Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę bardzo

Obrazek

diffenbachia faktycznie kwitnie poza tym to bardzo ładny okaz szkoda jej ciąć ale jeśli chcesz to jak przekwitnie możesz ją pociąć np. tak
Obrazek poczytaj o jej odmładzaniu
słoiczki mogą stać na parapecie gdzie jest ciepło to nawet wskazane a wodę nie potrzeba zmieniać codziennie wystarczy raz w tygodniu. :D
Awatar użytkownika
szyszka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lip 2008, o 12:19

Post »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i cenne wskazówki :)
Difenbachii na razie dam więc spokój, skoro kwitnie, ale po przekwitnięciu spróbuję ją odmłodzić. niestety muszę z nią coś zrobić, bo od małego krzywo rośnie i się przewraca.

A za jukę zabieram się zaraz :) wg Twojego instruktażu :)
Dzięki Dzięki Dzięki :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Przemku, chcę odmłodzić moją jukę, która ostatnio bardzo żółkła i potraciła sporo liści, na dzień dzisiejszy nie wygląda zbyt ciekawie, wiec proszę Cię o radę w którym miejscu ja ciachnąć. Obrazek Obrazek Obrazek
z góry dziękuję.

Pozdrawiam :P
x-C-j
---

Post »

Proszę :D

Obrazek
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Przemku bardzo dziękuję za poradę.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44

Post »

Witam. Ja również chciałabym odmłodzić moją dracenę, więc ładnie :wink: proszę o zaznaczenie miejsc cięcia :D
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Proszę

Obrazek
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Wielkie dzięki :D
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p

Post »

Oto efekty mojej wczorajszej pracy, przy której nie obyło się bez nieoczekiwanych zdarzeń:
Obrazek przesadziłam bryłę korzeniową do trochę większej doniczki, która i tak jest za mała, ale na zimę musi wystarczyć
Obrazek Obrazek do wody wsypałam trochę węgla drzewnego, tak na wszelki wypadek i postawiłam na parapecie. Oczywiście wszystko co trzeba jest zalane woskiem chociaż na zdjęciach tego nie widać. Mam nadzieję, że chociaż jedno będzie chciało mi rosnąć :)
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Post »

mam pytanie,,,jestem w posiadaniu juki z olbrzymimi dwoma piuropuszami ten kwiat ma juz chyba z okolo 10 lat zauwazylam ze na glownym pniu pomiedzy pioropuszami jakies guzy wyrastaja wygladaja jak korzenie czyzby mialy za mala doniczke i zaczely wyrastac na pniu??? :roll: czy ktos mial takie zdarzenie? Co to moze byc...?
Awatar użytkownika
daviiid
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2008, o 00:17

Post »

Ile mniej więcej czasu minie do wypuszczenia przez Juke pierwszych korzonków (ukorzenianie w wodzie) ?
Awatar użytkownika
emiliawhp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2008, o 18:07

Post »

Witam wszystkich
Dostałam do odratowania dracenę (była niemiłosiernie nie podlewana chyba z rok) przesadziłam ją do specjalnej ziemi i wystawiłam na balkon (ale teraz ją przeniosłam do domu bo jest zimno). Usłyszałam w sklepie że trzeba też ją uciąć, więc jedną z palemek nieudolnie uciełam nie wiedząc że to chyba nie tak się powinno. Czy wie ktoś może czy i jak ją mam ją pociąć? :?: :?: Serdecznie dziękuję za jakąś podpowiedź

Obrazek Obrazek
"Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie:niech będzie dla was pokarmem" I Moj1:29
" I spojrzał Bóg na wszystko, co uczynił, a było to bardzo dobre" IMoj1:31
Awatar użytkownika
szyszka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lip 2008, o 12:19

Post »

19 wrzesnia pocięłam swoją jukę tak jak zostało to opisane w powyższych postach. 2 tyg temu kiedy bylam jeszcze w domu, tj 19 pazdziernika nie bylo jeszcze ani jednego korzonka, natomiast nowe pióropusze na pienkach pojawiły się szybko i obficie. niestety kilka pienków wyrzuciłam, gdyz pomimo ze zalałam woskiem jakim scudem powietrze doszło i zaczely plesnieć. niektóre dały się skrócić, a niektóre nadawały sie do wyrzucenia. Straciłam nadzieje ze sie ukorzenią zanim wszystkie zgniją. Ale dzisiaj przyjechalam do domu i 3 ienki ladnie sie ukorzeniły (mają po 5 korzonków i wyglądają zdrowo) ioraz ukorzeniły się 2 pienki wierzchołkowe z liśmi. reszt ajeszcze jest bez korzeni, ale mysle ze jak nastepnym razem przyjade to juz będę mogła je wsadzac. tylko nie wiem teraz ile powinno byc pióropuiszy na nowych pienkach. jest ich nawet 6 izastanawiam sie czy wszystkie 6 powinny rosnąć czy usunąć kilka?

pozdrawiam i czekam na podpowiedzi :)
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a co ja ze swoja babcia mam zrobic nie kumam o tym podcinaniu nie rozumiem co wy z tymi jukami czynicie moze mi ktos cos wytlumaczy bardzo prosze...oto moja babcia/kilkuletnia/ Obrazek
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

juz kiedys pytalam na forum co to jest co wyrasta jej z pnia jakies korzenie czy cos wygladaja jak pedy,,, Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”