Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
I ja wysiałam, teraz czekam, czy cokolwiek wzejdzie
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też wysiałam stokrotki afrykańskie. Nie wiem jaki kolor będzie, bo to jakiś mix z akcji
Nasiona wykiełkowały dość szybko.
Nasiona wykiełkowały dość szybko.
Pozdrawiam Kaśka
Wykiełkowało mi 5/5 nasion tej odmiany
Mam nadzieję, że powtórzą cechy rośliny matecznej
Mam nadzieję, że powtórzą cechy rośliny matecznej
Widziałam dziś już "gotowe"- kwitn?ce, dużo koloröw...ale płatki typowe, nie taki fikuśne jak u Ciebie dagg..
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Taką znalazłam rok temu na targu, zakochałam się w tych płateczkach w tym roku kupiłam też nasiona zwykłej, będzie dużo storkotek ;)
- wrigley
- 500p
- Od: 5 mar 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja w tym roku nie mogę nigdzie znaleźć nasion osteospermum w Gdańsku. Mam chyba jeszcze jakiś miksik ze swojego siewu sprzed dwóch lat, ale wolałabym świeże nasiona.
- furious
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Kontakt:
Wczoraj w Leroy pierwszy raz widziałem ją szczepioną na pniu
To jakaś nowość? Cena, ehm... ok 40zł Pąków mnóstwo! Miałem zaryzykować, ale za drogo i za wcześnie (wg mnie) na nie.
To jakaś nowość? Cena, ehm... ok 40zł Pąków mnóstwo! Miałem zaryzykować, ale za drogo i za wcześnie (wg mnie) na nie.
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Lucynko, te sklepowe stokrotki to przeważnie hybrydy, które nie wytwarzaja nasionek, a rozmnażane są poprzez sadzonki...już to przerobiłam, a może nie.....?
Jeżeli jesienią nie będziesz miała nasionek, odezwij się, to Ci wyślę.
Mam popikowanych 50 sadzonek, już niedługo będę uszczykiwać, ażeby się rozkrzewiły.
Jeżeli jesienią nie będziesz miała nasionek, odezwij się, to Ci wyślę.
Mam popikowanych 50 sadzonek, już niedługo będę uszczykiwać, ażeby się rozkrzewiły.
Pozdrawiam
- oriona
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 cze 2011, o 19:18
Pozdrawiam Aneta
fibi jaki kolor kwiatów mają Twoje osteospermum.Czy z siewu kwitną bez przerw? Ja kupowałam kilka razy, ale dość szybko zamieniały się w efektowny, ale tylko zielony krzaczek I choć kuszą mnie w maju okrutnie, to omijam, ale jednak chciałabym je mieć.
Koloru nie przewidzisz, bo te z siewu nie dziedziczą cech rosliny matecznej. Zawsze zbieram ciemno różowe, a potem i tak jest przewaga białych lub lekko różowych. Ale kwitną całe lato, już za 7 dni pójdą do gruntu.
Oriona - fajny pomysł z tym koszyczkiem, oczywiście w folii są otworki do odprowadzenia nadmiaru wody.
Oriona - fajny pomysł z tym koszyczkiem, oczywiście w folii są otworki do odprowadzenia nadmiaru wody.
Pozdrawiam
Witam!
Mam pytano-piszecie, że stokrotki nie dziedziczą kolorów, to czy w opakowaniach mix większość będą różne kolory czy w większości białe, a może lepiej kupić nasiona z oznaczonym kolorem?
Mam pytano-piszecie, że stokrotki nie dziedziczą kolorów, to czy w opakowaniach mix większość będą różne kolory czy w większości białe, a może lepiej kupić nasiona z oznaczonym kolorem?