Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p
Od: 11 wrz 2013, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.

Post »

moje 3 bazylie z kuchennego parapetu. Najwyzsza ma ok 30cm.

Obrazek
Etnavo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2011, o 17:35

Post »

Moje wyglądają tak mizernie patrząc na Twoje piękne zdrowe krzaczki. Zdradź mi ich sekret na GG .:)
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2011, o 10:59

Post »

Posiałam zioła w doniczki, ale łapie je jakaś choroba. Najpierw zamierały im korzonki i łodyżki robiły się coraz cieńsze i białe - w ten sposób "wyleciał" mi prawie cały majeranek. Teraz na bazylii i na dwóch roślinkach lubczyku "coś się dzieje". Zamierają listki, zaś łodyżki i korzonki mają się dobrze. Co to za choroba? Można jeszcze uratować te roślinki?
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Może te fotki będą wyraźniejsze:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy te roślinki nie są przypadkiem przelane? Bazylia lepiej znosi przesuszenie niż przelanie.
Ja popikowałabym je do świeżej ziemi z domieszką piasku, ze dwa dni schowała trochę w cieniu, zdecydowanie ograniczyłabym wodę. Gdy moje roślinki były takie małe to spryskiwałam je tylko wodą ze spryskiwacza.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Angela84
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Podlewam je jak już po wierzchu jest taka wysuszona ziemia, ale nie spryskiwaczem tylko tak normalnie. Przyjrzałam się teraz dokładnie i zauważyłam, że w ziemi szybko poruszają się takie malutkie, ledwo widoczne gołym okiem podłużne robaczki - szare, w słońcu koloru metalicznego. Nie jest ich dużo, bynajmniej ja zauważyłam tylko kilka. Co to za szkodniki? Czy one mogą być przyczyną takiego stanu roślinek? Niestety nie dam rady zrobić fotki tym robalkom bo są za malutkie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Taaa.. Ja swoją jedną traktowałem po spartańsku i teraz sobie kwitnie ;:oj
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Nie mam pojęcia co to za robactwo. W każdym razie koniecznie przesadź do nowej ziemi chociaż zadnej gwarancji nie ma, że tych robali nie przeniesiesz...

Daj znać za jakiś czas jak bazylki się mają.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Witam serdecznie, ja już od dłuższego czasu sieję bazylię co wiosnę do szerokiej donicy.
Mam ją na zewnątrz i mam świeżą bazylię cały sezon.Do gruntu nie sieję, bo tam atakowała ją choroba.
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
truskawkowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2014, o 10:55

Post »

A to moja bazylia, wyhodowana z nasionek wysianych pod koniec marca. Przepikowana w odpowiednim czasie do dwóch doniczek, dziś jej listki osiągają długość 10 cm, ta na zdjęciu wysoka jest na 20 cm. Mam nadzieję, że jeszcze urośnie :)
Pięknie pachnie!
Obrazek

Bazylię w drugiej doniczce wystawiłam wraz z ociepleniem do ogródka i jakoś jej to chyba nie służy, nie urosła tak, jak ta w domu. Zdziwiło mnie to o tyle, że w ubiegłym roku dostałam malutkie sadzonki, które od razu wsadziłam do ogródka i pięknie się rozkrzewiły, rosły aż do pierwszych przymrozków.
W tym roku wysiałam nie tylko w domu, ale i w ogrodzie, mija już chyba z półtora miesiąca, a ona ledwo co wystartowała spod ziemi. Chociaż za duży sukces uważam już sam fakt, że się w ogóle pojawiła. W każdym razie zapowiada się, że świeżej bazylii będę miała pod dostatkiem do końca roku :)
Etnavo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2011, o 17:35

Post »

Oregano
[/URL] Obrazek

Ja myślałem że ja mam za gęsto posadzone, ale widzę że sadzicie gęściej :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Chyba je trochę przelałem, niektóre listki mają plamki.. i coś słabo mi rosną.. WOLNO
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p

Post »

Angela84 pisze:Podlewam je jak już po wierzchu jest taka wysuszona ziemia, ale nie spryskiwaczem tylko tak normalnie. Przyjrzałam się teraz dokładnie i zauważyłam, że w ziemi szybko poruszają się takie malutkie, ledwo widoczne gołym okiem podłużne robaczki - szare, w słońcu koloru metalicznego. Nie jest ich dużo, bynajmniej ja zauważyłam tylko kilka. Co to za szkodniki? Czy one mogą być przyczyną takiego stanu roślinek? Niestety nie dam rady zrobić fotki tym robalkom bo są za malutkie.
mogą to być np ziemiórki.
Zauważyłaś aby obok bazylii latały małe czarne muszki? wyglądają jak mini komary. Ja mam z nimi również problem od dłuższego czasu i tempie je jak tylko mogę. Po pierwsze radziłabym kupić żółte lepy do doniczek (ja mam Brosa, są fajne). Zrobić też możesz tzw pułapki, czyli mieszankę wody (ok 1/2 szklanki, octu jabłkowego łyżka, trochę płynu do naczyń i np kurkumy do zabarwienia na żółto) i postawić je przy doniczkach. Dorosłe owady ziemiórki czyli te muszki ciągnie do koloru żółtego i zapachu octu. Muszki ziemiórki wpadną i się utopią. Tępiąc dorosłe osobniki będziesz zapobiegała składaniu nowych jaj w doniczkach i wylęganiu się nowych larw. Larwy ziemiórki w małej ilości podobno nie szkodzą roślinom, ale jak jest ich dużo, to może być tak jak w przypadku Twoich młodych bazylii. Przesuszenie w tym przypadku jest gorsze, bo ziemiórki jak mają za sucho to wędrują niżej gdzie są młode korzenie i je podgryzają i sprawiają że roślinka obumiera.
Na larwy w doniczce są też podobno sposoby, wodą z czosnkiem się podlewa lub woda utlenioną z wodą w stosunku 1:4. Ja próbowałam i tego i tego. Nie wiem czy podziałało, myślę, że tak. Generalnie mi część bazylii padła, część dałam w grunt gdzie ziemiórki nie są im groźne, a na 3szt w kuchni chucham i dmucham i stosuje te metody o których wyżej napisałam. "Moje" larwy w doniczkach są szarawe lub białe.

W moim dzienniku na 5 stronie pisałam na temat właśnie moich ziemiórek, możesz sobie spojrzeć. Wpis z dnia 9 kwi 2014, godz:13:17

Jeżeli to jest inne robactwo to nie wiem jak pomóc
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p

Post »

Nie moge juz edytować, więc tworze nowy post.

Dorzucę fotki swoich bazylii z kuchennego parapetu, te 3 sztuki o których wcześniej wspominałam :)
Ale zacznę od samego poczatku.

Bazylię posiałam 16.04.2014r.

Popikowane do doniczek kwadratowych 25.04
Obrazek

3 wybrane bazylie zostały w kuchni na parapecie i sobie ładnie rosły, aż do 20.05 kiedy to postanowiłam je przesadzić do większych doniczek:
Obrazek

3 dni po przesadzeniu do nowych, wiekszych doniczek:
Obrazek

Bazylia z parapetu prezentuje się na dzień dzisiejszy tak (wyższa, Smak&Zdrowie), najwyższa ma już ponad 30cm:

Obrazek Obrazek

moje kochane maleństwa :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”