Tuje, żywotniki wymagania glebowe.
Re: Tuje żywotniki - jak sadzić?
Jak pisałem 2-3 tyg temu posadziłem tujki. dzisiaj zważyłem , że na części z nich coś się dzieje. Liście robią się brązowe, jakby uschnięte. Czy przyjmą się i im minie czy może czymś je spryskać, nawieźć ?
Regulamin Forum
Zdjęcie i oględniejszy opis pracy wykonanych- oraz ziemia itp.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Kopane czy z doniczek?rustin pisze:Jak pisałem 2-3 tyg temu posadziłem tujki. dzisiaj zważyłem , że na części z nich coś się dzieje. Liście robią się brązowe, jakby uschnięte. Czy przyjmą się i im minie czy może czymś je spryskać, nawieźć ?
Pozdrawiam. Ewa
Tuje z doniczek , miały ok 20-25cm . Były od początku w doniczkach. Bryła moczona w wodzie przed włożeniem w dołek i rozluźniana.
Regulamin Forum
Wiemy ze donivzki ale wiecej informacjii nie mamy.opisz nan jsk Robert prosi i daj zdjecierobertP2 pisze:Zdjęcie i oględniejszy opis pracy wykonanych- oraz ziemia itp.
-- Cz 29 maja 2014 12:54 --
Wiemy ze donivzki ale wiecej informacjii nie mamy.opisz nan jsk Robert prosi i daj zdjecierobertP2 pisze:Zdjęcie i oględniejszy opis pracy wykonanych- oraz ziemia itp.
Pozdrawiam. Ewa
A jeśli moja działka,pusta,jest długa na 70 m i nie chciałabym mieć przy siatce samych szmaragdów bo boję się ,że optycznie jeszcze by ją zwęziły bo szer.21m to czy między posadzonymi rzadziej szmaragdami ładnie wyglądałyby np.lilaki,hortensje,byliny??I czy też pod te różnorodne rośliny trzeba włókninę i korę czy niekoniecznie??
Pozdrawiam Ewa
Nie potrzeba żadnej włókniny, kora ostatecznie może być, ale też do każdej rośliny nie jest polecana bo zakwasza glebę. Najlepiej posadź co chcesz i bez wykładania czegokolwiek. Na ograniczenie chwastów i wilgotność podłoża z powodzeniem można stosować koszoną trawę. Poniżej przykład mieszania szpaleru.
Zdjęcie będę mógł zrobić za parę dni. Po prostu końce gałązek ale nie wszystkich mają taki brązowy kolor.
Dołek był wykopany, nalane trochę wody, rozluźniona bryła tujki, do dołka i przysypana ziemią , potem podlewana. Ziemia ? nie dodawałem , żadnej specjalnej . Na działce trochę torfu , piachu, gliny i czarnej ziemi. Byłą nawożona, potem wszystko orane i glebogryzarką. One usychają? Nie przyjęły się? Może jakis nawóz dać?
Dołek był wykopany, nalane trochę wody, rozluźniona bryła tujki, do dołka i przysypana ziemią , potem podlewana. Ziemia ? nie dodawałem , żadnej specjalnej . Na działce trochę torfu , piachu, gliny i czarnej ziemi. Byłą nawożona, potem wszystko orane i glebogryzarką. One usychają? Nie przyjęły się? Może jakis nawóz dać?
Regulamin Forum
Żadnych nawozów, bo dobijesz. ( kiedyś mnie wywiozą do Tworek ) powtórzę po raz setny i jeden raz ,
nie sypie się nawozów jak jest coś chore i nie wiadomo co dolega.
Nie trzeba specjalnej ziemi, gorzej jest jak jest glina lub inne iłopodobne ciężkie długo trzymające wilgoć podłoża.
Ale zobaczymy co i jak jak będą zdjecia.
nie sypie się nawozów jak jest coś chore i nie wiadomo co dolega.
Nie trzeba specjalnej ziemi, gorzej jest jak jest glina lub inne iłopodobne ciężkie długo trzymające wilgoć podłoża.
Ale zobaczymy co i jak jak będą zdjecia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2014, o 22:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tuje żółkną ,co je trapi?
Tuje wsadzone jesienią wczesna ładnie przezimowały. Sadzonki z doniczek ze szkółki renomowanej 60 cm. A ostatnio zaczynają wyglądać tak jak na obrazkach. Wokół jest rozłożona agrowlóknina i przykryta kora. Dolki solidnie obsypane podłożem do iglaków. Wody im raczej w tym roku nie brakuje. Proszę o opinie.
http://www.tinypic.pl/xyrjqs1aslaq
http://www.tinypic.pl/1tzewuqah75b
http://www.tinypic.pl/xyrjqs1aslaq
http://www.tinypic.pl/1tzewuqah75b
Re: Co trapi moje tuje maluchy?
Ta agro niepotrzebna/ kora dodatkowo zatrzymuje wodę. Jaką masz rodzimą glebę ? Dodatkowo przenawożone były.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2014, o 22:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co trapi moje tuje maluchy?
Rodzima gleba jest rożna. No głębiej poniżej 1 m jest glina, ile to nie wiem. U sąsiada obok tuż za płotem rosną mega ładnie. Wsadzał jednak wyższe około 1,5 m. Niczym nie nawoziłem. Może się przypadkiem sypnęło coś jak nawoziłem trawnik. A co z tym dalej zrobić?
Poczytałem trochę to forum i zrobię tak:
- wywalę cała agrowłokninę
- zrobię oprysk Saprol Thuja-em
Czy coś jeszcze? Czy te brązy poobcinać? W sumie od zaszłego października, aż do tego marca/kwietnia stały sobie bez problemu. A tu nagle znok. Korę zakupiłem prosto z tartaku czy czegoś takiego. Może dlatego co chwila wyrasta mi z tej kory skrzyp jakiś i niezłe one mają przyrosty.
Poczytałem trochę to forum i zrobię tak:
- wywalę cała agrowłokninę
- zrobię oprysk Saprol Thuja-em
Czy coś jeszcze? Czy te brązy poobcinać? W sumie od zaszłego października, aż do tego marca/kwietnia stały sobie bez problemu. A tu nagle znok. Korę zakupiłem prosto z tartaku czy czegoś takiego. Może dlatego co chwila wyrasta mi z tej kory skrzyp jakiś i niezłe one mają przyrosty.