Trawnik po zimie cz. 2
Re: Trawnik po zimie cz. 2
Miałem na myśli aerację. .
Stawiałbym, że to jest przyczyną. Walec do trawników to nie to samo co zagęszczrka. Ziemia mogła zostać zbyt ubita a to musi utrudniać ukorzenianie się trawy. Niektóre ziarna pewnie nie wzeszły stąd łyse place.granicus pisze:ziemia jest twarda jak beton (na samym początku ubijałem działkę zagęszczarką w celu wyrównania). Może trawa nie ma siły się ukorzenić?
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zagęszczarki praktycznie zawsze używam, tylko jej waga jest istotna !
Więc co takiego wg Ciebie jest przyczyną? Nieodpowiednia ziemia, nie trzymająca wody w wierzchniej warstwie?
- PiotrekP
Trudno zdiagnozować problem przez Internet . Tylko wizyta da 100% pewnosci. Jaka wagę miała maszyna? Mimo to gleba jest nieodpowiednia, dobra ziemia pod trawnik nie ma prawa zbić się w beton
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 lip 2012, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Warto po zimie zdecydować się na wertykulację trawnika, to takie quasi-spa dla zmęczonej trawy, na szczęście nasz sąsiad ma wertykulator spalinowy Stigi i zawsze nam go użycza
Maszyna 150 kg.. spróbuję rozluźnić ziemię chodząc w butach ze szpilkami, ale nowo dosiewana trawa na dobrze przygotowanej ziemi tez wypuszcza czerwone źdźbła.. Dziwne rzeczy.
Najlepiej przeczytaj artykuł choroby traw objawy i zwalczanie i po dokładnym obejrzeniu swojej trawy, może dojdziesz co męczy twój trawnik. Moim zdaniem to może być czerwona nitkowatość lub różowa plamistość, ale nie znam się tak naprawdę na trawnikach, mam książkę "Piękny trawnik" i to na jej podstawie nam taką sugestię, ale wszystko musisz sprawdzić sam.
Magda
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 50p
- Od: 15 maja 2012, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Używasz zagęszczarki do utwardzania gleby pod zasiew trawy? Jakiej wagi jeśli mogę spytać? Pierwszy raz się spotykam aby ktoś do tego celu używał zagęszczarki (chyba, że ją przesuwasz jak walec po glebie )PiotrekP pisze:Zagęszczarki praktycznie zawsze używam, tylko jej waga jest istotna !
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zagęszczarka to błąd jedynie jakbyś na ubitą glebą nałożył kolejną warstwę luźniejszej ziemi do siewu to by korzenie miały łatwiej się rozwijać.
Dziś proponuję dokonać rozluźnienia gleby najlepiej grabie do wertykulacji bo bieganie z kolcami po terenie może zająć troszkę czasu. Przepiaskować teren i nawóz rozsiać.
Dałbym coś co ma więcej PK i by rozwinąć system korzeniowy więc musisz na polifoskę się zdecydować lub coś z NPK ale mające więcej PK.
PK też na jesień wysiewasz tak we wrześniu do połowy by zminimalizować skutki mrozu i latem suszy.
Wiosną rzucaj Salmag lub Grassofosce po 3-5 dniach trawnik będzie ciemno zielony.
Dziś proponuję dokonać rozluźnienia gleby najlepiej grabie do wertykulacji bo bieganie z kolcami po terenie może zająć troszkę czasu. Przepiaskować teren i nawóz rozsiać.
Dałbym coś co ma więcej PK i by rozwinąć system korzeniowy więc musisz na polifoskę się zdecydować lub coś z NPK ale mające więcej PK.
PK też na jesień wysiewasz tak we wrześniu do połowy by zminimalizować skutki mrozu i latem suszy.
Wiosną rzucaj Salmag lub Grassofosce po 3-5 dniach trawnik będzie ciemno zielony.
- PiotrekP
Iceman0 pisze: Używasz zagęszczarki do utwardzania gleby pod zasiew trawy? Jakiej wagi jeśli mogę spytać? Pierwszy raz się spotykam aby ktoś do tego celu używał zagęszczarki (chyba, że ją przesuwasz jak walec po glebie )
Zagęszczarka 50kg. Przed wysiewem wszystko przejeżdzam wertykulatorem. Przy mniejszych powierzchniach tylko walec. Dobrze przygotowana ziemia pod trawnik nie ma prawa zbić się przy zagęszczarce 50kg, przecież to jest mała waga.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nic nie jest nie tak.
Trawa rośnie normalnie.
Jedyna uwaga to a) jeśli jeszcze nie wzeszła równo to b)rzadko posiana.
Trawa rośnie normalnie.
Jedyna uwaga to a) jeśli jeszcze nie wzeszła równo to b)rzadko posiana.