Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Pluszak też miałam taką rosę na pomidorach, a wszystko przez okrycie ich (doniczkowe) butelkami po wodzie 5l.
Jak tylko butelki zdjęłam, rosa znikła.
Jak tylko butelki zdjęłam, rosa znikła.
Pozdrawiam Kaśka
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podpowiedzcie... jeśli podejrzewam szarą pleśń (po tych kilku dniach chłodu i wilgoci kwiatki niektórych pomidorów więdną, odpadają...) czy opryskać HT czy miedzianem? (pytam o te środki, bo te akurat mam). Czy pędzić do sklepu ogrodniczego po coś innego?
Ola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To nie znaczy, że jest szara pleśń, może kwiatki zwyczajnie się nie zapyliły i dlatego odpadają.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydzielanie kropelek wody przez rośliny to nie jest rosa. Szczególnie wczesnym rankiem. To gutacja, a oznacza, że rośliny nie mogą dobrze transpirować - brak parowania - za chłodno, duże pobieranie wody przez korzenie. Woda wydzielana jest przez hydatody - otwory na brzegach blaszek liściowych.
Inaczej: roślina pobiera więcej wody niż może spożytkować, może znaczyć to również, że jest trochę za wilgotno.
Pozdrawiam, Francik
Inaczej: roślina pobiera więcej wody niż może spożytkować, może znaczyć to również, że jest trochę za wilgotno.
Pozdrawiam, Francik
Francik
Staram się podlewać co 2-3 dni i nie jest to jakaś powalająca ilość wody(ok.250ml)
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Pluszak73, spójrz na swoje foto. To klasyczny /książkowy/ przykład gutacji. To roślina w swoim języku mówi Ci nawet nazbyt wyraźnie. Zjawisko jest przejściowe. Miną spadki temperatur i automatycznie wzrośnie zapotrzebowanie na wodę - a raczej roztwory wodne składników pokarmowych.
Trawniki czy - jeszcze dobitniej - łąki i pastwiska wiosną są ciągle zroszone choć nie ma mgieł czy deszczu. To jest to właśnie zjawisko.
Pozdrawiam, Francik
Trawniki czy - jeszcze dobitniej - łąki i pastwiska wiosną są ciągle zroszone choć nie ma mgieł czy deszczu. To jest to właśnie zjawisko.
Pozdrawiam, Francik
Francik
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
Czy można stwierdzić przyczynę opadania kwiatków na widocznym na zdjęciach krzaczku? Pomidor rośnie na razie w doniczce i przez ostatnich kilka chłodnych, deszczowych dni stał w tunelu...
-- 30 maja 2014, o 20:52 --
A tu inny - rosnący w tunelu
-- 30 maja 2014, o 20:52 --
A tu inny - rosnący w tunelu
Ola
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 maja 2014, o 10:18
Na balkonie mam kilka pomidorków koktajlowych. Jeden z nich (wystawiony najwcześniej, bo przełom kwietnia i maja- trochę zmarzły) zaczął kwitnąć, ma już 2 grona, ale to niższe zupełnie uschło
Pytałam o przyczynę na wątku pomidorków koktajlowych ale podejrzewano szarą pleśń więc wklejam zdjęcia tutaj z prośbą o ocenę. Mam nadzieję, że jednak podejrzenia się nie sprawdzą, bo nie widzę oznak szarej pleśni...
Zdjęcie przedstawia listki z dziwnymi odbarwieniami, na jednym widać też uschłe grono i zdrowe grono powyżej.
https://imageshack.com/a/l0Hq/1
Pytałam o przyczynę na wątku pomidorków koktajlowych ale podejrzewano szarą pleśń więc wklejam zdjęcia tutaj z prośbą o ocenę. Mam nadzieję, że jednak podejrzenia się nie sprawdzą, bo nie widzę oznak szarej pleśni...
Zdjęcie przedstawia listki z dziwnymi odbarwieniami, na jednym widać też uschłe grono i zdrowe grono powyżej.
https://imageshack.com/a/l0Hq/1
Mam problem z tydzień temu posadzonymi pomidorami, nie wiem czy to choroba czy osłabienie po wysadzeniu.
Przed wsadzeniem do gruntu zostały spryskane miedzianem od spodu liści, zostały podlane nawozem NPK 3,3-5,1-7,6 z mikroskładnikami pokarmowymi. Zostały podsypane granulowanym obornikiem o składzie poniżej na zdj.
Może ochłodzenie 10st C i deszcze w tym tygodniu tak dobiły moje pomidorki? Co im jest? czego brak? Nie wszystkie tak wyglądają, tylko kilka
Przed wsadzeniem do gruntu zostały spryskane miedzianem od spodu liści, zostały podlane nawozem NPK 3,3-5,1-7,6 z mikroskładnikami pokarmowymi. Zostały podsypane granulowanym obornikiem o składzie poniżej na zdj.
Może ochłodzenie 10st C i deszcze w tym tygodniu tak dobiły moje pomidorki? Co im jest? czego brak? Nie wszystkie tak wyglądają, tylko kilka
To nie jest tylko wina temperatury. Gdyby tak było, to u wszystkich pomidory musiałyby tak wyglądać/ gruntowe/, bo temperatury były niskie w całej Polsce.. U mnie bynajmniej są bez zmian. Pomidory zostały zatem załatwione nawożeniem . Wbijcie sobie raz do głów, że nie wolno roślin podsypywać wysokoprocentowymi nawozami , zwłaszcza takich świeżo posadzonych o małej bryle korzeniowej.
Jak duże są to krzaki, bo ze zdjęcia nie można tego wywnioskować ?.
Jak duże są to krzaki, bo ze zdjęcia nie można tego wywnioskować ?.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Fakt, nie widać krzaka, czy to tylko jednen liść czy więcej. To wygląda mi na jakiś niedobór fosforu, tylko czy on jest spowodowany tylko i wyłącznie niską temperaturą i opadami deszczu, czy pogłębił się poprzez ten nawóz.
Widzę że pominąłem połowę wpisu forumowicz
Widzę że pominąłem połowę wpisu forumowicz
Na tych liściach widać nie tylko niedobór fosforu, ale i nadmiar potasu.