Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Ha jeśli reakcja ma być tak wybuchowa jak opisujecie to rozumię, że muszę moje OW wylać i wyprodukować od nowa... Mój roztwór tylko leciutko zamusował:(.
Po wczorajszym oprysku HT jak mi rano pięknie tymiankiem w szklarni pachniało pomidoro ufam, że Twoje mikstury są skuteczne ale przy okazji bardzo przyjemne:).
Po wczorajszym oprysku HT jak mi rano pięknie tymiankiem w szklarni pachniało pomidoro ufam, że Twoje mikstury są skuteczne ale przy okazji bardzo przyjemne:).
Witam,
pozwoliłam sobie dołączyć do doświadczeń. Moje pomidory pierwsze dawki OW w oprysku dostały już hartując się na balkonie. Dokładnie dwie.
Zareagowały pozytywnie (intensywniejsza zieleń). Wysadzone do gruntu 23.05. Po posadzeniu również opryskane OW, a po 4 dniach OW + HB.
Działkę mam 30 km od domu i dopiero jutro zobaczę jak zniosły obfite opady i ochłodzenie.
Właśnie robię miksturę HT.
Jako fakt dodam, że OW + HB podlałam dwukrotnie uporczywą białą pleśń na trawniku. Wychodzi to paskudztwo plackami i sklepowe preparaty grzybobójcze nie dawały jej rady. PO tygodniowej nieobecności na działce stwierdziłam, że pleśń się zasuszyła . Oczywiście będę powtarzać podlewanie OW +HB, bo po tych intensywnych opadach jeszcze zechce się odrodzić.
Pozdrawiam
P.S.kreda AMI-BARW, nazwę octu podam jutro, bo zostawiłam go na działce i nie pamiętam
pozwoliłam sobie dołączyć do doświadczeń. Moje pomidory pierwsze dawki OW w oprysku dostały już hartując się na balkonie. Dokładnie dwie.
Zareagowały pozytywnie (intensywniejsza zieleń). Wysadzone do gruntu 23.05. Po posadzeniu również opryskane OW, a po 4 dniach OW + HB.
Działkę mam 30 km od domu i dopiero jutro zobaczę jak zniosły obfite opady i ochłodzenie.
Właśnie robię miksturę HT.
Jako fakt dodam, że OW + HB podlałam dwukrotnie uporczywą białą pleśń na trawniku. Wychodzi to paskudztwo plackami i sklepowe preparaty grzybobójcze nie dawały jej rady. PO tygodniowej nieobecności na działce stwierdziłam, że pleśń się zasuszyła . Oczywiście będę powtarzać podlewanie OW +HB, bo po tych intensywnych opadach jeszcze zechce się odrodzić.
Pozdrawiam
P.S.kreda AMI-BARW, nazwę octu podam jutro, bo zostawiłam go na działce i nie pamiętam
Czy jest sens robić MW z kredą ,która słabo reagowała przy OW?Ilona
Aby rozstrzygnąć sprawę słabo reagujących odmian kredy mam sugestię. Kto ma taki problem niechaj odmierzy 150 ml octu spirytusowego 10 % i doda do tego 50 ml zawiesiny kredy. Jeśli kreda jest węglanem wapnia to ta ilośćkredy dodana z tymi 50 ml powinna rozpuścić się w occie całkowicie ew. z niewielką pozostałością na dnie rzędu 5 %. Jeżeli tak się stanie to dodać pozostałe 50 ml zawiesiny i zużyć do oprysków rozcieńczając zgodnie z przepisem.
Niezobojętniony zakwas może spowodować deformację liści.ilona58 pisze:Czy jest sens robić MW z kredą ,która słabo reagowała przy OW?Ilona
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 cze 2013, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja lubię eksperymenty więc wykonałem taką oto miksturę OW:
Mam kilka worków z wapnem budowlanym, które ma kilkanaście lat a trzymam je na zewnątrz- twarde jest jak skała. Miałem "pod ręką" ocet spirytusowy 10% więc 150ml poszło do butelki do tego zawiesina tego wapna-kredy 200ml. Nastąpiła burzliwa reakcja(30sek.) wszystko się rozpuściło jako, że miałem wrażenie ze cały ocet nie został zobojętniony dodałem jeszcze 50ml zawiesiny, która również się rozpuściła więc poszło jeszcze kolejne 50ml zawiesiny. Tu reakcja była już dużo słabsza - delikatne gazowanie. Uzupełniłem do 5l i po ok 24godz. płyn się sklarował pozostał lekki nadmiar kredy na dnie. 2 dni temu był wykonany testowy oprysk pomidorów 2 w gruncie i dwa w tunelu , jabłoni, pigwy, winogrona i truskawek objawów negatywnych brak.
Mam kilka worków z wapnem budowlanym, które ma kilkanaście lat a trzymam je na zewnątrz- twarde jest jak skała. Miałem "pod ręką" ocet spirytusowy 10% więc 150ml poszło do butelki do tego zawiesina tego wapna-kredy 200ml. Nastąpiła burzliwa reakcja(30sek.) wszystko się rozpuściło jako, że miałem wrażenie ze cały ocet nie został zobojętniony dodałem jeszcze 50ml zawiesiny, która również się rozpuściła więc poszło jeszcze kolejne 50ml zawiesiny. Tu reakcja była już dużo słabsza - delikatne gazowanie. Uzupełniłem do 5l i po ok 24godz. płyn się sklarował pozostał lekki nadmiar kredy na dnie. 2 dni temu był wykonany testowy oprysk pomidorów 2 w gruncie i dwa w tunelu , jabłoni, pigwy, winogrona i truskawek objawów negatywnych brak.
Cynamonek
Po pierwsze Twoje wapno budowlane to mieszanina już wodorotlenku wapnia i węglanu wapnia/ kredy/. bo inaczej nie ma prawa wydzielać się CO2.
Takie małe pytanie. Jak była przez Ciebie sporządzona zawiesina ?
Po pierwsze Twoje wapno budowlane to mieszanina już wodorotlenku wapnia i węglanu wapnia/ kredy/. bo inaczej nie ma prawa wydzielać się CO2.
Takie małe pytanie. Jak była przez Ciebie sporządzona zawiesina ?
-
- 10p - Początkujący
Wziąłem kawałek z worka rozdrobniłem odważyłem ok. 13g (mało dokładna waga) i do tego 1l wody.
Dzięki tak zrobię , bo bardzo już dużo jest owoców zawiązanych na cukiniach i patisonie.forumowicz pisze:Nikt nie jest jasnowidzem. Teoretycznie-tak.
Aby się dowiedzieć trzeba po prostu opryskiwać, nie tyle całe krzaki, co zawiązujące się owoce. I nie po fakcie, bo to nic nie da, ale zapobiegawczo. To jest podobna choroba do suchej zgnilizny pomidorów.
Co roku w jednym miejscu na trawniku po zimie robią się łyse gnijące placki i tej wiosny pryskałam
trzykrotnie OW . Pomogło , normalnie zarastało dopiero latem , a w tym roku prawie nie ma
już śladu.
Pozdrawiam
Agata
Agata
No to waga musiała być bardzo niedokładna.
Ty zużyłeś w sumie 300 ml zawiesiny czyli 39 gram substancji stałej , którą Ty nazywasz wapnem budowlanym.
Jeżeli byłoby to czyste wapno hydratyzowane to reakcja przebiegałaby tak :
Ca[OH]2 + 2 CH3COOH = Ca[ CH3COO]2 + 2 H2O
wagowo :
74 g + 120 g = 158 g + 36 g
z tej reakcji wynika, że do zobojętnienia 120 g kwasu octowego potrzeba 74 g wapna hydratyzowanego. W 150 ml 10 % octu jest tego kwasu 15 g. Zatem do zobojętnienia tych 15 g kwasu octowego potrzeba wapna :
74 x 15/120= 9,25 g
A teraz jak się przedstawia sprawa gdyby to była kreda ?.
CaCO3 + 2 CH3COOH = Ca[CH3COO]2 + CO2 + H2O
Wagowo :
100g + 120 g = 158 g + 44 g + 18 g
W tej reakcji do zobojętnienia 120 g kwasu octowego potrzeba 100 g węglanu wapnia/kredy/. Zatem do zobojętnienia 15 g kwasu octowego znajdującego się w 150 ml octu 10 % potrzeba kredy :
100 x 15/120 g = 12,5 g
Zatem gdyby to było czyste wapno hydratyzowane a w najgorszym razie czysta kreda mógłbyś maksymalnie zużyć 100 ml zawiesiny a minimum 70 ml , a nie 300 ml.
Najgorsze w tym jest to, że po dodaniu 250 ml zawiesiny , czyli 32,5 g wszystko Ci się rozpuściło- jak piszesz.
Ergo: nie wiadomo co Ty tak na prawdę rozpuszczałeś w tym occie i czym na prawdę pryskałeś ?.
Ty zużyłeś w sumie 300 ml zawiesiny czyli 39 gram substancji stałej , którą Ty nazywasz wapnem budowlanym.
Jeżeli byłoby to czyste wapno hydratyzowane to reakcja przebiegałaby tak :
Ca[OH]2 + 2 CH3COOH = Ca[ CH3COO]2 + 2 H2O
wagowo :
74 g + 120 g = 158 g + 36 g
z tej reakcji wynika, że do zobojętnienia 120 g kwasu octowego potrzeba 74 g wapna hydratyzowanego. W 150 ml 10 % octu jest tego kwasu 15 g. Zatem do zobojętnienia tych 15 g kwasu octowego potrzeba wapna :
74 x 15/120= 9,25 g
A teraz jak się przedstawia sprawa gdyby to była kreda ?.
CaCO3 + 2 CH3COOH = Ca[CH3COO]2 + CO2 + H2O
Wagowo :
100g + 120 g = 158 g + 44 g + 18 g
W tej reakcji do zobojętnienia 120 g kwasu octowego potrzeba 100 g węglanu wapnia/kredy/. Zatem do zobojętnienia 15 g kwasu octowego znajdującego się w 150 ml octu 10 % potrzeba kredy :
100 x 15/120 g = 12,5 g
Zatem gdyby to było czyste wapno hydratyzowane a w najgorszym razie czysta kreda mógłbyś maksymalnie zużyć 100 ml zawiesiny a minimum 70 ml , a nie 300 ml.
Najgorsze w tym jest to, że po dodaniu 250 ml zawiesiny , czyli 32,5 g wszystko Ci się rozpuściło- jak piszesz.
Ergo: nie wiadomo co Ty tak na prawdę rozpuszczałeś w tym occie i czym na prawdę pryskałeś ?.
Prawdopodobnie sprawcą jest grzyb Pythium ultimum zmora m. in. pól golfowych.cynamonek pisze:Co roku w jednym miejscu na trawniku po zimie robią się łyse gnijące placki
Jeśli tak, to faktycznie OW jest skuteczny in vitro przeciw temu patogenowi i już w stężeniu 0,03 % / 300 mg/l / ogranicza do zera rozrost grzybni.
-
- 10p - Początkujący
Drogi forumowicz jesteś dla mnie autorytetem czytam twoje posty od kilku lat i po cichu stosuje się do twoich rad i sugestii, które dajesz innym forumowiczom.
Tak masz rację, że to co nazwałem wapnem budowlanym w istocie już nim nie jest z racji tego, że leży na zewnątrz przez jakieś 15 lat a może dłużej. Śmiem twierdzić, że w dużym procencie jest to węglan wapnia. Waga, której użyłem to raczej wskaźnik a nie przyrząd pomiarowy mogło być tej "kredy" nie 13dkg lecz mniej. Dlatego dałem nadmiar zawiesiny dla zobojętnienia octu. Rozumuję tak, że jeżeli w zawiesinie było mniej "kredy" a dodając jej więcej ocet przereagował całkowicie a ciecz zlana z nad osadu ma założone przez Ciebie stężenie procentowe.
Pozdrawiam.
Tak masz rację, że to co nazwałem wapnem budowlanym w istocie już nim nie jest z racji tego, że leży na zewnątrz przez jakieś 15 lat a może dłużej. Śmiem twierdzić, że w dużym procencie jest to węglan wapnia. Waga, której użyłem to raczej wskaźnik a nie przyrząd pomiarowy mogło być tej "kredy" nie 13dkg lecz mniej. Dlatego dałem nadmiar zawiesiny dla zobojętnienia octu. Rozumuję tak, że jeżeli w zawiesinie było mniej "kredy" a dodając jej więcej ocet przereagował całkowicie a ciecz zlana z nad osadu ma założone przez Ciebie stężenie procentowe.
Pozdrawiam.
No tak, tylko Twój opis bardziej mi pasuje na to, że to co Ty wziąłeś za wapno to była soda amoniakalna. Część jej przereagowała burzliwie a reszta się rozpuściła.
-
- 10p - Początkujący
Na opakowaniu jest napisane "wapno hydratyzowane" i było przed 15 laty dodawane do zaprawy murarskiej.