Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paulownia - przesadzenie
Witam wszystkich miłośników Paulowni Puszystej.
Swoją przygodę z Paulownią rozpoczęlam w lutym tego roku. Wysiałam ten "puszek" . Wzeszło tego kilkanaście sztuk. Popikowałam do malutkich doniczek i rosną. Cieszy mnie to jak się w nich rozpychają. Muszę już przesadzić je do większych doniczek. Czy one dobrze znoszą przesadzanie? Bardziej doświadczonych proszę o radę.
Swoją przygodę z Paulownią rozpoczęlam w lutym tego roku. Wysiałam ten "puszek" . Wzeszło tego kilkanaście sztuk. Popikowałam do malutkich doniczek i rosną. Cieszy mnie to jak się w nich rozpychają. Muszę już przesadzić je do większych doniczek. Czy one dobrze znoszą przesadzanie? Bardziej doświadczonych proszę o radę.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja moją paulownie przesadzałem 4 razy i teraz mam nadzieję że dostała najlepsze stanowisko. Do tej pory zawsze puszczała po przesadzaniu na wiosnę...
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moją przesadziłam w zeszłym tygodniu. Na razie ją obserwuję.
Sama jestem ciekawa, czy przeżyje, zwłaszcza że wcześniejsze zimne noce i dnie nie oszczędziły jej,
jak i wiele moich roślin (młode listki sczerniały).
Sama jestem ciekawa, czy przeżyje, zwłaszcza że wcześniejsze zimne noce i dnie nie oszczędziły jej,
jak i wiele moich roślin (młode listki sczerniały).
Pozdrawiam serdecznie
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Gratuluję! Mogę prosić o zdjęcie całego drzewa? Powiedz mi z jakiej części Polski jesteś?
Aglomeracja Górnośląska-pogranicze Zabrza i Rudy Śląskiej.
Pąki kwiatowe wiązała jesienią już od 4 lat,ale mrożne (jak dla niej zimy)nie pozwalaly jej zakwitnąć.
Zdjęcie zrobię i wstawię jutro.
Pąki kwiatowe wiązała jesienią już od 4 lat,ale mrożne (jak dla niej zimy)nie pozwalaly jej zakwitnąć.
Zdjęcie zrobię i wstawię jutro.
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Bardzo ładne i duże drzewo gratuluję! Już się nie mogę doczekać kiedy moje zakwitnie
Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta
Witam wszystkich. To mój pierwszy post. Specjalnie się zarejestrowałem żeby zapytać co się stało....cisza nikt nic nie pisze o Paulowni.....odezwijcie się, pokazcie fotki jak Wasze Paulownie.Z góry dziekuje
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj DarkuDarek_ pisze:Witam wszystkich. To mój pierwszy post. Specjalnie się zarejestrowałem żeby zapytać co się stało....cisza nikt nic nie pisze o Paulowni.....odezwijcie się, pokazcie fotki jak Wasze Paulownie.Z góry dziekuje
spokojnie - paulownie sobie spokojnie rosną , rozwijają się i ... może nie lubią się focić
teraz to nie pora na przesadzanie , spokojnie możesz to zrobić dopiero wczesną wiosną ...ale 2015 rokuluna1202 pisze:Czyli jednak piesek nie dał jej rady
A mam takie pytanie. Mam dwie paulownie i widzę, że jedna rośnie szybciej i wypuszcza więcej pąków niż druga. Zapewne chodzi o to, że ta druga ma mniej światła. Obydwie wsadzone były w tamtym roku. Myślicie, że tą jedną mogłabym przesadzić w jakieś lepsze miejsce czy lepiej jej nie ruszać?
pozdrawiam Marek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Darku specjalnie dla Ciebie - witaj na forum - odważę się i pokażę swojego mikrusa.
To sadzonka z ubiegłego roku ,ruszyła u mnie dość późno i ma 2 pędy.
To sadzonka z ubiegłego roku ,ruszyła u mnie dość późno i ma 2 pędy.
Super, bardzo dziękuję. To jakaś nowa sadzonka ? Pamiętam że miałaś duże drzewko i hodowałaś je dla pięknych liści.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Tak Darku,to młoda sadzonka zakupiona pod koniec lata ubiegłego roku.
We wrześniu tak wyglądała http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4174582
Natomiast moje wieloletnie drzewko paulowni zamarło ostatecznie.
Wcześniej w 2007 r. przebyła nerkozę,udało mi się ją wyprowadzić z tego, ale był to okaz już osłabiony i infekcja grzybowa oraz zimo wiosna 2011/12 bardzo dotkliwa dla roślin mojego ogrodu,dokonały reszty.
Jestem ciekawa jak przezimowała paulownia u kaczmar005.
Miał też kłopot z nią http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3168578
We wrześniu tak wyglądała http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4174582
Natomiast moje wieloletnie drzewko paulowni zamarło ostatecznie.
Wcześniej w 2007 r. przebyła nerkozę,udało mi się ją wyprowadzić z tego, ale był to okaz już osłabiony i infekcja grzybowa oraz zimo wiosna 2011/12 bardzo dotkliwa dla roślin mojego ogrodu,dokonały reszty.
Jestem ciekawa jak przezimowała paulownia u kaczmar005.
Miał też kłopot z nią http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3168578