Sukulenty - chromat II
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty - chromat II
Żaneta, ja na escobariach się nie znam kompletnie, np. nie wiedziałem, że to synonim coryphantha, jak bym wiedział to był od Dohnalika zamówił nasiona vivipara. Ale mnie to nie przeszkadza, szukam swego kaktusowego miejsca, "zwykłe" kaktusy u mnie rosną ...tak sobie to spróbuje z tymi co lubią zimno.
Dzięki Heniu za odwiedziny
Beato, tak trzymam na balkonie, no nie dziś bo przesadzałem. Cieniuje tylko jak się zrobi powyżej 27-28C, haworsje i gasterie łatwo przypalić jak nie są napite lub po przesadzeniu. Zresztą zdarzyło mi się to i w tym roku, ale wielkich strat nie ma (ufff) tylko kilka będzie nie równomiernie rosnąć, ale to się wyrówna.
Najlepiej rośnie mi (formy) H.bolusii aby miała cień i wodę to szybko rośnie. H.xiphiophylla może doprowadzić do rozpaczy, łatwo traci korzenie. Ogólnie arachnoidea rośnie stosunkowo wolno.
Co do wełnowców to miałem kiedyś na H.truncata a tak nigdy. Kudłatych nie rusza, a na pozostałych jak mam to też nie bardzo. Na gasteriach w zeszłym roku coś próbowały ale nie widziałem nigdy by zostały na dłużej prędzej szły na gymnocalycia. Mospilan/Bi58 i po kłopocie
Wpis.
http://haworthia.blogspot.com/2014/06/h ... 07157.html
Dla szczegółowych
arachnoidea 'setata' sensu Bayer
Haworthia azurea(decipiens'minor'/cooperi 'viridis') lub jak kto woli podobno isabellae sensu Bayer
(myślę, że nikt nie wie co to)
a ...że lubię zagadki to pewnie pojawią się w tym roku takie wpisy na blogu.
Dla porównania od lewej arachnoidea(zwykła), scottii(arachnoidea nigricans) i pellucida(decipiens 'minor/viridis) z zeszłego roku fota
Dzięki Heniu za odwiedziny
Beato, tak trzymam na balkonie, no nie dziś bo przesadzałem. Cieniuje tylko jak się zrobi powyżej 27-28C, haworsje i gasterie łatwo przypalić jak nie są napite lub po przesadzeniu. Zresztą zdarzyło mi się to i w tym roku, ale wielkich strat nie ma (ufff) tylko kilka będzie nie równomiernie rosnąć, ale to się wyrówna.
Najlepiej rośnie mi (formy) H.bolusii aby miała cień i wodę to szybko rośnie. H.xiphiophylla może doprowadzić do rozpaczy, łatwo traci korzenie. Ogólnie arachnoidea rośnie stosunkowo wolno.
Co do wełnowców to miałem kiedyś na H.truncata a tak nigdy. Kudłatych nie rusza, a na pozostałych jak mam to też nie bardzo. Na gasteriach w zeszłym roku coś próbowały ale nie widziałem nigdy by zostały na dłużej prędzej szły na gymnocalycia. Mospilan/Bi58 i po kłopocie
Wpis.
http://haworthia.blogspot.com/2014/06/h ... 07157.html
Dla szczegółowych
arachnoidea 'setata' sensu Bayer
Haworthia azurea(decipiens'minor'/cooperi 'viridis') lub jak kto woli podobno isabellae sensu Bayer
(myślę, że nikt nie wie co to)
a ...że lubię zagadki to pewnie pojawią się w tym roku takie wpisy na blogu.
Dla porównania od lewej arachnoidea(zwykła), scottii(arachnoidea nigricans) i pellucida(decipiens 'minor/viridis) z zeszłego roku fota
Pozdrawiam Krzysiek
- Nadzieja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne sieweczki. Bardzo mi się podobają
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popatrzyłem, poczytałem - warto tu zaglądać.
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Dzięki Kasiu za odwiedziny Heniu za miłe słowa,
Chyba te kudłate mi najbardziej przypadają do gustu, kurczę, jak patrzę na te rośliny to większość z nich to zagadka co to itd. pomimo, że opisane, a to lubię jak coś jest nie oczywiste podobne ale jakie inne
Chyba te kudłate mi najbardziej przypadają do gustu, kurczę, jak patrzę na te rośliny to większość z nich to zagadka co to itd. pomimo, że opisane, a to lubię jak coś jest nie oczywiste podobne ale jakie inne
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
A ja już zagadek nie lubię - zmieniania etykiet również.
Staram się zdobywać rośliny z pewnych źródeł i potem się nie martwić o ich pewność gatunkową...
A jeśli już to Krzysztof przyjedzie, powie co jest nie tak... a ja zapomnę i dalej jest jak było.
Staram się zdobywać rośliny z pewnych źródeł i potem się nie martwić o ich pewność gatunkową...
A jeśli już to Krzysztof przyjedzie, powie co jest nie tak... a ja zapomnę i dalej jest jak było.
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Heniu moje teraz są tylko z "pewnych" źródeł, ale sam wiesz, że systematyka potrafi szybciej się zmieniać niż wyblakną Ci etykiety, a w kilku przypadkach można mówić o bezpiecznym oznaczeniu tylko jak się pisze H.sp.
np.Haworthia azurea(decipiens'minor'/cooperi 'viridis') lub jak kto woli podobno isabellae sensu Bayer i pellucida(decipiens 'minor/viridis) ja tam widzę lekkie podobieństwo w kwiatach, jeszcze poczekam, aż mi zakwitnie po prostu zwykła decipiens, ale też może komuś się trafi cooperi z kwiatami to chętnie zobaczę. Tu jestem bardziej za decipiens 'minor' niż przeciw.
np.Haworthia azurea(decipiens'minor'/cooperi 'viridis') lub jak kto woli podobno isabellae sensu Bayer i pellucida(decipiens 'minor/viridis) ja tam widzę lekkie podobieństwo w kwiatach, jeszcze poczekam, aż mi zakwitnie po prostu zwykła decipiens, ale też może komuś się trafi cooperi z kwiatami to chętnie zobaczę. Tu jestem bardziej za decipiens 'minor' niż przeciw.
Pozdrawiam Krzysiek
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Krzysiu piękne te Twoje czupryniaste ja mam tylko jedną ,ale już ładna kępka się robi ,ma nawet dwa odrosty.
Co prawda nie zostawiam śladu( bo co ja mądrego mogę napisać u takiego znawcy ) ,ale zaglądam do Ciebie z ciekawością
Co prawda nie zostawiam śladu( bo co ja mądrego mogę napisać u takiego znawcy ) ,ale zaglądam do Ciebie z ciekawością
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
żaden ze mnie znawca, nie wiem, nie znam się .......zarobiony jestem
Każda twoja wizyta jest w tym temacie mile widziana.
Każda twoja wizyta jest w tym temacie mile widziana.
Pozdrawiam Krzysiek
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
dziękuje Aniu
niedługo wystawa to pojawi się relacja pewnie
niedługo wystawa to pojawi się relacja pewnie
Pozdrawiam Krzysiek
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Mój skromy debiut wystawowy, te kilka roślin zabrałem autobusem
pełna fotorelacja w temacie PTMK Lublin
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4718045
pełna fotorelacja w temacie PTMK Lublin
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4718045
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szacun za ten autobus . Roślinki świetnie zniosły wyprawę, przynajmniej w sobotę wyglądały świetnie
- hen_s
Nie było skromnie - było ładnie i konkretnie. Do tego nie trzeba jak się okazuje dużej ilości dużych roślin., liczy się po prostu ich jakość