Gazania Cz.2
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gazania
Witam mam te kwiaty od kilku dni na balkonie w donicy, ale zauważyłem że dla tej rośliny musi zawsze świecić słońce i to prosto na nią bo gdy tylko chmurka zasłoni słonko ,kwiaty tej rośliny się zamykają i są nie za bardzo atrakcyjne ,troszkę żałuje że zakupiłem tą roślinę jest piękna aby gdy świeci słonko, szkoda.
po zajściu słonka
po zajściu słonka
Niestety, taka już gazanii uroda. Choć ponoć istnieją już odmiany mniej wrażliwe na brak słońca.
Nie jest to na pewno roślina na deszczowe lato
Ale za to kwitnie całe lato, aż do przymrozków. Gdybym miała warunki, zimowałabym ją,l wtedy pewnie już teraz miałabym kwiaty.
Nie jest to na pewno roślina na deszczowe lato
Ale za to kwitnie całe lato, aż do przymrozków. Gdybym miała warunki, zimowałabym ją,l wtedy pewnie już teraz miałabym kwiaty.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam chcialam zapytac o czerwone robaczki pełzajace wokół skrzynek balkonoiwych na balkonie ,co to za stwory,czy szkodza rośliną.
Ostatnio w domu go znalazłam czy szkodzi też nam,dzieciom.
Ostatnio w domu go znalazłam czy szkodzi też nam,dzieciom.
Na temat czerwonych robaczków się nie wypowiem, ale zdziczałe króliki rozprawiają się z gazanią błyskawicznie
Po mojej prawie nic nie zostało
Po mojej prawie nic nie zostało
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Ja posiałam w tym roku po raz pierwszy i bardzo się rozczarowałam, więcej nie będę. Za dużo z nią zachodu, a efekty mało zadowalające. Na początku Rosario słabo rosła, a teraz się wzięła i jakoś idzie, a błyszcząca to porażka
Rosario:
Rosario:
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Hmm, ja mam uczucie, że rosną ładnie. Wysadzałam je pod pąkiem. Teraz zostały mi ogryzki
Podobna rzecz przytrafiła się złocieniom karłowym. Nie znoszę kicaczy.
Podobna rzecz przytrafiła się złocieniom karłowym. Nie znoszę kicaczy.
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja co prawda nie mam problemu z królikami, ale na moje posiane czychają ślimaki, które lubią sobie na gazaniach ucztować po deszczu.
Pozdrawiam Paulina
Ech, jestem tym dość przygnębiona; takie były ładne a zostały same kikuty.
Aniu, my skonstruowaliśmy żywołapkę i wiosną je łapaliśmy i właśnie wywoziliśmy. U nas króliki też sąsiad wypuścił i zdziczały. Przez jakiś czas było spokojniej, ale kolejne pokolenie się pojawiło i czyni spustoszenie ogrodowe. Żywołapkę już przyniosłam z powrotem, zastanawiam się tylko na co je zwabić. Wiosną było łatwo bo byle marchewka była dla nich rarytasem.
Aniu, my skonstruowaliśmy żywołapkę i wiosną je łapaliśmy i właśnie wywoziliśmy. U nas króliki też sąsiad wypuścił i zdziczały. Przez jakiś czas było spokojniej, ale kolejne pokolenie się pojawiło i czyni spustoszenie ogrodowe. Żywołapkę już przyniosłam z powrotem, zastanawiam się tylko na co je zwabić. Wiosną było łatwo bo byle marchewka była dla nich rarytasem.
- janek45
Mam pytanie czy obrywać przekwitnienie kwiaty?
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, nie będą szpecić i osłabiać rośliny, chyba, że chcesz zebrać nasiona
- janek45
Dziękuję Magdo własnie tak myślałem bo kwitną tylko przy pełnym słonku to przekwitnięte szpecą ,jak by roślina była zaniedbana.