Tulipany cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.2
Ja nie wykopuje co roku. Ale pamiętam by pod koniec kwitnienia dostały dobre jedzenie/ nie za dużo azotu/.W drugim roku kwitną najładniej w trzecim też dobrze a potem trzeba wykopać, bo kwitnienie bardzo spada.Nie obcinac za wcześnie liści.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja swoich botanicznych w ogóle nie wykopuję a nawet chyba po ok 10 latach nie dała bym rady bo rosną przy krzewach którym musiałabym uszkodzić korzenie. Inne tulipany też już długie lata w ziemi siedzą i tak jak pisze emalia112 z czasem kwitnienie może być słabsze co może być spowodowane ,że z wiekiem one są bardzo głęboko w ziemi oraz tym ,że ziemia może być już bez składników pokarmowych. Ja staram się już w czasie zimy podlewać gnojówką aby topniejący śnieg czy opady doprowadziły składniki głębiej. Potem przed ukazaniem się liści wybieram trochę ziemi z góry i podsypuję kompostem. Gdy pokaże się pąk liści to podsypuję nawozem dla roślin kwitnących i w czasie deszczu podlewam gnojówką. Jak na razie ten sposób jakoś mi się sprawdza choć przyznam się ,że zdarza się że jakaś kępa po latach wypadnie i pokaże się 1 szt. Nie dociekam czy to jest sprawa gryzoni czy ,,osłabionych" cebul. Nie obcinam liści aż same nie zżółkną.
A ja obcięłam wszystkie łodygi i liście do 2cm nad ziemią, gdy były jeszcze zielone Nie wiedziałam, że nie można. Brzydko wyglądały, nie mam zamiaru wykopywać ich w tym roku, co będzie to będzie...
Ja też obciąłem, zawsze co roku tak robię w połowie maja. Na drugi rok są jeszcze piękniejsze.
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje tulipany, a w zasadzie łodygi i liście już całkowicie zaschły.
Czekam aż deszcze miną i zaczynam wykopywanie wszystkich cebulowych, potem oczyszczenie całej rabaty z roślin płożących, konwalii i chwastów. I założenie od nowa rabaty.
Podpowiedzcie czy cebulowe będę mogła od razu sadzić na nową rabatę, czy czekać do jesieni?
Czekam aż deszcze miną i zaczynam wykopywanie wszystkich cebulowych, potem oczyszczenie całej rabaty z roślin płożących, konwalii i chwastów. I założenie od nowa rabaty.
Podpowiedzcie czy cebulowe będę mogła od razu sadzić na nową rabatę, czy czekać do jesieni?
Pozdrawiam Kaśka
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wykop, osusz, posortuj i posadź, ale najwcześniej pod koniec sierpnia. Gdybyś posadziła teraz to zaczną rosnąć, a to już byłaby katastrofa, bo wiosną na pewno by nie kwitły.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- black88lady
- 50p
- Od: 24 mar 2014, o 17:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- anezob69
- 200p
- Od: 8 maja 2014, o 12:07
Witam miłośników tulipanów.
Wszyscy macie śliczne tulipanki.
Podczytywałam Was trochę. Sama mam kilka odmian tulipanów i co roku jakąś dokupuję
Od kilku lat namnażają mi się cebulki ... jednakże w tym roku chyba straciłam dwie odmiany. Przez kilka lat się namnażały a w tym roku niewypał, w miejscu gdzie zasadziłam na jesień nic nie wzeszło... dlaczego . Uratowały się chyba po dwie cebulki rzucone przez przypadek na ziemię w innym miejscu, gdy wykopię będę wiedzieć czy coś z nich jeszcze będzie.
Pozostałe tulipanki kwitły ładnie, choć były dwie niespodzianki ... kupowałam co innego a co innego wyrosło ... ale, że każdy tulipan jest cudowny więc nie będę płakać.
Tak kwitły w tym roku:
Praestans Fusilier:
Pinocchio
Tarda -żółty
Wszyscy macie śliczne tulipanki.
Podczytywałam Was trochę. Sama mam kilka odmian tulipanów i co roku jakąś dokupuję
Od kilku lat namnażają mi się cebulki ... jednakże w tym roku chyba straciłam dwie odmiany. Przez kilka lat się namnażały a w tym roku niewypał, w miejscu gdzie zasadziłam na jesień nic nie wzeszło... dlaczego . Uratowały się chyba po dwie cebulki rzucone przez przypadek na ziemię w innym miejscu, gdy wykopię będę wiedzieć czy coś z nich jeszcze będzie.
Pozostałe tulipanki kwitły ładnie, choć były dwie niespodzianki ... kupowałam co innego a co innego wyrosło ... ale, że każdy tulipan jest cudowny więc nie będę płakać.
Tak kwitły w tym roku:
Praestans Fusilier:
Pinocchio
Tarda -żółty
- black88lady
- 50p
Ktoś wyrzucił i zostawił koło lasuAnnes 77 pisze:Sylwia ale pomysłowa donica dla tulipanów:)
Pozdrawiam Sylwia
- anezob69
- 200p
- black88lady
- 50p
- anezob69
- 200p
Sylwio ... wszystkie tulipany są wspaniałe ... a jak cieszą i radują, gdy dookoła jeszcze szaro i buro
Tego tulipana dostałam kilka lat temu od siostry - jedną cebulkę. Zawsze namnażało się kilka nowych ale tylko jedna przetrwała i zakwitała. W tym roku również jeden kwiat królował na rabatce. Ciekawa jestem czy będą znów nowe cebulki i zakwitnie za rok więcej.
Tego tulipana dostałam kilka lat temu od siostry - jedną cebulkę. Zawsze namnażało się kilka nowych ale tylko jedna przetrwała i zakwitała. W tym roku również jeden kwiat królował na rabatce. Ciekawa jestem czy będą znów nowe cebulki i zakwitnie za rok więcej.