Śliwa - CHOROBY
Re: Moja śliwa Herman choruje
Marek58 sprawdziłem swoją młodą śliwkę Herman. Tak samo mam dużo dziur w liściach. Pamiętam że w tamtym roku było to samo i drzewko jakby przygotowywało się szybko do jesieni. W tym roku ma dużo przyrostów, była mocno formowana ale objawy nadal są.
Oto kilka fotek
Oto kilka fotek
- Marek58
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 maja 2008, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda jak kędzierzawość liści brzoskwini. Być może śliwa Herman także jest atakowana przez kędzierzawość liści.
Kędzierzawość liści brzoskwini jest zmorą wszystkich ogrodników i sadowników. Gdy jednak zastosujemy odpowiednie opryski we właściwym czasie, nie powinniśmy mieć problemów z tą chorobą. Grzyb atakuje wczesną wiosną podczas nabrzmiewania paków. Sprzyja temu wilgotne powietrze, którego na przedwiośniu nie brak.
Łatwo zauważyć objawy choroby, które pojawiają się latem głównie na liściach ? są wyraźnie zdeformowane i zgrubiałe. Z czasem widać worki zarodnikowe, liście zmieniają kolor na szary, potem czerwony i w końcu usychają. Rzadziej objawy pojawiają się na innych częściach drzewa, ale też są łatwe do wykrycia. Kwiaty zasychają, pędy nabrzmiewają, a owoce ulegają deformacji.
Z tą chorobą walczy się jednak na przedwiośniu. Sądzę jednak że oprysk spóźniony powinien przynajmniej ograniczyć występowanie choroby.
Jak pokonać kędzierzawość liści na przedwiośniu?
Kędzierzawość liści brzoskwini jest zmorą wszystkich ogrodników i sadowników. Gdy jednak zastosujemy odpowiednie opryski we właściwym czasie, nie powinniśmy mieć problemów z tą chorobą. Grzyb atakuje wczesną wiosną podczas nabrzmiewania paków. Sprzyja temu wilgotne powietrze, którego na przedwiośniu nie brak.
Łatwo zauważyć objawy choroby, które pojawiają się latem głównie na liściach ? są wyraźnie zdeformowane i zgrubiałe. Z czasem widać worki zarodnikowe, liście zmieniają kolor na szary, potem czerwony i w końcu usychają. Rzadziej objawy pojawiają się na innych częściach drzewa, ale też są łatwe do wykrycia. Kwiaty zasychają, pędy nabrzmiewają, a owoce ulegają deformacji.
Z tą chorobą walczy się jednak na przedwiośniu. Sądzę jednak że oprysk spóźniony powinien przynajmniej ograniczyć występowanie choroby.
Jak pokonać kędzierzawość liści na przedwiośniu?
- Oprysk wykonujemy wczesną wiosną w okresie nabrzmiewania pąków, najpóźniej gdy pękną pierwsze pąki (marzec ? kwiecień).
- Do oprysku używamy środka Syllit 65 WP w stężeniu podanym na opakowaniu.
- Oprysk wykonujemy, gdy temperatura przekroczy 6°C ? w niższej temperaturze oprysk jest nieskuteczny.
- Środek grzybobójczy rozrabiamy w letniej wodzie.
- Roślinę pryskamy bardzo dokładnie ? zalewamy ją.
- Do cieczy możemy dodać mydła ogrodniczego, dzięki czemu środek lepiej przyklei się do gałęzi.
- Oprysk wykonujemy dwukrotnie w odstępie tygodnia.
- Zbieramy wszystkie opadłe gałęzie i owoce, jeśli nie zrobiliśmy tego jesienią, a następnie palimy.
obok mam posadzone akurat brzoskwinie. Co prawda stosowałem środki zapobiegawcze, dlatego praktycznie nie występuje u mnie kędzierzawość liści, ale czy to na pewno będzie to. Podejrzewam po ostatnich czytaniach czy to nie są jakieś szpeciele.
- Marek58
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 maja 2008, o 15:50
Nie sądzę by to były szpeciele, które widoczne są na liściach jako pęcherzyki:
Szpeciel śliwowiec. Występuje dotychczas w niewielkim nasileniu w naszym kraju, ale ? ze względu na to, że uszkadza zarówno liście, jak i zawiązki owoców ? jest wyjątkowo niebezpieczny. Zasiedlone zawiązki, początkowo słabo zdeformowane, rosną wolniej, ale w miarę wzrostu ich zniekształcenia mogą przybierać kształt kalafiora, zrakowaceń, itp.
Szpeciele wychodzą z ukryć zimowych w okresie ukazywania się pierwszych liści, na których początkowo żerują. Następnie przechodzą na kwiaty i na powstające zawiązki owocowe. Od pełni kwitnienia pojedyncze osobniki wchodzą pod skórkę liści i żerują w miękiszu tworząc charakterystyczne zagłębienia, a potem galasy,
Galasy na liściach śliwy powstałe w wyniku żerowania szpeciela śliwowca
które są początkowo żółtawe lub zielonożółte, a potem mają odcień różowy lub czerwonawy. Charakterystycznym objawem żerowania szpeciela śliwowca jest to, że największe skupienia galasów powstają na brzegach liści lub wzdłuż nerwu głównego. Wewnątrz galasów można znaleźć wszystkie stadia rozwojowe. W ciągu sezonu wegetacyjnego może rozwijać się kilka pokoleń tego szkodnika. Rozwój od jaja do formy dorosłej trwa, zależnie od przebiegu pogody, od 2 do 5 tygodni. Pojedyncze samice zaczynają poszukiwać miejsc zimowania już w lipcu, jednak masowa migracja na zimowanie następuje w sierpniu. W przebarwionych starych galasach pod koniec sierpnia trudno znaleźć nawet pojedyncze osobniki.
Polecam lekturę artykułu: Profilaktyka przeciwgrzybicza, kędzierzawość liści brzoskwiń, parch jabłoni, dziurkowatość liści ? wczesne zapobieganie pod adresem
http://przydomoweogrody.pl/profilaktyka ... obieganie/
Szpeciel śliwowiec. Występuje dotychczas w niewielkim nasileniu w naszym kraju, ale ? ze względu na to, że uszkadza zarówno liście, jak i zawiązki owoców ? jest wyjątkowo niebezpieczny. Zasiedlone zawiązki, początkowo słabo zdeformowane, rosną wolniej, ale w miarę wzrostu ich zniekształcenia mogą przybierać kształt kalafiora, zrakowaceń, itp.
Szpeciele wychodzą z ukryć zimowych w okresie ukazywania się pierwszych liści, na których początkowo żerują. Następnie przechodzą na kwiaty i na powstające zawiązki owocowe. Od pełni kwitnienia pojedyncze osobniki wchodzą pod skórkę liści i żerują w miękiszu tworząc charakterystyczne zagłębienia, a potem galasy,
Galasy na liściach śliwy powstałe w wyniku żerowania szpeciela śliwowca
które są początkowo żółtawe lub zielonożółte, a potem mają odcień różowy lub czerwonawy. Charakterystycznym objawem żerowania szpeciela śliwowca jest to, że największe skupienia galasów powstają na brzegach liści lub wzdłuż nerwu głównego. Wewnątrz galasów można znaleźć wszystkie stadia rozwojowe. W ciągu sezonu wegetacyjnego może rozwijać się kilka pokoleń tego szkodnika. Rozwój od jaja do formy dorosłej trwa, zależnie od przebiegu pogody, od 2 do 5 tygodni. Pojedyncze samice zaczynają poszukiwać miejsc zimowania już w lipcu, jednak masowa migracja na zimowanie następuje w sierpniu. W przebarwionych starych galasach pod koniec sierpnia trudno znaleźć nawet pojedyncze osobniki.
Polecam lekturę artykułu: Profilaktyka przeciwgrzybicza, kędzierzawość liści brzoskwiń, parch jabłoni, dziurkowatość liści ? wczesne zapobieganie pod adresem
http://przydomoweogrody.pl/profilaktyka ... obieganie/
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Śliwa - owoce częściowo obumierają. Co może być przyczyną?
Na liściach nie ma jaśniejszych przebarwień,marmurka?
https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... iwy+szarka
https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... iwy+szarka
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Na kędzierzawość liści sam miedzian nie wystarczy. Miedzian stosujemy jesienią, natomiast
wiosną Sylit.
Pryskać Sylitem LUTY/MARZEC > 8- 10 st C - koniecznie !!
wiosną Sylit.
Pryskać Sylitem LUTY/MARZEC > 8- 10 st C - koniecznie !!
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
przemyslawg Jeżeli owoce na śliwce dojrzeją i na skórce będą widoczne blizny a miąższ pod bliznami będzie z czerwonymi sklerocjami ,to na 100% szarka.Węgierki są na nią wrażliwe i często wszystkie owoce opadają nim dojrzeją .Takie drzewo trzeba wyciąć,bo i tak nie ma z niego pożytku i jest rezerwuarem choroby.Mam w.Wangenheima,liście w tym roku są mocno zaatakowane przez wirusa,ale owoce bez skazy.
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/chor ... t2506.html
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/chor ... t2506.html
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Dzięki ale dalej zielony w temacie jestem
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskaj Topsinem; a za rok trochę wcześniej...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
Kolejna moja prośba o pomoc, podpowiedź .
Śliwki zachowują się dziwnie , miały piękne ukwiecenie i ładnie zawiązały się owoce , niestety od jakiegoś czasu zawiązki owoców wyglądają jak na zdjęciach i spadają , nazbierałem już tego bardzo dużo jak widać na zdjęciu . Proszę o jakąś podpowiedz co się dzieje z drzewem . Nadmienię jeszcze bo chyba nie widać tego na zdjęciach ale w niektórych miejscach zawiązki młodych liści usychają na gałęziach . Co sie dzieje ?
....
Śliwki zachowują się dziwnie , miały piękne ukwiecenie i ładnie zawiązały się owoce , niestety od jakiegoś czasu zawiązki owoców wyglądają jak na zdjęciach i spadają , nazbierałem już tego bardzo dużo jak widać na zdjęciu . Proszę o jakąś podpowiedz co się dzieje z drzewem . Nadmienię jeszcze bo chyba nie widać tego na zdjęciach ale w niektórych miejscach zawiązki młodych liści usychają na gałęziach . Co sie dzieje ?
....
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Znów problem ze śliwką zrzuca zawiazki
A oprysk był przeciwko chorobom sliwy?
To jest raczej torbiel sliwy. Teraz to zbierac zerwać z drzewa i zakopywac porażone owoce. Na przyszłośc pryskać Syllitem. Byc może część owoców opadła bo posiada larwy śliwkóweczki, no ale jak jest dużo owoców to owad sam przerzedza. Generalnie teraz to tez juz po ptokach. Ja bym niczym nie pryskał, biorąc pod uwagę, ze to teraz nie wiele da, a owoce które zjesz będą spryskane. Okres karencji tych środków to ok 30 dni. Ochrona na wiosnę podobnie jak z inymi drzewami owocowymi.
To jest raczej torbiel sliwy. Teraz to zbierac zerwać z drzewa i zakopywac porażone owoce. Na przyszłośc pryskać Syllitem. Byc może część owoców opadła bo posiada larwy śliwkóweczki, no ale jak jest dużo owoców to owad sam przerzedza. Generalnie teraz to tez juz po ptokach. Ja bym niczym nie pryskał, biorąc pod uwagę, ze to teraz nie wiele da, a owoce które zjesz będą spryskane. Okres karencji tych środków to ok 30 dni. Ochrona na wiosnę podobnie jak z inymi drzewami owocowymi.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras