Wszystko o pomidorach cz. 8
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Maceruje się nalewka tymiankowo-oreganowa :)ale powiedz mi pomidoro co ile mam opryskiwać? I czy wszystko co mam w szklarni? Krzaki pomidorów są ok ale widzę że ogórki mają liście uszkodzone plesnia fuj.
Ja również zapytam o HT
Czy zamiast kupnych ziół suszonych można dać świeże i w jakiej ilości bo wiadome ze świeze są mocniejsze.
Czy zamiast kupnych ziół suszonych można dać świeże i w jakiej ilości bo wiadome ze świeze są mocniejsze.
Proponuję oprysk rozpocząć od OW a nie HT. Trzeba przyjąć jakąś taktykę. Pod folią wystarczy oprysk co 10 dni przemiennie OW/HTjondi pisze:powiedz mi pomidoro co ile mam opryskiwać? I czy wszystko co mam w szklarni? Krzaki pomidorów są ok ale widzę że ogórki mają liście uszkodzone plesnia fuj.
Daj zdjęcie tych ogórków, bo wyobraźnia nie starcza.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaraza na Lubelszczyźnie oby pogoda pozwoliła na pierwsze opryski w najbliższym tygodniu...
Pyxis- jasne centrum wzrostu pomidora oznacza, że do stożka wzrostu nie dociera, na czas, wystarczająca ilość magnezu. Magnez jest niezbędny do syntezy zielonego barwnika - chlorofilu. Jest wiele możliwych przyczyn tego zjawiska.
Najczęstszą przyczyną jest szybki wzrost roślin.
Możliwe postępowania:
a - poczekać. Magnez zostanie pobrany z gleby i dostarczony. Listki się same zazielenią,
b - interweniować. Opryskać 2 procentowym siarczanem magnezu (20g na litr) plus mikroelementy z płynnego nawozu ogrodniczego przeznaczonego do nawożenia dolistnego.
Alternatywnie, siarczan magnezu (20g na litr) z dodatkiem mocznika również w ilości 20g na litr.
Najczęstszą przyczyną jest szybki wzrost roślin.
Możliwe postępowania:
a - poczekać. Magnez zostanie pobrany z gleby i dostarczony. Listki się same zazielenią,
b - interweniować. Opryskać 2 procentowym siarczanem magnezu (20g na litr) plus mikroelementy z płynnego nawozu ogrodniczego przeznaczonego do nawożenia dolistnego.
Alternatywnie, siarczan magnezu (20g na litr) z dodatkiem mocznika również w ilości 20g na litr.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
-
- 500p
mizuba nie sądzisz, że może to być też spowodowane niedoborem azotu?
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O czym ta rozmowa bo tu już prawdę powiedziawszy można zgłupieć. Przy niedobrze magnezu zółkną liscie stare, centkuja na żółto. Żółte lub jasno zielone przyrosty na czubku, lub zołknace od środka, są wynikiem zbyt intensywnego podlewania przy niskich temperaturach, braku żelaza.
Odsyłam do zagadnienia choc watpię zeby miało takie wymiary
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3090794
Odsyłam do zagadnienia choc watpię zeby miało takie wymiary
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3090794
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Żelaza w naszych glebach jest dosyć. Jeśli go brakuje pomidorom, to gdzieś popełniliśmy błąd.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziekuje za informacje.
Przyroada sama obficie podlewa ostatnio moje pomidorki, wiec mozliwe, ze maja za mokro. będę obserwowal i jeśli mnie to mocniej zaniepokoi, to wstawie fotki do oceny sytuacji.
Przyroada sama obficie podlewa ostatnio moje pomidorki, wiec mozliwe, ze maja za mokro. będę obserwowal i jeśli mnie to mocniej zaniepokoi, to wstawie fotki do oceny sytuacji.
Nie będę się upierał, bo chodzi o fakty i to dość ważne.
Jeżeli moje poglądy są inne niż Wujka G. to chętnie je zmienię. Potrzebuję jednak dowodów.
1. Jasne, żółto-zielone najmłodsze liście - przejściowy brak magnezu. Najczęściej roślina sama wyrówna niedobory.
2. Jasne, żółto-zielone starsze liście obejmujące nawet ponad połowę (dolną) rośliny, tak jak na fotkach moich sadzonek Premium - długotrwały niedobór azotu (w moim przypadku w doniczkach).
3. Żółte przebarwienia pomiędzy nerwami blaszki liściowej na starszych, liściach, w konsekwencji prowadzące do zasychania (martwicy) tych części liści między nerwami, tak jak to pokazałem na fotce sadzonki mojego ulubionego pomidora NN klasy Premium - długotrwały niedobór magnezu.
4. Zabarwienie fioletowe spodów najmłodszych liści plus 'ostre ustawienie' (blaszka liściowa lekko zwinięta i nie pozioma) - brak fosforu.
Dla tych co nie czytali moich poprzednich postów wyjaśniam.
Klasa Premium sadzonek -według mnie to sadzonki z zawiązkami pomidorów (nie polecane ze względów ekonomicznych).
To Premium nie dotyczy kondycji sadzonek, która może być zła, ale jest tylko związana z zaawansowaniem wegetacji rośliny.
Wprowadzenie wspomnianej klasyfikacji ułatwia mi stawianie tezy:
produkując rozsadę pomidora dążymy do uzyskania kwitnących roślin w dniu 15 maja .
Czy to się może udawać zależy od warunków, w jakich gospodarujemy. Ja sam w tym sezonie nie uzyskałem takiej rozsady.
Jeżeli moje poglądy są inne niż Wujka G. to chętnie je zmienię. Potrzebuję jednak dowodów.
1. Jasne, żółto-zielone najmłodsze liście - przejściowy brak magnezu. Najczęściej roślina sama wyrówna niedobory.
2. Jasne, żółto-zielone starsze liście obejmujące nawet ponad połowę (dolną) rośliny, tak jak na fotkach moich sadzonek Premium - długotrwały niedobór azotu (w moim przypadku w doniczkach).
3. Żółte przebarwienia pomiędzy nerwami blaszki liściowej na starszych, liściach, w konsekwencji prowadzące do zasychania (martwicy) tych części liści między nerwami, tak jak to pokazałem na fotce sadzonki mojego ulubionego pomidora NN klasy Premium - długotrwały niedobór magnezu.
4. Zabarwienie fioletowe spodów najmłodszych liści plus 'ostre ustawienie' (blaszka liściowa lekko zwinięta i nie pozioma) - brak fosforu.
Dla tych co nie czytali moich poprzednich postów wyjaśniam.
Klasa Premium sadzonek -według mnie to sadzonki z zawiązkami pomidorów (nie polecane ze względów ekonomicznych).
To Premium nie dotyczy kondycji sadzonek, która może być zła, ale jest tylko związana z zaawansowaniem wegetacji rośliny.
Wprowadzenie wspomnianej klasyfikacji ułatwia mi stawianie tezy:
produkując rozsadę pomidora dążymy do uzyskania kwitnących roślin w dniu 15 maja .
Czy to się może udawać zależy od warunków, w jakich gospodarujemy. Ja sam w tym sezonie nie uzyskałem takiej rozsady.
Pozdrawiam, Jurek
-
- 500p
Aktywny komunikat o zarazie w Jarosławiu na Podkarpaciu
U mnie powiat Gorlicki(małopolska) też. Czy Jeżeli żadnych oznak zarazy nie ma to mimo wszystko opryskać np. Curzate?
-
- 500p
Tak, to jest właśnie dobry moment na I oprysk
Nie, u Ciebie nie ma komunikatu aktywnego http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=TAGO
Musi się pojawić wyrażenie "Komunikat aktywny"
porównaj tu http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=RZJR
Nie, u Ciebie nie ma komunikatu aktywnego http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=TAGO
Musi się pojawić wyrażenie "Komunikat aktywny"
porównaj tu http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=RZJR