Wszystko o pomidorach cz. 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
U mnie nie monitorują ZZ, ale na ościennych powiatach tak. Na razie spokój i dobrze, bo w deszczu nie ma jak oprysku zrobić. Jak tylko będzie coś lepsza pogoda to zrobię pierwszy - na balkonie, gdzie na pomidory pada deszcz, bo są przy samej balustradzie chyba też psiknę.
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hejka powiedzcie mi czy to jest normalne ze u niektorych moich pomidorow liscie dolne rosna w dol ? Tzn dotykaja ziemi i sa skierowane do ziemi . jeśli zajdzie potrzeba wstawie zdjecie. Dzięki =)
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
pluszak73!
Poczytaj najpierw sobie tutaj: POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
Tam forumowicz podał instrukcję co należy robić z pomidorami,krok po kroku.
Masz tam podane śor jakie możesz zastosować zapobiegawczo w kolejności.
A tak przy okazji,komunikaty o zagrożeniu zarazą nie zawsze są sygnalizowane wcześniej.
Lepiej obserwować pobliskie uprawy ziemniaków.
Poczytaj najpierw sobie tutaj: POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
Tam forumowicz podał instrukcję co należy robić z pomidorami,krok po kroku.
Masz tam podane śor jakie możesz zastosować zapobiegawczo w kolejności.
A tak przy okazji,komunikaty o zagrożeniu zarazą nie zawsze są sygnalizowane wcześniej.
Lepiej obserwować pobliskie uprawy ziemniaków.
Dodałbym, wczesnych ziemniaków, bo te zaraza atakuje w pierwszej kolejności .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wstaw wstaw i daj trochę ich życiorysu Bo nie wiem czy to nie nadmiar azotujustynaalan pisze:Hejka jeśli zajdzie potrzeba wstawie zdjecie.
Albo Ja coś wstawie, bo nie będę miał za chwilę czasu, to sobie porównaj http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=71
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Tak sobie pomyslalem, ze moze nie zaszkodzi, jak ktos na to rzuci wprawnym okiem:Pyxis pisze:Dziekuje za informacje.
Przyroada sama obficie podlewa ostatnio moje pomidorki, wiec mozliwe, ze maja za mokro. będę obserwowal i jeśli mnie to mocniej zaniepokoi, to wstawie fotki do oceny sytuacji.
- Maraga
forumowicz!
Dzięki za podpowiedż.Wypytam sąsiada jakie ma ziemniaki.Dzieli nasze działki tylko polna droga.
Wiem,że 3 odmiany tylko czy któraś z nich jest wczesną.
W tamtym roku były też koło drogi i miałam pełno dorosłych stonek.Miałam zajęcie w postaci zbierania do butelki.
Pyxis!
Widzę agrotkaninę pod pomidorami.Możesz zdradzić sekret w jaki sposób wycinałeś otwory i czy nie strzępi się.
Dzięki za podpowiedż.Wypytam sąsiada jakie ma ziemniaki.Dzieli nasze działki tylko polna droga.
Wiem,że 3 odmiany tylko czy któraś z nich jest wczesną.
W tamtym roku były też koło drogi i miałam pełno dorosłych stonek.Miałam zajęcie w postaci zbierania do butelki.
Pyxis!
Widzę agrotkaninę pod pomidorami.Możesz zdradzić sekret w jaki sposób wycinałeś otwory i czy nie strzępi się.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
To agrowloknina.
Agrotkanine cialem nozykiem segmentowym z nowka ostrzem i tez nie bylo problemu.
Agrotkanine cialem nozykiem segmentowym z nowka ostrzem i tez nie bylo problemu.
Niestety dziś w nocy przymrozek odwiedził mój ogród. Większości upraw nic się nie stało ale pomidory koktajlowe posadzone pod płotem oberwały. Czy jest sens je ratować? Mają trochę liści zielonych (nie uszkodzonych) a nawet parę kwiatków. Zależy mi na koktajlowych - gdy usunę te zmarznięte będę miała tylko dwa krzaczki, chyba że dokupię ale u mnie zakupy sadzonek to duża loteria.
Jak to wynika z Waszych doświadczeń? Takie pomidory rokują na przyszłość?
A jeśli ratować to może czymś je wspomóc? Do tej pory rosły ładnie, nawożone rzędowo.
Jak to wynika z Waszych doświadczeń? Takie pomidory rokują na przyszłość?
A jeśli ratować to może czymś je wspomóc? Do tej pory rosły ładnie, nawożone rzędowo.
Pozdrawiam Asia
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Widze ze dadzą radę. Gdyby były ścięte mrozem to oklapły by całkiem. Mogą zrzucić widoczne zawiazki owoców, ale za to zobaczysz jakie bedą mocne jak odżyją. Nie ma sie czym przejmować.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- Maraga
Pyxis!
Jak na agrowłókninę to wygląda solidnie.
Johna!
Sprawdż pogodę na dzisiejszą noc.Może opatul te pomidorki chociażby zwykłymi gazetami w razie powtórzenia wczorajszego przymrozku!
Jak na agrowłókninę to wygląda solidnie.
Johna!
Sprawdż pogodę na dzisiejszą noc.Może opatul te pomidorki chociażby zwykłymi gazetami w razie powtórzenia wczorajszego przymrozku!
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dodaje zdjęcia.
Bidulki co one przeszly to sie w glowie nie miesci! Najpierw marne zostaly wsadzone do ziemi kiedy sie ładnie zabrały to je zmroziło.
Teraz mają się dobrze od początku kiedy są w ogródku i daje im co 3 podlewanie lub nawet wiecej rozcieńczoną gnojówke z pokrzyw być może przedobrzyłam byc może ta odmiana tak ma ??
Bidulki co one przeszly to sie w glowie nie miesci! Najpierw marne zostaly wsadzone do ziemi kiedy sie ładnie zabrały to je zmroziło.
Teraz mają się dobrze od początku kiedy są w ogródku i daje im co 3 podlewanie lub nawet wiecej rozcieńczoną gnojówke z pokrzyw być może przedobrzyłam byc może ta odmiana tak ma ??
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Coś w tym chyba jest Edit Widzę wilkirozcieńczoną gnojówke z pokrzyw, być może przedobrzyłam byc może ta odmiana tak ma