboty?