Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Re: Czerwone mrowki zjadające korzenie trawy ! ! !
Jaka tam gleba i jak odkryłeś, że tam są? Nie jestem ekspertem trawnikowym, ale u mnie było podobnie.Te brązowo rude maleńkie mrówki znajdowałam w obumierających korzeniach, nie tylko trawy, ale też rozchodnika wielkiego i innych roślin sucholubnych, którym nie służyła gleba.U mnie jest dość wilgotna i stary trawnik po latach zaczął obumierać, pojawił się mech.Miejscami latem przysychał, a pod martwą darnią znajdowałam mrówki.Wywnioskowałam, że, że to nie one są raczej przyczyną zasychania trawnika, ale pojawiają się w obrębie obumierających z innego powodu korzeniach.Może jednak mylę się?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam te cholery u siebie i mam ten sam problem. Uśmierciły mi nie jedną już roślinę. Dotychczasowo to robię dołek i podsypuję im proszek na mrówki, ale to niszczy je tylko lokalnie, a są niemal wszędzie. Chętnie poznałbym skuteczny sposób na ich całkowite pozbycie się. Pomijam już wyjątkowo bolesne ukąszenia tych $%$&
pozdrawiam Grzegorz
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dopisuję się do wątku, bo też mam ten problem- u mnie upodobały sobie krzewy owocowe- pielenie wiąże się z bolesnymi ukąszeniami Może jakiś mądry człek nam coś doradzi....
http://kopalniawiedzy.pl/mrowki-ksztalt ... eter,12416
Mrówki są ważną częścią ekosystemu, ja je niszczę tylko w domu, w ogrodzie mi nie przeszkadzają, mają prawo kąsać
Mrówki są ważną częścią ekosystemu, ja je niszczę tylko w domu, w ogrodzie mi nie przeszkadzają, mają prawo kąsać
Re: mrówki jedzą rzodkiewkę :)
W moich poziomkach i koperku zagościły "nieproszone" mrówki
I po pierwsze_ nie wiem, czy one są szkodliwe dla poziomek, oczywiście, nie dla mnie
Po drugie - one nie mają żadnego mrowiska, tylko dziurki w ziemi. Nie mogę więc wlać wrzątku ani rozkopać tych dziurek, bo mój warzywniaczek to 60 x 110 cm. Z wiadomych względów nie chcę tam używać chemicznej trutki, bo nie po to zrobiłam warzywniaczek, żeby jeść chemię.
I co teraz
Kto wygra w tej nierównej walce? Rośliny, czy ja? A może jeszczo ktoś inny?
Ja w ubiegłym roku zastosowałem mielone płatki owsiane - wg receptury mrówki maja je zjadać i puchnąć( w następstwie tego ginąć), nie wiem jak to było ale po płatkach mrówki z tego miejsca znikły.( hodowla na potrzeby wędkarskie dżdżownicy kalifornijskiej)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2012, o 09:37
Podsyp im proszku do pieczenia, wydatek niewielki, a nuż się uda.
pozdrawiam Grzegorz
Mogę spróbować z proszkiem do pieczenia, bo zabijanie jakoś mi kiepsko wychodzi i mam wyrzuty sumienia
Ślimakom sypię kawę z ekspresu i chyba się wyniosły, bo prawie ich nie ma. Mam nadzieję, że po tej kawie nie giną, tylko zmieniają miejsce Z mrówkami też tak chciała postąpić
Ślimakom sypię kawę z ekspresu i chyba się wyniosły, bo prawie ich nie ma. Mam nadzieję, że po tej kawie nie giną, tylko zmieniają miejsce Z mrówkami też tak chciała postąpić
Kto wygra w tej nierównej walce? Rośliny, czy ja? A może jeszczo ktoś inny?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2014, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam !
Na mrówki dobra jest "Zasypka owadobójcza Sunia " polecam ... błyskawicznie się wynoszą. Wystarczy posypywać tylko miejsca gdzie najczęściej chodzą.
Pozdrawiam Sławek
Na mrówki dobra jest "Zasypka owadobójcza Sunia " polecam ... błyskawicznie się wynoszą. Wystarczy posypywać tylko miejsca gdzie najczęściej chodzą.
Pozdrawiam Sławek
Pozdrawiam
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
W tym roku mam prawdziwa plagę mrówek. O ile w zeszłym roku Substral na mrówki dawał radę, to w tym roku nie działa. Wypróbowałam już kilka sposobów, ale bez skutku.
A swoją drogą, czy wiecie dlaczego część mrówek nie robi typowego mrowiska, tylko mam po działce rozsiane dziesiątki dziurek w ziemi i tam te mrówki się kręcą??
A swoją drogą, czy wiecie dlaczego część mrówek nie robi typowego mrowiska, tylko mam po działce rozsiane dziesiątki dziurek w ziemi i tam te mrówki się kręcą??
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja na mrówki od lat stosowałam taki puder dla psa na pchły ,działał w 100%. W tym roku kupiłam Afanisep pylisty . Fajny ma dozownik , ale już mi się kończy chociaż miałam dwa . Mam ogrom mrówek , na kilkunastometrowej obwódce z kamienia pod każdym kamieniem były mrówki a najgorzej jak współpracują z mszycami . Przed wczoraj opryskałam zwisającą brzozę kilku metrową na mszyce a wczoraj wieczorem zbierając ślimaki zobaczyłam cały pień w mrówkach . Zaraz je posypałam , ale kończy mi się już drugie opakowanie a dostałam od znajomych boraks i wyczytałam ,że ma różne zastosowanie i teraz tym będę z nimi walczyć .
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Kupiłam dzisiaj mietę -taką na parapet w domu
Okazuje się że w doniczce jest gniazdo mrówek
Tych czerwonych-gryzących
Co robić ?
Wstawiłam na razie do wiadra z wodą ale co dalej ?
Okazuje się że w doniczce jest gniazdo mrówek
Tych czerwonych-gryzących
Co robić ?
Wstawiłam na razie do wiadra z wodą ale co dalej ?
Pozdrawiam Beata
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Bettysolo posyp ziemię mieloną kawą,u mnie poskutkowało