Róże w donicach
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże w donicach
A ja pienną różę trzymałam w takich ganku nieogrzewanym, była w donicy. Bałam sie, że na dworze zmarznie. Wiosną zaczęła wypuszczać nowe pędy a jak ją wyniosłam na dwór i wsadziłam z donicy do ziemi to teraz stoi w miejscu i ani rusz, nie wypuszcza nowych pędów, jest jak zaczarowana. Chyba ją jesienią juz zostawię na dworze tylko dobrze okryję.Czy miał może ktoś juz tak?
- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
Madziu na razie moja różyczka zaopatrza się w pączki
mam 3 szt i czekam
bo ma być różowa ale czy będzie

mam 3 szt i czekam

bo ma być różowa ale czy będzie

Ostatnio gdy oglądałam bodajże program ogrodniczy gdzie mówili,że róże ogólnie łatwo samemu hodować,ale nawet na wiekszą skalę.Ja sama próbowałam zrobić kilkaset sztuk,ale coś zaczęło się z nimi dziać.Znany ogrodnik powiedział mi,że profesjonalne projekty ogrodów w Poznaniu z różami znajdę w pewnym sklepie(teraz nie pamietam)
Jakie mogą być przyczyny tego,że po jakimś czasie róże przestały mi rosnąć?
Jakie mogą być przyczyny tego,że po jakimś czasie róże przestały mi rosnąć?
- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale na foto nie widać tych "gości", tylko śliczne pączusie
Moja Heidi powoli kończy pierwsza fazę kwitnienia, mam jeszcze Pastelkę w donicy na balkonie, ale wyjeżdżałam na parę dni i schowałam ją bardziej w cień, no i dostała strasznej chlorozy, teraz opryskuję chelatem żelaza, ale kiedy odżyje

Moja Heidi powoli kończy pierwsza fazę kwitnienia, mam jeszcze Pastelkę w donicy na balkonie, ale wyjeżdżałam na parę dni i schowałam ją bardziej w cień, no i dostała strasznej chlorozy, teraz opryskuję chelatem żelaza, ale kiedy odżyje

Pozdrawiam Eugenia
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Witam was zakupiłem na balkon róże pienną rosa ,jak mam z nią postępować by ładnie rosła ma z 150 cm. wys .balkon mam od strony południowej,dużo słonka, pani sprzedawczyni zaproponowała mi ja do donicy na balkon, czy mam jej teraz zmienić donicę na większa czy poczekać do wiosny,proszę o rade
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Janku,to zależy kiedy była posadzona do tej doniczki,chodzi po prostu o to żeby miała dobrze związaną bryłę korzeniową.Wtedy możesz przygotować większą doniczkę nasypać ziemi ,najlepiej kupić w ogrodniczym specjalną dla róż .Wstawić tą do tej większej i obsypać dookoła nową ziemią.Posadzić tak żeby miejsce szczepienia było pod ziemią.Ale jeśli bryła nie będzie związana i wszystko się rozpadnie to raczej nie będzie dobrze dla róży.Może jeszcze poczekaj 1-2 m-ce dla pewności.Doniczka nie jest taka mała.
- janek45
Dziękuje Alicjo za bardzo cenną dla mnie poradę mam doczynienia z taką różo pierwszy raz, a jutro chciałem kupić dużą donice i za raz ja przesadzić, ale jak poradziłaś ,poczekam troszkę.
- Georginia
Kiedyś wiosną kupowałam róże w doniczkach z Rosarium.I właśnie dostałam taką instrukcję żeby z posadzeniem do gruntu poczekać kilka m-c aż będzie pewność że mają dobrze związaną bryłę korzeniową. Wystarczy dobrze podlać najlepiej na kilka godz.przed przesadzaniem i wtedy wyjdzie pięknie z doniczki z całą bryłą a róża nawet nie zauważy że była przesadzana. 
A tak na marginesie,różyczka już zaczyna przekwitać ,więc trzeba będzie obciąć jej te przekwitające kwiaty, do liścia składającego się z pięciu listków.Szybciej weźmie się do pracy i zawiąże nowe pąki.

A tak na marginesie,różyczka już zaczyna przekwitać ,więc trzeba będzie obciąć jej te przekwitające kwiaty, do liścia składającego się z pięciu listków.Szybciej weźmie się do pracy i zawiąże nowe pąki.
- janek45
Alicjo widzę że nie jesteś nowicjuszka w hodowli róż, dobrze poradzić się takich osób , widziałaś moją kupioną rosę na wątku róża w donicach, kiedy i jak mam ją ciąć by pięknie i długo kwitła,jej pień ma wysokość 100 cm wtedy rozrastają się pędy, jest wysoka czy będę mógł ją obciąć np w połowie pnia na wys. 50 cm ., ale to na wiosnę, bo gdy jej nie skrócę to do sąsiadów mi urośnie 

- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Czy dobrze zrozumiałam- chcesz obciąć w połowie pnia?! To potem od razu wyrzuć...
Przyciąć możesz tylko gałązki- powyżej rozgałęzienia nad pniem. Ona jest szczepiona na końcu tego pnia- on jest nie do ruszenia. Po kwitnieniu przytnij gałązki jak chcesz nawet w połowie, poczekasz na kwiaty ale będzie zgrabniejsza. Tnij nad oczkiem wychodzącym z boku- to jej troche rozszerzy korone... Oswój się z tym , że kupiłeś bardzo wysoką różę.

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Georginia
Janku,Nela ma rację w ten sposób wylałbyś dziecko z kąpielą.Róże na pniu są zwykle szczepione w dwóch miejscach,bardzo nisko tuż przy podstawie.Potem masz ten długi pień na którym wysoko jest zaszczepiona szlachetna róża.Przyjrzyj się dokładnie.I to jest najważniejszy element tej róży.Tą część pielęgnujesz jak normalną różę która rośnie w ziemi.Obcinasz przekwitłe kwiatki,wiosną kształtujesz koronkę poprzez odpowiednie cięcie, a zimą chronisz przed przemarznięciem.Masz tzw.różę pienną /nie myl z pnącą/ czyli zaszczepioną na pniu.Gdybyś ją ściął w połowie pnia to by ci został pień wyprowadzony z dzikiej róży a przecież w tej zabawie nie o to chodzi.W miarę jak przekwita,trzeba jej ścinać przekwitające kwiaty. Twoja kwitnie klastrami, czyli ma wiele kwiatów na jednym pędzie.Na razie ścinaj te przekwitłe pojedyncze kwiatki ,jak przekwitnie już ostatni z tego pędu to zetniesz tak jak mówię .Popatrz... pod pędem kwiatowym pewnie są liście z trzema listkami,trzeba cały ten pęd ściąć aż do liścia z pięcioma listkami.Po jakimś czasie zacznie wypuszczać nowe pędy i na nich zawiązywać nowe pączki kwiatowe.Będziesz miał ciągle kwitnącą różę na pniu,trzeba tylko podlewać ,dać trochę nawozu ,po ścięciu tych kwiatków /płaską łyżkę stołową ,nawozu dla róż/ i wystawić na słoneczko.
Janku dobrze by było kupić dobrą książkę o różach i uporządkować wiadomości.Zwykle jest tam systematyka róż i jak je pielęgnować.FO to tylko uzupełnienie wiadomości.
Janku a może znasz nazwę tej róży,byśmy wiedzieli co to za odmiana i wtedy dokładnie będzie można zdecydować jak z nią postępować.
Janku dobrze by było kupić dobrą książkę o różach i uporządkować wiadomości.Zwykle jest tam systematyka róż i jak je pielęgnować.FO to tylko uzupełnienie wiadomości.
Janku a może znasz nazwę tej róży,byśmy wiedzieli co to za odmiana i wtedy dokładnie będzie można zdecydować jak z nią postępować.
- janek45
Dziękuję wam Alicjo i Nel za cenne poradę teraz nie chciałem jej ciąć, tak aby spytałem czy można,ale jak tak to nie ruszam,gdy stała w sklepie na pniu od dołu powypuszczała kilka odnóg, pani poobrywała je i kazała mi tak samo robić, więc pomyślałem że jak by na wiosnę powypuszczała pędy na pniu to powyżej nich bym mógł pień obciąć,jeszcze raz dziękuje za poradę
- Georginia
Janku ta Pani ,dobrze zrobiła,to były odrosty z dzikich podkładek.Ja też tak robię .