Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Ja też chcę potwierdzić pozytywne działanie preparatów OW z HB i Ht na truskawkach i poziomkach. Nigdy tylu zdrowych owoców i w takiej ilości nie miałam a liście piękne, duże bez dziurek i plam, Zastanawia mnie bo w ubiegłym roku miałam dużo takich zielonych metalicznych robaków na truskawkach i liście były podziurawione a teraz znalazłam jedną sztukę :) czyżby preparaty działały odstraszająco na nie? Mszyce z kolei na różach takie pomarańczowe nie bardzo dają sie ukatrupić ale daję radę i palcami miażdże ;:224
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy do HT można użyć tymianek i oregano z własnej działki (ususzone w ubiegłym roku ) ?
Czy ma znaczenie odmiana (mam 4 odmiany oregano) ?
Pozdrawiam
mar_ch
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2014, o 22:15

Post »

forumowicz - tak na wszelki wypadek jeszcze się dopytam. Wiadomo, że HT i OW nie mają karencji. Czy w związku z tym dzieciaki mogą śmiało podjadać owoce z krzaków bez płukania?
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Wczoraj wsadziłam pomidory w grunt.Od spodu spryskałam miedzianem.Ile odczekać,zebym mogła zacząć pryskanie OW?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

mar_ch pisze:forumowicz - tak na wszelki wypadek jeszcze się dopytam. Wiadomo, że HT i OW nie mają karencji. Czy w związku z tym dzieciaki mogą śmiało podjadać owoce z krzaków bez płukania?

Każde owoce powinny być płukane przed jedzeniem niezależnie czy pryskane, czy nie. Nie tylko ze względów toksykologicznych ,ale i sanitarnych.

Zioła pałaszujemy z różnymi potrawami nie zastanawiając się czy przeżyjemy do jutra . I żyjemy. Do wykonania HT bierzemy 40 g ziół na 1500 g wody . Rozcieńczenie jest więc jak 1 : 37. Następnie do sporządzenia cieczy do oprysku rozcieńczamy jak 1:20. Łącznie więc rozcieńczenie jest jak 1 : 740 . Jeśli to odniesiemy do ilości wyjściowej ziół , to w 1 ml cieczy do oprysku mamy równowartość tego, co znajduje się w 0,054 g ziół. W torebce przyprawy jest 10 g. Zaręczam, że więcej zjadają bywalcy pizzerii na jednym posiedzeniu.

A octan wapnia ?. Proszę bardzo

http://www.food-info.net/pl/e/e263.htm
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Chciałam wam donieść, że pryskam moje 3 małe jabłonki OW. Mam jeszcze 2 stare jabłonie w ogrodzie, które są za duże do pryskania. W ubiegłych 2 latach, na wszystkich jabłonkach był parch. W tym roku na małych jak na razie żadnych objawów na liściach i owocach. Na starych niestety już plamy. Będę dalej obserwować co się dzieje.
Pryskam też pomidory, ogórki i papryki. Jak na razie rosną i kwitną ;:215
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

Ponieważ wreszcie udało mi się upolować kredę (bez gipsu - bo taka też mam), podaję rodzaj octu i kredy, użytej przeze mnie do sporządzenia OW.

Ocet winny 6% z Białego Wina (Producent PONTI - Włochy) - zakupiony w Selgros; 500 ml za 7 zł (drogo ale już znalazłam tańszy),
Kreda malarska z firmy Z.P.H. PROFAR Sp. Z o.o.; Staniowice 28a; 28 - 305 Sobków (kolor kawy z mlekiem); cena 3,44 za 2 kg.

OW robiłam wczoraj, reakcja kredy z octem była umiarkowanie burzliwa, zapach przyjemny lekko kwaśny. Dziś sprawdzałam - odkręciłam butlę z OW i po lekkim poruszeniu płynu, wydziela się gaz.

Jak przestanie u mnie lać i roślinki obeschną, idę pryskać ogóry i pomidory i co tam się jeszcze da :tan

W przygotowaniu HB.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Moniko 79 odczekaj 5-7 dni i pryskaj.Odpowiedź masz na PW.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ,dziś zrobiłam OW (ocet fermentacyjny winno /jabłkowy firmy Jamar i kreda malarska Dragon ,reakcja nastąpiła)
Przygotowałam też roztwory HB (w lodówce ) i HT (temperatura pokojowa)
Chciałabym wiedzieć czy te preparaty mają być szczelnie zamknięte na etapie przygotowania ,przeczytałem cały wątek ,ale to mi umknęło
Rozumiem też , że do każdego oprysku OW mam dodać HB (0,2l na 1 l OW)
Będę pryskać pomidory , ogórki i dwie gałęzie chorej nektaryny
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Rzepka pisze:Chciałabym wiedzieć czy te preparaty mają być szczelnie zamknięte na etapie przygotowania
Jak sobie wyobrażasz przygotowanie OW w szczelnie zamkniętym naczyniu?.
Rzepka pisze:Rozumiem też , że do każdego oprysku OW mam dodać HB (0,2l na 1 l OW)
Nie jest to obligatoryjne.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytanie dotyczyło HT i HB ,czy mam dokręcić butelki do oporu ,czy też zostawić trochę luzu?
Nie znam się na tym ,to są moje pierwsze opryski ,nie chciałabym tego zepsuć
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na etapie przechowywania butelki z preparatami powinny być zakręcone . Choćby dlatego, że butelka z płynem zawsze może się przewrócić.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Jeśli zacznę OW od teraz nie jest za późno? Za późno odkrylam FO i mimo,że ciągle czytam i czytam to jestem strasznie opóźniona w rozwoju(ogrodniczym) :) jutro HT bo gotowe i jadę szukać kredy...
mar_ch
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2014, o 22:15

Post »

jondi - wydaje mi się, że w tej sytuacji nie dasz rady już zacząć od "wcześniej" :) więc masz do wyboru nie pryskać wcale lub zacząć od teraz. Dla mnie sprawa jest prosta pryskamy OW HB HT :heja
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Czy dobrze rozumię że w opryskiwaczu mieszkam OW z HB? Czy każdy oprysk osobno?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”