Danusiu i Andrzejku , witam
Nie wiem , jaka może być tego przyczyna , że irysy bunt podniosły i nie kwitną

U mojej mamy nawet przy północnej ścianie szopy zakwitły. Być może potasu brakuje w glebie. Wasz piasek jest bardzo luźny , wszystko płucze z niego. Może być też za kwaśna i roślinki nie przyswajają. Leśna gleba w sosnowym lesie ma zawsze niskie pH , czyli dużą kwasowość. Teraz można bezpiecznie dolomitem podsypać , on dość długo rozkłada się i roślinom nic się nie stanie.
Gosiaczku , na zdjęciach piękne kępy , w realu nie tak do końca

Dzisiaj mam wielkie pobojowisko. To skutki ulewy , jaka przeszła znowu nad nami. Irysy powalone, ogórki oblepione błotem , tak że zieleni nawet nie widać.

Na szczęście piwonie jeszcze nie zakwitły , trzymają się dzielnie. Cieszę się , że rutewka dobrze się spisuje. Ja też szczerze dostałem od Janusza Drozda i też mi wspaniale rośnie
Grażka 
Przecież Ty wiesz , że nawet jak z ''przykuca'' robił bym fotki to i tak nie było by różnicy , mam przecież tak ''dłuuuugie'' nogi

Zmierzyłem dokładnie , ma 137 cm

W tym roku rośliny wysoko wyrosły . Nie wszystkie , ale różowy pustynnik na ten przykład. Jeszcze nie zakwitł a już mnie minął. Ostróżki też choć tylko dwie takie , cecha odmianowa . Dopiero na pędzie pierwsze pączki a do półtora metra się zbliżają. Będzie na pewno rekord wysokości.
Zytuś , miło że wpadłaś

Już dawno nie wyściskałem Cię , może w tym roku będzie okazja

Na ogrodzie ''szalejemy'' teraz więcej niż w poprzednich latach. Choć pogoda nie rozpieszcza , na sobotę było ''na wyjściowo''. Syn robił grilla z okazji urodzin . Dzisiaj nie jest tak pięknie , pokazały się chwasty, rośliny przez zlewę pokiereszowane

Od rana nie padało , pojechałem popracować , niestety, doszedłem tylko do ''budy'' jak zaczął kropić deszczyk.

Zebrałem truskawki i odwrót .
Jolu , na Twojej glebie rutewka też powinna dobrze rosnąć. U Janusza podobna do Twojej , też bardzo okazała.

Na moje irysy deszcz tak ''wpłynął'' , że teraz leżą na glebie. Nie tylko pędy przygięte , całe rośliny razem z liśćmi położone. Ziemia rozmoknięta , a że pulchna to się kładą.