Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
Cza te pomidory rosną w pierścieniach,czy w zadołowanych doniczkach? Wydają się być strasznie wyciągnięte,jakby rosły w cieniu albo w doniczkach . Ale może to tylko moje złudzenie optyczne
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Ale szklarnię czy tunel masz chyba duży co?
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Darek, a co jest obok tunelu? cos musi rzucać cień na tunel. Niedoswietlenie i zbyt mala zawartość fosforu w przewadze azotu w glebie skutkuje tym o czym piszesz. No i weź pod uwagę duża wilgotność z powodu ograniczonego przewiewu co jest zaproszeniem dla szarej pleśni. Przez to kwiatki na kolanku zółkną i odpadają.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2014, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to są tylko pierścienie ziemia w tunelo szklarni jeśli tak to można nazwać jest dość miałka i dlatego pierścienie i ziemia torfowa w środku.krynka pisze:Cza te pomidory rosną w pierścieniach,czy w zadołowanych doniczkach? Wydają się być strasznie wyciągnięte,jakby rosły w cieniu albo w doniczkach . Ale może to tylko moje złudzenie optyczne
Możliwe że mają mało słońca od wschodu i zachodu rosną drzewa ale w środku jest dość dużo słońca w południe.
4x10 trochę mają ciasno ale dziś byłem u gościa co hoduje pomidory na handel i mają ciaśniej u niego. Rozstaw u mnie jest jakieś 50cm na 50cm niestety trochę niski przy bokach ma 1,5m u szczytu jakieś 2mjondi pisze:Ale szklarnię czy tunel masz chyba duży co?
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Ola. Dlatego w innym dziale, pokazałaś krzaki z szarą pleśnią. Chodzi o odpadające kwiaty. Zastosuj ŚOR i szybko przerabiaj wentylację.mroovka pisze:Darbo - wiem, że okienko małe Ale już dostałam reprymendę Na szczęście upałów jeszcze nie ma i mam troszkę czasu na zmiany ułatwiające wietrzenie
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
No faaaana taka przestrzeń aniołki:) ja mam ciaśniej:) bo mniejsza szklarnia a apetyt na wszystko duzy...a po dużym apetycie wielka niestrawność w postaci szarej pleśni...
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja już swoje pomidory prysnęłam na szarą. Nie mam ochoty na powtórkę z tamtego roku. Widziałam, że jest na truskawkach po deszczach i zimnie, więc czekać nie chciałam. Poszedł Topsin, mam nadzieję, że to dobry wybór.
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
No teraz już wiem Darku Przez te ostatnie 3 dni było zimno i wybrałam wydawało mi się mniejsze zło i nie otwierałam foliaka na razie krzaki potraktowałam HT, a jutro kupię Topsin - ten środek będzie ok?
Ola
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja na szarą pleśń mam przygotowane Signum -nie wiem dlaczego ale na etykiecie jest napisane ,że zwalcza szarą pleśń na pomidorach pod osłonami ( ja akurat mam w foliówce) natomiast nic nie ma o zwalczaniu szarej pleśni na pomidorach w gruncie
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Chyba chodzi o to, że pod osłonami są one bardziej na nią narażone i tylko dlatego jest tak napisane
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
One raczej mają nadmiar potasu
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Po czym tak sądzisz? Odpowiedź dla laika.