Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aneta....pięknie i zdrowo wygląda Twoja sundavilla.Teraz przypada okres największego jej kwitnienia aż do pażdziernika. Trzymam kciuki za jej przezimowanie.

Pozdrawiam Teresa
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Coraz bardziej trapi mnie myśl o nadchodzącej jesieni, a wraz z nią chłodach... Moje SUNDAVILLE chciałabym przechować w mieszkaniu do przyszłego roku. Są wielkie i żal było by je zmarnować :( W ubiegłym roku nie powiodło mi się , niestety...Teraz się zastanawiam:

- kiedy zabrać je z ogrodu do domu ( duża różnica temperatur jest szkodliwa, ale teraz jeszcze tak ładnie kwitną ,ze zabierać je szkoda)
-czy przed przeniesieniem z ogrodu przyciąć pędy, czy zostawić jak jest ?

-jak pielęgnować ,żeby " nie padły" ?

-jakie jest optymalne stanowisko ( światło, temperatura w pomieszczeniu)?

Wiem , że te kwestie już bywały omawiane , ale może ktoś z Was, komu udało się już w poprzednich latach przechować tę roślinę, zrobi raz jeszcze wykład dla wszystkich zainteresowanych?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko.......próbowałam rożnych sposobów,w jednym roku przycinałam pędy po przekwitnięciu, w drugim nie przycinałam,efekt końcowy zawsze był taki sam .Wszystkie liście opadały.Na wiosnę puszczała nowe pędy które następnie usychały.Jestem bardzo ciekawa jak zachowa sie ta którą uprawiam w hydroponice i trzymam cały czas w mieszkaniu.O jej powodzeniu poinformuje w kąciku hydroponicznym link poniżej

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 73&start=0

Dodam ze wyhodowałam ja z własnej szczepki a wygląda tak
Obrazek

Wielka byłaby szkoda gdybyś nie przezimowała swoich okazów..........sa naprawdę przecudnej urody.

pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko......tak wygląda moja sundavilla w ziemi, którą kupiłam jako maleństwo w kwietniu.Kilka dni temu zabrałam ja do mieszkania.aby nie przeżyła szoku zmiany temperatury.Jak widac ma jeszcze mnóstwo kwiatów.Co z niej zostanie do wiosny........oto jest pytanie.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Czyli ja moje tez już powinnam zabrać...Dziękuje , Tereniu, za radę. Twoja roślina jest piękna i zdrowiutka :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
dorotka28
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2008, o 16:02

Zimowanie sundavilli

Post »

prosze o informacje, czy sundaville mozna przeniesc jesienia z dworu do zimnej werandy, na ktorej w najchlodniejszej porze roku bywa troche ponad 0 stopni
pozdrowienia
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

-

Post »

Ja swoją - zabrałam do domu postawiłam na początku tak z boku koło okna balkonowego ale jej zaczęły opadać pąki kwiatowe i ją przeniosłam na lawę koło okna. Co zrobić aby nie opadały pąki.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Moja stoi ciągle jeszcze na tarasie. Parę dni temu termometr odnotował nocną temperaturę 0,2 oC. Brzegi płatków kwiatowych zbrązowiały, ale cała roślina wygląda znakomicie. Spróbuję potrzymać ją jeszcze jakiś czas na dworze, przecież w ciepłym klimacie śródziemnomorskim też są zimne noce i nikt nie wnosi takich pnączy jak sundaville czy bugenvilla do domu. Tak myślę :wink:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Moje też stoi jeszcze na podwórku i kwitnie na całego :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak z nią postępować.....wiem ze jest kapryśna w zimowaniu.Zabrałam juz swoją sundawille która rosła w ziemi na balkonie do mieszkania....postawiłam tuż przy oknie balkonowym i już zaczęły jej opadać pąki kwiatowe których miała sporo.Natomiast hodowana w hydroponice i trzymana cały czas w domu ma sie świetnie i znów kwitnie ;:26 .Zrobiłam następne 3 szczepki (Ukorzenionych mam już dwie.....wiec razem będzie 5) z nadzieja że wszystkie sie przyjmą i na przyszły rok zrobię piękną kompozycje ;:11 .Tak wygląda szczepka przed wsadzeniem do wody.

Obrazek

zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... atch=topic

Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przeczytałam że jest to roślinka trująca, zwłaszcza dla zwierząt???? :cry:
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lenka.......ja słyszałam ze wszystkie kwiaty które po obcięciu puszczają białe mleczko są trujące.(czy to prawda?) I czy to znaczy że nie możemy ich trzymać w domu?......przecież ich nie jemy. Należy jednak uważać na dzieci i zwierzęta.Za to jaka uczta dla oczu.

Pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto moja kolekcja szczepek sundaville..........3 z lewej już sie ukorzeniły pozostałe wsadziłam wczoraj
Obrazek

zapraszam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=192

Pozdrawiam Teresa
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”