Pompa ogrodowa, ale jaka ?Jaką polecacie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pompa ogrodowa a podłączenie węża.

Post »

Witaj Na Forum!
Wojciech08 pisze:to taka zwykła pompa bez tego koła na górze.?
Koło u góry to ma np. korbowód kołowrotu studni z korbą, a pompa ogrodowa tłokowa raczej ciśnienia nie wytworzy... http://www.bazarek.pl/produkt/3929182/p ... encie.html
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Wojciech08
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2014, o 11:21

Post »

Tak dokładnie to jest abisynka, ta pompa która mam. Ogród mam od dwóch miesięcy a pompa już tam była więc wyboru i tak nie miałem. Mam rozumieć, że w takim razie nie da się zrobić tego tak jak mówił to kolega Młodzieniec? :/
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

młodzieniec pisał o elektrycznej pompie, Ty masz ręczną. Nie znam konstrukcji tej konkretnej Twojej- sprawdź jej zasadę działania, może ma jakiś tłok.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli na ogrodzie jest możliwość podłączenia prądu, to można wrzucić pompę elektryczną bezpośrednio do studni i podłączyć wąż. Mam tak u siebie na ogrodzie.
Bożena
Wojciech08
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2014, o 11:21

Post »

Własnie nie ma możliwości podłączenia prądu :/
Shajbus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2014, o 00:47

Pompa z filtrem

Post »

Witam. Chcę zakupić pompę wodną wraz z filtrem tylko jestem laikiem w tych sprawach wiec proszę was o pomoc.
Oczko ma 1.2 w najgłębszym miejscu wchodzi około 3.5tyś litrów. Chcę wydać max 350zł
anthony5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 wrz 2011, o 09:14

Re: pompa do wody

Post »

Dzień dobry!
Przepraszam z góry, że się podłączę pod Wasz wątek, jednak nie wiem, czy jest sens zakładać kolejny. Otóż mam pilny problem, stąd moja wielka prośba, bo wpadłem na pomysł, żeby kupić pompę, jednak teraz po zakupie i zapoznaniem się z instrukcją dotarło do mnie, że chyba ta pompa nie będzie odpowiednia do moich zamierzeń. Więc dlatego pilna prośba z mojej strony o pomoc, bo jeśli pompa nie będzie ok, to ją po prostu oddam/wymienię na inną (odpowiednią). Dlatego też nie chcę z nią eksperymentować, żeby przypadkiem nie uszkodzić. No i w dodatku, aby wypróbować konieczne byłoby kupienie specjalnego węża zasysającego z zaworem, a więc dodatkowy, być może niepotrzebny koszt.
Więc potrzebuję pompy do pompowania bardzo płytkiej wody (ok.2cm, ale im płytszą będzie "zbierać, tym lepiej). Nie są to duże ilości (trudno określić co do litra - powiedzmy mw. od kilku litrów do ~50l, a jeśli- oczywiście, jeśli wypompuje również 100 to tym lepiej. Wody czystej, w sensie bez błota czy mułu ale nie tak czystej jak z kranu.

Myślałem, że do takiego celu i jeszcze przy okazji być może przyda się do innych - odpowiednia będzie pompa ogrodowa, na którą natknąłem się w Aldi, a że pozostał ostatni egzemplarz, więc ...bezmyślnie ją kupiłem.

Spodziewałem się, że będą mógł nią pracować mniej więcej jak odkurzaczem, czyli będę mógł wziąć w rękę wąż zasysający i przysunąć go do płytkiego miejsca z wodą, pompa oczywiście będzie ustawiona kilka metrów dalej w suchym miejscu i przetłoczy tą wodę kilka(~naście) metrów dalej w oczekiwane przeze mnie miejsce.
A tu w instrukcji czytam, że chyba taka pompa nie może zassać powietrza, czyli ? nie sprawdzi się do tak płytkiej wody?
Po drugie czytam, że przed pompowaniem trzeba zalać wodą jakiś zawór?, czyli - jeśli dobrze zrozumiałem, trzeba wziąć lejek i nalać wody w otwór w pokrywie pompy?
Proszę powiedzcie co o tym sądzicie, tzn. czy ta pompa, którą kupiłem się do takiego celu nadaje, czy ją oddać?
Czy jest jakaś, która byłaby ok i proszę podpowiedzcie jaka to byłaby? Ta ogrodowa jest jak do tego celu raczej za mocna, bo potrzeba przetłoczyć wodę na kilkanaście metrów po nierównej powierzchni - różnica poziomu ok 1,5 m.
Bardzo Was proszę o pilną podpowiedź.

Pozdrawiam!
Antek
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Re: pompa do wody

Post »

będę musiał Cię rozczarować. Żadna pompa nie ściągnie tak płytkiej wody.
Musisz zrobić studzienkę, gdzie ta płytka woda z powierzchni będzie się zbierać. takie tam wiadro w podłodze. Do tej dziękuję wstawiasz pompę i pompujesz, gdy studzienka jest pełna.

Technicznie rzecz wykonalna co planowane było, ale nie w oparciu o pompy ogrodowe. (musiałoby to być coś w rodzaju odkurzacza piorącego).
Shajbus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2014, o 00:47

Re: Pompa i filtr

Post »

Co sądzicie o "BIO-FILTR KAMUFLAŻ + POMPA 2000l/h + WĄŻ + GRATIS" na allego ,uzyskam czystą wode taka pompą i filtrem??
MisiekXL
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 kwie 2014, o 23:21

Post »

Zostaje Ci mała motopompa spalinowa albo poszukaj starej pompy ŚREM - takiej z kulą na górze ona była ssąco-tłocząca miała nawet końcówkę pod wąż.
Awatar użytkownika
kobyl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 09:36

Re: Jaka pompa do studni do podlewania? Stara się spaliła.

Post »

mam bardzo podobny problem z pompą w studni..... Kupilem w tamtym roku pompe w hydropie, przerabiałem z ich konsultacjami każdą opcję. Byli nawet na tyle mili że zaproponowali mi wymianę towaru tak na wszelki wypadeek, żeby upewnić się że problem nie leży po ich stronie. I tak od tego czasu pompa co jakiś czas nie zasysa... włącza się, pracuje ale wody nie pompuje. Problem nie jest jakiś straszny, żal mi tylko roślin które zaopatrywała w wodę w czasie upału...mam ponad hektarowy ogród który trzeba zaopatrywać w wodę... zazwyczaj wyglądało to tak, że włączałem pompę na jakiś czas z wąż był przekładany w różne miejsca tak, żeby podlać wszystko konkretnie...Sam już nie wiem co z tym fantem zrobić. W wiadrze pompa zasysa wodę a w studni już nie..... Znalazłeś może jakieś rozwiązanie?
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Jaki poziom wody w studni? Bo taka pompa może zassać max z 7 m, a jak do tego jest długi wąż do podlewania, to ta głebokość maleje. Poziom wody w studni zwykle nie jest stały więc warto zaglądać, czy pompa ma co zassać. Na sucho nie powinna pracować. Jak studnia głeboka na 10 m to już pompa głebinowa się kłania.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kobyl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 09:36

Post »

Właśnie tak mi to wyjaśnili w końcu ( bo zadzwoniłem do tej hurtowni z której brałem pompę ), problem był ze zmiennym poziomem wody czego początkowo nie zaobserwowałem.Narobiłem zamieszania a teraz siedze i sam się smieje ze swojej glupoty;d
hudy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 maja 2013, o 10:57

Pompa jaką polecacie

Post »

Witam. Panowie i Panie mam przy domu zbiornik 1000L podłączony pod rynnę z dachu. Woda służy głównie do podlewania kwiatów i warzyw. Niestety napełnienie konewek i bieganie z nimi po całym ogrodzie jest dość meczące i czasochłonne. Kupiłem redukcję do tego zbiornika by podłączyć wąż ogrodowy jednak zdaje sobie sprawę z tego iż ciśnienie na wyjściu będzie niewystarczające by cokolwiek podlać. Może macie jakiś pomysł jak zwiększyć ciśnienie na wyjściu z węża. Wiem że muszę zastosować jakąś pompę. Może ktoś z was pomoże w wyborze gdyż ja się na tym w ogóle nie znam. Potrzebował bym pompę którą mogę podłączyć do tego zbiornika najlepiej pod kran np wężem gdyż od góry mam zamontowana rynnę oraz taką gdzie będę mógł do niej podłączyć wąż ogrodowy do podlewania. Nie wiem jaka musi mieć wydajność taka pompa. Potrzebuję podlewać kwiaty i warzywa ok 20-30 metrów od zbiornika.
Awatar użytkownika
rychoo
100p
100p
Od: 24 mar 2014, o 20:47

Re: Zbiornik 1000L + wąż ogrodowy- jaka pompa do tego?

Post »

Jeśli dobrze zrozumiałem potrzebujesz pompy przepływowej do zwiększania ciśnienia w instalacji.
pozdrawiam
Ryszard
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”