Bób cz.2
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
Nie sadze oprysk zrobiłem by mszyc się pozbyć po tym jak je spostrzegłem. W poniedziałek pryskałem a że zaczęło padać w nocy z wtorku na środę to że tak powiem udało mi się jak tylko przestanie padać to powtórzę zabieg. Może tym razem przy użyciu czosnku.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Na mszyce najlepsza jest pepsi-cola. Działa bardzo szybko.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Ale oryginalna pepsi cola czy jaka? Wcale się nie naśmiewam bo popryskałam swoje porzeczki pepsi z puszki i mszyce nadal sobie siedzą na liściach.
Jak w końcu przestanie lač to zrobię kolejne podejście.
Jak w końcu przestanie lač to zrobię kolejne podejście.
Pozdrawiam Jola
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 maja 2014, o 21:16
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
drodzy forumowicze otóż mam pewien problem, bób bardzo gęsto zakwitł, opryskałem go decisem przy przekwitnięciu pierwszego kwiatostanu i większość kwiatów zwiędła i nie zawiązała, zostało tylko po ok 8 strąków na krzaczku, dodam że jest to bób z rozsady. podpowiedzcie co tu zrobic na przyszłość żeby do takich sytuacji nie dochodziło
Piszemy poprawną polszczyzną zaczynając zdanie wielką literą.
Moderator- jokaer.
Piszemy poprawną polszczyzną zaczynając zdanie wielką literą.
Moderator- jokaer.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Decis nic tu nie ma do rzeczy. Zawiazanych 8 strąków to przeciętny wynik , nic złego . Bób nie musi zawiazać wszystkich kwiatów , zresztą ani łodyga by nie wytrzymała ciężaru , ani liście by nie wykarmiły . Zawiązuje przeważnie po 1 strąku na piętrze , kilka sztuk na łodydze , w dolnej partii. Roślina tworzy kilka łodyg , więc łącznie ma 8-12 stąków , i to wystarcza .
Tak mniej więcej wygląda u mnie w uprawie gruntowej z rozsady . Ale w tunelu jest trochę inaczej ,przy bardzo dobrym nawożeniu i podlewaniu , znajduję łodygi ze strąkiem na każdym piętrze , a jest ich ok.12 ( ogłowiłem 2 tyg. temu ). Pewnie coś jeszcze spadnie ,ale mimo to wynik będzie dużo wyższy niż w gruncie bez podlewania .
Tak mniej więcej wygląda u mnie w uprawie gruntowej z rozsady . Ale w tunelu jest trochę inaczej ,przy bardzo dobrym nawożeniu i podlewaniu , znajduję łodygi ze strąkiem na każdym piętrze , a jest ich ok.12 ( ogłowiłem 2 tyg. temu ). Pewnie coś jeszcze spadnie ,ale mimo to wynik będzie dużo wyższy niż w gruncie bez podlewania .
- deissy
- Od: 22 sie 2008, o 17:28
U mnie też mszyce a leje już 3 dzień zrobiłam miksture z czosnku i czekam aż przestanie lać że zaatakować.Na różach też mam te gady
Ale mszyce to owady
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Mikstury z czosnku ponoć nie można przechowywać.
- deissy
- Od: 22 sie 2008, o 17:28
Jedrzej wiem to było w przenośni o nich
vanyavala kurdelek to nie fajnie muszę robić od początku
vanyavala kurdelek to nie fajnie muszę robić od początku
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Jak byłem w sobotę to się zdziwiłem że w ciągu tygodnia bób tak urósł a nawet jest w pełni kwitnienia . Chyba jako jednemu z niewielu te deszcze tak posłużyły .
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Mój bób bizon ma na łodydze przeważnie po 10-12 stronków, a rewelacyjny Figaro ma po 15 na łodydze Zauważyłem, że dolne kwiatostany mają po 1 albo 2 strączki, nie wiem dlaczego, bo pryskałem przed kwitnieniem odżywkami, ale potem jak kwitł było zimno i może tak dlatego... Za to piętra kwiatostanowe połozone wyżej mają po 3-4 strączki na jednym piętrze. Typuje, że sprawcą tego była wyższa temperatura. Pozdrawiam